Exodus – Blood In, Blood Out

„Blood In, Blood Out“ je názov nového dlhoočakávaného albumu thrashových legiend EXODUS. Pätica od svojho veľkého albumového comebacku v roku 2004 rozhodne nezaháľa, skôr naopak! Za desať rokov stihla vypustiť do sveta päť (spolu s vytunovaným debutom „Let There Be Blood“) maximálne intenzívnych nahrávok, ktoré kapelu dostali tam, kde právom patrí  – na thrash metalový Olymp. Od poslednej placky „Exhibit B: Human Condition“ prešli dlhé štyri roky a počas nich kapela rozhodne neležala so založenými rukami. Hlavný ťahúň Gary Holt sa stihol ukotviť v spriaznených SLAYER a nový projekt GENERATION KILL stihol rozbehnúť vokalista Rob Dukes.
Žiaľ, tento nový projekt je to jediné, čo Robovi nakoniec zostalo, keďže do zostavy EXODUS sa po 10. rokoch vracia náš starý (v kapele pôsobil v rokoch 1986 – 1992 a 2002 – 2004) známy krikľúň Steve „Zetro“ Souza. Pre niektorých dôvod k veľkým oslavám, no nájde sa aj mnoho pochybovačov, ktorí iba neveriacky krútia hlavou. Bezdôvodne vyhodiť dokonale zabývaného frontmana tesne pred nahrávaním novinky je rozhodne krutý podraz, ale taký je už dnes hudobný biznis. Bez istôt a bez najmenšieho zľutovania….



Poďme však k spomínanej doske, ktorá by sa podľa slov Garyho Holta mala vracať k jednoduchšej stavbe skladieb a kratšej stopáži. Nie je tomu ale celkom tak presne. Album „Blood In, Blood Out“ je síce kratší o celých dvanásť minút než spomínaný predchodca, ale o nejakom radikálnom strihu hovoriť nemožno. Znovu sa riffuje hlava-nehlava a nechýbajú všadeprítomné zbory. Nabrúsené gitary nešetria ostrými nábojmi a na nahrávke preto jednoznačne dominujú. Čo sa týka rytmickej zložky, je všetko na svojom mieste.

Basgitara Jacka Gibsona je nazvučená priam ukážkovo, no to isté možno povedať aj o bubeníckej mašinérii Toma Huntinga. Čochvíľa päťdesiatnik nakladá s takou energiou, akú mu môže závidieť nejeden mladší kolega. Komplikovanejšie je to s vokálom Zetra. Niekomu jeho prejav sedí ako zadok na šerbeľ, no mňa na novinke akosi neohúril. Mám pocit, že „Pišta“ si na svoje plecia nabral viac než vládze a častokrát až priveľmi tlačí na pílu. V minulosti mi jeho originálny prejav vôbec nevadil, no tu sa neviem ubrániť pocitu, že mi do uší deklamuje text istý káčer Donald. Je mi ľúto…

Hudobná náplň je na pomery EXODUS taktiež akosi nevýrazná a po prvýkrát v kariére sa ma zmocnil pocit, že chalani iba prešľapujú na mieste a recyklujú. Oživenie slávneho ducha „Tempo of the Damned“ sa preto rozhodne nekoná, hoci niekoľko veľmi sľubných momentov album určite má. Či už je ním výborný rozjazd v podobe „Black 13“, pochodová hymna „BTK“ s hosťujúcim Chuckom Billym (TESTAMENT) alebo titulná hitovica. Do koncertného setlistu by sa mali dostať neľútostné gitarové erupcie „Body Harvest“, „Honor Killings“ (to vykradnutie SEPULTURY síce veľmi zabolelo!) a najmä bleskurýchly záver „Foot For the Worms“. Zvyšok je oproti tomu priveľmi fádny, bez výrazných záchytných bodov a poriadneho nápadu. V prípade tak silnej kapely dosť nelichotivý fakt, ktorý by sa ale určite dal zmierniť kozmetickým zoštíhlením skladieb a vyseparovaním nadbytočných vecí.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 10.10.2014
Web: www.exodusattack.com
Zostava:
Steve „Zetro“ Souza –  vokály
Garry Holt – gitara
Lee Altus – gitara
Jack Gibson – basgitara
Tom Hunting – bicie
Diskografia:
Bonded By Blood  – 1985
Pleasures of the Flesh – 1986
Fabulous Disaster – 1989
Impact Is Imminent – 1990
Force of Habit – 1992
Tempo of the Damned – 2004
Shovel Headed Kill Machine – 2005
The Atrocity Exhibition: Exhibit A – 2007
Exhibit B: The Human Condition – 2010
Blood In, Blood Out – 2014
Tracklist:
Black 13 (6:22)
Blood In, Blood Out (3:42)
Collateral Damage (5:28)
Salt the Wound (4:24)
Body Harvest (6:27)
BTK (6:56)
Wrapped in the Arms of Rage (4:30)
My Last Nerve (6:12)
Numb (6:14) 
Honor Killings (5:42)
Foot for the Worms (6:23) 
Definitíva:
Do EXODUS sa už po tretíkrát vrátil frontman
 Steve „Zetro“ Souza a kapela to chce náležite využiť.
Žiaľ, to sa darí iba z polovice.
Album „Blood In, Blood Out“ je preto
 iba nadpriemerný počin,
na ktorom mnoho skladieb ani nemá čo robiť.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla