Dead Congregation – Promulgation of the Fall

Posledný počin „Promulgation of the Fall“ od gréckych neznabohov DEAD CONGREGATION síce vyšiel už začiatkom mája, lenže bola by určite obrovská škoda nezmieniť túto skvelú bandu aj na našich stránkach, hoci aj s miernym oneskorením. Ide totiž o vrcholnú ukážku kvalitne odvedenej smrtiacej práce, ktorá poriadne premieša karty v mnohých koncoročných rebríčkoch. Ak ste však ešte nemali tú česť ochutnať a klasiky starej školy ako MORBID ANGEL, IMMOLATION či INCANTATION máte v krvi, rozhodne ste na tej správnej adrese.
Recenzovaná novinka je síce ešte len druhým dlhohrajúcim počinom týchto Aténčanov, lenže ani zďaleka nejde o neskúsených mladých bažantov! Chalani zocelení pôsobením v mnohých miestnych spolkoch (NUCLEAR WINTER, CEREBRUM) ťahajú káru menom DEAD CONGREGATION už rovné desaťročie, čo je už pomerne úctyhodná doba. Doska „Promulgation of the Fall“ je teda akýmsi pomyselným darčekom k okrúhlemu výročiu a najmä pretavením nadobudnutých skúseností do drážok hudobného nosiča. Pritom však nejde o nič nové pod slnkom, iba o čistokrvný death metal tej najstaršej školy. Lenže aj s takto obmedzenými vyjadrovacími prostriedkami sa dá v dnešnej dobe natočiť priam devastačne znejúci materiál.

Banda sa pritom nebojí skákať z extrému do extrému, veď nie nadarmo platí, že „extreme music is for extreme people“. Okrem toho najšialenejšieho rýchlostného stupňa sa totiž vôbec nešetrí ani pravým opakom, a to je vám dámy a páni teda poriadne bahno. Stačí iba letmé namočenie a už sa to naťahuje ako dobré živený ranný sopeľ. Teda nič príjemné. Paradoxne práve v tomto sú DEAD CONGREGATION na novinke tak jedineční a samozrejme aj najlepší. Atmosféra je preto našponovaná až na maximum a nekonečné kvílenie gitár je občas až neznesiteľné. Vokál je správne chorobný, ale predsa by mohol byť o máličko variabilnejší. Gitary sekajú ako správne nadržaný mäsiar, výnimkou sú iba hypnotické vyhrávky a sóla. Nad tým všetkým ale jednoznačne vyčnieva bicmen V.V., ktorý si pre dnešok odnáša zlatú medailu. Vskutku impozantný výkon!

Vypichnúť z ôsmich položiek niekoľko zásadných čísel je priam nadľudskou úlohou, keďže štyridsaťminútový uragán je sám o sebe najmä jednoliatym celkom. Bez potenciálneho metalového hitu, vaty či zbytočnej výplne. Najreprezentatívnejší kus tohto albumu ja osobne vidím v šestke „Nigredo“, ktorá dokonalo spĺňa podrobný opis obsiahnutý v predchádzajúcom odstavci. Dokonalá ukážka fantastického smrtiaceho kovu bez zbytočných technických serepetičiek, ale zato s totálne pohlcujúcou atmosférou. Gréci to jednoducho vedia!

PS: Štvorica potvrdila účasť na tuzemskom BRUTAL ASSAULT festivale, takže rozhodne sa máme na čo tešiť. See you in the pit!

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Grécko
Vydavateľstvo: Martyrdoom Records
Dátum vydania: 5.5.2014
Web: www.deadcongregation.com
Zostava:
A. V. – vokál, gitara
T. K. – gitara
G. S. – basgitara
V. V. – bicie
Diskografia:
Graves of the Archangels – 2008
Promulgation of the Fall  – 2014
Tracklist:
Only Ashes Remain (5:14)
Promulgation of the Fall (3:42)
Serpentskin (5:34)
Quintessence Maligned (4:13)
Immaculate Poison (5:08)
Nigredo (5:00)
Schisma (7:18)
From A Wretched Womb (3:56)
Definitíva:
A cena za Objav roka putuje do rúk
DEAD CONGREGATION a ich tvrdému monolitu
 s názvom „Promulgation of the Fall“.
Skvelé striedanie nárezových častí
 s doomovou špinou prináša svoje ovocie,
hoc poriadne prehnité,
ale o tom predsa death metal je. Mňam!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla