Slipknot – .5: The Gray Chapter

SLIPKNOT doslova prežili vlastnú smrť, a ak by horúca novinka dostala do vienka názov „Resurrection“, nikto by nemohol mať ani pol námietky. Deväťčlenné maskované komando z Iowy totiž prešlo za posledných šesť rokov pomyselným peklom, z ktorého sa bohužiaľ už asi nikdy nevráti bicmen Joey Jordinson a najmä basák Paul Gray. Kým prvý menovaný opustil kapelu kvôli dodnes neobjasneným okolnostiam, v prípade Graya všetko zašlo ešte oveľa ďalej. Hotelová izba vydala 24. mája 2010 jeho nevládne telo a pred zvyškom sa tak vynoril obrovský otáznik ohľadom spoločnej budúcnosti.
V poradí piata doska „.5: The Gray Chapter“ je preto definitívnou odpoveďou a jasným dôkazom životaschopnosti týchto agresívnych „magorov“ z ďalekej Iowy. Ako už  napovedá samotný titul, ide o akúsi poctu zosnulému kolegovi, kde hrajú prím hlavne silné a ešte silnejšie emócie. Smútok, hnev, frustrácia, ale i nádej – to všetko je obsiahnuté v tejto vyše šesťdesiatminútovej nahrávke. Porcia štrnástich (na limitovanej edícii vás dokonca čaká ďalšia pätica skladieb) šťavnatých kusov je už teda poriadny náklad, takže verní „maggots“ si môžu spokojne mädliť ruky. Vybaľujte disky, štartujte prehrávače a držte si klobúky. Ideme totiž z kopca!



Čo prvé udrie do očí a uší je pomerne nevýrazný artwork, zvláštna produkcia a výsledný zvuk. Kto čakal tie najbrutálnejšie znejúce gitary, bude asi málinko sklamaný. Všadeprítomný spev a burácajúce bicie všetko spoľahlivo prehlušia, čo je škoda. Na druhej strane si to aspoň trochu vynahrádza Jim Root svojimi často kvalitnými sólami, ktoré patria k veľkým ozdobám cd. Zahanbiť sa nenecháva ani nový bubeník v osobe Jaya Weinberga (jeho identita ešte stále nie je oficiálne potvrdená), či čoraz lepší a istejší frontman Corey Taylor.  

Ten popisoval nový materiál ako mix „Iowy“ a experimentálnej „trojky“ a po mnohých počutiach nenachádzam jediný dôkaz, ktorý by vyvracal jeho tvrdenie. Skutočne tu nachádzame ako besné thrash/death metalové výplachy („Sarcastrophe“, „Skeptic“, „Custer“, „The Negative One“), tak aj pomerne krehké záležitosti („XIX“, „Goodbye“, „If Rain is What You Want“) vychádzajúce z nám dobre známych STONE SOUR. Pátranie po ďalšom veľkom hite by síce mohlo spočiatku zaváňať obrovským fiaskom, lenže to by predsa neboli SLIPKNOT. Nech už ide o tvrdý metalový monolit „AOV“, schizofrenický žalm podporený desivým videoklipom „The Devil in I“ alebo popom nasiaknutú „Killpop“, máme vždy čo dočinenia so silne návykovými látkami.

Aj napriek mnohým svetlým miestam však nemôžem ohodnotiť novinku „.5: The Gray Chapter“ lepšie než 7. bodmi. Akási rozháranosť, kvalitatívna nevyrovnanosť (tvrdé výplachy sú zväčša iba (!) tvrdými výplachmi) a taktiež pomerne nevýrazná produkcia robia z toho albumu len akéhosi chudšieho bračeka tým najlepším nahrávkam SLIPKNOT.

Žáner: metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 21.10.2014
Web: www.slipknot1.com
Zostava:
Corey Taylor – spev
Jim Root – gitara
Mick Thompson – gitara
Chris Fehn – perkusie, spev
Sid Wilson – Dj
Shawn Crahan – perkusie, spev
Craig Jones – samply, klávesy
hostia:
Jay Weinberg – bicie

Alessandro Ventrurella – basgitara

Diskografia:
Slipknot – 1999
Iowa – 2001
Vol.3: (The Subliminal Verses)  – 2003
All Hope Is Gone – 2008
.5: The Gray Chapter – 2014
Tracklist:
XIX (03:10)
Sarcastrophe (5:08)
AOV (5:32)
The Devil in I (5:42)
Killpop (3:45)
Sceptic (4:46)
Lech (4:50)
Goodbye (4:35)
Nomadic (4:17)
The One that Kills the Least (4:11)
Custer (4:14)
Be Prepared for Hell (1:57)
The Negative One (5:27)
If Rain is What You Want (6:20)

Definitíva:
Žeby sa agresori zo SLIPKNOT rozhodli
 na staré kolená zahrať aj na citlivejšiu strunu?
Rozhodne! Emocionálny guláš „.5: The Grey Chapter“
 by síce potreboval trocha okoreniť
 kvalitnejšími nápadmi, a to najmä v jeho
 štipľavejších polohách, ale aj napriek tomu
 ide o už tradične kvalitný pokrm.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla