Bloodbath – Grand Morbid Funeral

Začínali ako „sranda projekt“, dnes sú jedným z najrešpektovanejších death metalových zoskupení pochádzajúcich zo Švédska. BLOODBATH sa v poslednom čase ocitli v akomsi hyperspánku, no rok 2014 mal byť ich triumfálnym návratom. Je totiž najvyšší čas na rozšírenie svojej pomerne skromnej diskografie, keďže obdobie pôstu kapela stihla prerušiť iba vydaním nie celkom presvedčivého živáku „Bloodbath Over Bloodstock“. Na druhej strane ale musíme brať do úvahy fakt, že Jonas, Anders, Per a Martin musia  plniť svoje úlohy najmä vo svojich domovských kapelách, teda v KATATONII a OPETH. A čo je najdôležitejšie, bez speváka to jednoducho nejde a náhrada za Mikaela Akerfeldta sa nenájde iba tak lusknutím prstov.
Akerfeldt odišiel z BLOODBATH ešte na jar 2012 a meno jeho nástupcu doslova rozpútalo hotovú mediálnu senzáciu. Neodmysliteľný frontman PARADISE LOST, Nick Holmes, bol asi tou najmenej pravdepodobnou voľbou, keďže jeho growling ležal odložený v skrini minimálne dvadsať rokov! Tu treba však rázom dodať, že svoj post si na aktuálnej doske „Grand Morbid Funeral“ zastal so cťou a jeho prejav patrí k hlavným ozdobám. Po väčšinu stopáže totiž operuje najmä v hnilobných, nízko položených polohách, ktoré sa do pomalších skladieb hodia priam fantasticky. Spolu s nimi Nick svojim hlasom vytvára hustú, zapáchajúcu, ťažkopriechodnú masu.



Album sa preto veľmi ťažko zarýva pod kožu a na preniknutie doň potrebujete istú dávku trpezlivosti. Ako najreprezentatívnejšiu ukážku momentálnej hudobnej formy BLOODBATH môžeme považovať titulnú mordu, kde sa vydávame na tú najdesivejšiu prechádzku zablateným cintorínom. Len vy, všadeprítomná hmla a šuchot v najbližšom kroví. Podobne na to ide pätica v „Church of Vastitas“, „Anne“ či „Mental Abortion“, v ktorých sa to len hemží tými najpomalšími metalovými postupmi. V nich sa mi kapela zdá na novinke najsilnejšia.

Škoda, že si podobne dobre nevedie aj v rýchlych/nárezových pasážach predkladaného materiálu. Obidvaja gitaristi režú do gitár hlava-nehlava a ich bohapusté riffovanie zväčša nikam nevedie. Takto vo výsledku dostávame spleť síce tvrdých, ale častokrát iba veľmi chaotických riffovačiek. Jednotlivé skladby skoro vôbec nedržia pohromade a na kráse im žiaľ rozhodne nepridáva ani ťažko prebasovaný zvuk. Ten je správne chrastiaci a špinavý ala „Gotenburg“, ale celý nosič nepríjemne duní a o akejsi dynamike snáď ani nemá cenu diskutovať. Neslávna „loudness war“ teda opäť citeľne zaúradovala. Ku „Grand Morbid Funeral“ sa preto nemám chuť vracať, keďže to väčšinou končí len ubolenou hlavou. Pocitom nudy nehovoriac… Aj napriek tomu pre mňa ostáva kapela jedným z čiernych koňov tohtoročnej edície festivalu Brutal Assault!

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Švédsko/Veľká Británia
Vydavateľstvo: Peaceville Records
Dátum vydania: 17.11.2014
Web: www.bloobath.biz
Zostava:
Nick Holmes – vokál
Per Eriksson – gitara
Anders Nistrom – gitara
Jonas Renkse – basgitara
Martin Axenrot – bicie
Diskografia:
Ressurection Through Carnage – 2002
Nightmares Made Flash  – 2004
The Fathomless Mastery – 2008
Grand Morbid Funeral – 2014
Tracklist:
Let the Stillborn Come To Me (4:37)
Total Death Exhumed (3:52)
Anne (3:43)
Church of Vastitas (3:37)
Famine of Gods Word (4:58)
Mental Abortion (3:47)
Beyond Cremation (4:41)
His Infernal Necropsy (3:35)
Unite In Pain (3:52)
My Torturer (4:17)
Grand Morbid Funeral (5:35)
Definitíva:
Sklamanie! BLOODBATH na novinke predvádzajú
 iba odvar ich predchádzajúcej a vo všetkých
 smeroch dotiahnutej tvorby.
„Grand Morbid Funeral“ síce má niekoľko
 originálnych vlastností na čele s hnilobnou
 atmosférou a pôsobivým vokálom Nicka Holmesa,
ale častokrát jej citeľne chýbajú kvalitné nápady.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla