Darktimes – Triumph ov Chaos

V relatívne krátkom čase tu máme v recenzii ďalší black metal, no po osvedčenej značke vám tentokrát predstavíme zástupcu z domácej scény. Bližšie sa pozrieme na plnohodnotný debut „Triumph ov Chaos“ novej kapely DARKTIMES z Liptovského Mikuláša. Kapelu tvoria piati členovia, ktorí vystupujú pod pseudonymami. Narakh a Nebbulus sú gitaristi, basgitaru má na starosti Namtar, vokály zas Nrem a za bicími sedí Ossa. Pätica hudobníkov koncom minulého roka nahrala svoju prvú štúdiovku, ktorá tvorí prvý diel zamýšľanej trilógie. Ich čerstvá novinka „Triumph ov Chaos“ obsahuje šesť skladieb so stopážou cez 32 minút a čaká vás na nej black metal v súčasnom zvukovom kabáte.
V rozhovore, ktorý som s nimi robil ešte v lete minulého roka (keď ešte neboli k dispozícii žiadne štúdiové nahrávky), som ich označil „ako true black metal“, no toto tvrdenie musím zobrať späť, pretože žiadny čierny kov alá rozbitý tranzistor na nahrávke nepočujeme a žiadne iné prvky, ktoré by potvrdzovali moje tvrdenie, nie sú klasické pre toto označenie.

Už keď som sa dostal ku zvuku, tak rovno dodám, že album sa nahrával v Poprade u Martina Barlu, ktorý sa im postaral o kvalitne znejúci sound. Barla sa následne ujal aj finálneho mixu a masteringu. Ja som hlavne rád, že o prepálenej hlasitosti, čo je dnes akosi v móde, tu nemôže byť ani reči.



Skupina stavia na svojom debute hlavne na skĺbení dvoch vlastností a to melodiky a potrebnej agresie. A toto spojenie sa im účinne podarilo. Nemáme čo dočinenia ani s prehnane agresívnym klepačkovým poňatím, pretože títo piati páni sa snažia o pestrú výstavbu jednotlivých skladieb. Výbornú prácu odviedlo gitarové duo Narakh a Nebbulus, ktorí sa zamerali na to, aby ich hra pôsobila zaujímavo a pestro. Dalo by sa povedať, že v ich podaní sa stále niečo deje. Okrem klasických tremolo pasáži v blackovom zvuku sú tu zakomponované aj pre black metal netypické sóla, či s citom na detail vyšperkované melódie a vyhrávky. Vokalista Nrem dobre pracuje so svojím spevom a využíva niekoľko polôh, od havranieho škreku, až po hĺbky. V niektorých momentoch dosť výrazne pripomína svojím hlasovým prejavom Legiona, teda niekdajšieho vokalistu MARDUK.

Unchain my fear locked deep inside
I am the bridge that leads to the edge
I am the gate which leads to the other side
I am (your) time!


Nerád by som vypisoval vlastnosti všetkých piesní, ale spomeniem moje najobľúbenejšie. Tie sú však takmer všetky, pretože nahrávka je kvalitatívne veľmi vyrovnaná. Hneď prvé dve skladby, ktoré otvárajú album „Seduction – Cold Light Hypnosis“ a „Sirius – The Dark Rebirth“ sú silnými záležitosťami, kde to začína pekne od podlahy. Hlavne druhá „Sirius – The Dark Rebirth“ je najväčšia „hitovka“ a jedna z najpriamočiarejších vecí na albume, ktorej úvodná a záverečná gitarová vyhrávka sa vám zaryje do pamäte, a jej výborná vokálna linka, ktorou disponuje bude spôsobovať, že text tejto piesne si budete s radosťou hulákať.

Za zmienku stojí aj predposledná „Nyx – Over My Shadows“, kde v jej polovici sa strhne parádna víchrica so skvelými gitarami. No näjväčším klenotom je záverečný takmer deväť minútový opus „Darkbringer – Cursed in Time“, kde kapela ukázala, že vie vytvoriť aj príjemne znepokojujúci pocit – vynikajúca atmosféra a ústredná melódia, text, úsporná, avšak zaujímavá hra bubeníka, či skvelo sa dopĺňajúce dva druhy vokálov (na nahrávke hosťuje v dvoch skladbách Lukáš Lončík) robia z tejto piesne čistú dokonalosť, ktorá je v jej závere ešte korunovaná fantastickým outrom, o ktoré sa kapele postaral jazzový gitarista Luboš Brtáň. Vedel by som si k tomuto songu predstaviť nejaký epický klip a bolo by to „kulervoucí“.

Textovú časť albumu mal takmer vo všetkých prípadoch na starosti gitarista Narakh (v dvoch prípadoch mu vypomohol Pavol Magál), ktoré pojednávajú o temnote v súvislosti s nekonečným vesmírom a rôznymi dimenziami. Ide teda v podstate o dosť netypické veci pre black metalovú kapelu. Hodnotím to však ako plus, pretože to pôsobí neopozerane a Narakh ukázal, že vie písať zaujímavé texty. Okrem samotnej hudby sa mi na DARKTIMES páči ich profesionálny prístup aj k iným veciam, či už je to pri živých vystúpeniach (image, pódiové prevedenie), ale aj marketing okolo skupiny, ako promo fotky či tvorba artworku. Mimochodom, ten im robil Néstor Ávalos, ktorého práce zdobia také zvučné kapely ako ROTTING CHRIST či BLOODBATH. Na záver len skonštatovanie, že DARKTIMES začali svojím prvým dielom trilógie výborne a mne urobili určite radosť.

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Liptovský Mikuláš)
Vydavateľstvo: vydané na vlastné náklady
Dátum vydania: 31.1.2015
Web: http://darktimesovchaos.bandcamp.com
Zostava:
Nrem – vokály
Narakh – hlavná a rytmická gitara
Nebbulus – hlavná a rytmická gitara
Namtar – basgitara
Ossa – bicie
Hostia:
Lukáš Lončík – vokály v „Seduction – Cold Light Hypnosis“ a
„Darkbringer – Cursed in Time“
Ľuboš Brtáň – napísanie Outra
Diskografia:
Triumph ov Chaos – 2015
Tracklist:
Seduction – Cold Light Hypnosis (5:48)
Sirius – The Dark Rebirth (4:25)
Pillars ov Creation – Forlorn Soul (4:26)
Aeon Rain – Into Event Horizon (4:30)
Nyx – Over My Shadows (4:26)
Darkbringer – Cursed in Time (8:54)
Definitíva:
Slovenská scéna je bohatšia o ďalšie meno, konkrétne DARKTIMES z Liptovského Mikuláša, ktorí koncom januára vydali svoj štúdiový debut „Triumph ov Chaos“. Debut poslucháčom ponúka súčasne znejúci black metal spájajúci melodiku a agresivitu.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla