THRASHOVÝ VEČER V KOŠICIACH OVLÁDLI DR. LIVING DEAD!

Budem úprimný a hneď na začiatku zo seba vysypem, že som od slovenskej zastávky siahodlhého turné „Conquering Europe Tour – Part II.“ veľa neočakával. Najmä ak sa bavíme o diváckej účasti. Utorňajší termín bol na košické pomery tradične veľmi kritický a trio thrash metalových nádejí SUICIDAL ANGELS, DR.LIVING DEAD!, ANGELUS APATRIDA v našich kotlinách mnoho ľudí taktiež priveľmi nepozná. Zo spočiatku nenápadnej akcie pre pár ortodoxných metlošov sa však nakoniec vykľul jeden nezabudnuteľný koncert, na ktorý budeme určite všetci spomínať iba v tom najlepšom. Muzikanti na pódiu, divokí fanúšikovia pod ním (a častokrát aj na ňom), ale i samotní organizátori. Okolo stošesťdesiat platiacich je totiž vskutku veľmi príjemným prekvapením, a to nielen pre nich.
Ako prví berú svoje nástroje do rúk na minútu presne exotickí ANGELUS APATRIDA zo Španielska. Hneď na úvod sa nastavuje latka kvality neuveriteľne vysoko! Na  svojom konte majú chalani už päticu dlhohrajúcich albumov, z ktorých ten posledný vyšiel v januári tohto roku (recenzia už čoskoro na našom webe) a nesie názov „Hidden Evolution“. Z neho skupina začlenila do krátkeho, štyridsaťminútového setu hneď trojicu skladieb, a to úvodnú „Immortal“, rýchlopaľbu „Serpents On Parade“ a klipovku „End Man“. Už od samého začiatku to v Collosseu citeľne žije, čo je pri prvej kapele vždy tak trochu prekvapením. Tempo vystúpenia diktuje najmä neúnavný frontman Guillermo. Toho je doslova celé pódium – buď trápi mikrofón, lieta po hmatníku alebo hecuje čoraz početnejšie publikum. Celkovo je kapela veľmi živá a samotnému vystúpeniu preto nechýba potrebná energia. Thrash metal v podaní ANGELUS APATRIDA však nie je iba nikdy nekončiaci nárez, ale aj poriadna dávka chytľavých melódií. Najmä v refrénoch je to občas poriadna sila! Tuzemská premiéra týchto šikovných žoldnierov z Pyrenejského polostrova tak dopadla na výbornú, a to aj vďaka kvalitnému zvuku, ktorý ako sa zdá, začína byť v tomto klube už hotovou tradíciou. 



O nasledujúcich „nemŕtvych“ DR.LIVING DEAD! som toho popravde veľa nevedel. Pri príprave na koncert mi ušami prebehol iba predposledný album „Radioactive Intervention“ (2012), no to bolo asi tak všetko. Po takmer hodinovom vystúpení týchto sranda týpkov z chladného Štokholmu však môžem smelo prehlásiť, že mám v playliste novú obľúbenú bandu. Skutočne som počas celého setu zízal na chalanov s otvorenou hubou a silným ušným orgazmom, ktorý s pribúdajúcimi minútami akosi nie a nie poľaviť. Môže za to najmä neuveriteľne prepracovaný imidž (potrhané oblečenie je okorenené vtipnými maskami a nejakou tou šatkou k tomu), obrovská uvoľnenosť, živelnosť a absolútne vražedné ozvučenie celého zoskupenia. Najmä gitara a bicie valcovali, valcovali, valcovali… Do toho sa žartovalo, pilo pivo, lietalo po dlážke a sem tam i padalo na zadok. A samotná hudba? Pomerne krátke, ale veľmi výživné skladby častokrát čerpali z najsilnejších chvíľ S.O.D., SUICIDAL TENDENCIES či ANTHRAX (najmä vokál), lenže určite nejde o nejaké lacné napodobeniny. Body idú naopak nahor za originalitu, lebo nech pátram akokoľvek, Švédsko podobné zoskupenie asi jednoducho neponúka. Len pre úplnosť, hralo sa hlavne z debutového albumu („Dead End Life“, „UFO Attack“, „Kill Me!“), no nezabudlo sa ani na nejakú tú ochutnávku z horúcej novinky („TEAMxDEADx“, „BuckS“). Mňam!



Osud mi v ten večer dohodil v poradí už piate rande s gréckou stálicou SUICIDAL ANGELS a popravde som bol veľmi zvedaví na to, ako sa táto thrash metalová medúza po prvýkrát vysporiada s úlohou headlinera večera. Žiaľ, na stretnutie došla pomerne neupravená, jedlo bolo akosi nedochutené, film stál za hovno a na sex dokonca ani nedošlo. V skratke – toto vystúpenie „samovražedných anjelov“ bolo miernym sklamaním. Pred pár rokmi síce spolu s EXODUS v tom samom klube demolovali, lenže v utorok chalani nemali celkom svoj deň. To sa prejavilo hneď po príchode na scénu, kde sme sa namiesto nabrúsených gitár dočkali iba akéhosi chabého pohladkania pred spaním. Zvuk jednoducho nebol ideálny, no postupne sa zlepšoval a zlepšoval. Rovný tucet skladieb predstavoval homogénny mix doterajšej tvorby, ktorá ale v posledných rokoch čoraz viac pripomína nepríjemný kolovrátok. Ešteže naživo fungujú „Reborn In Violence“, „Seeds of Evil“, „The Pestilence of Saints“ „Bloodbath“ či „Moshing Crew“ vždy maximálne spoľahlivo. Hodinka a štvrť je však pre SUICIDAL ANGELS trochu priveľké sústo, čo sa s pribúdajúcimi minútami začalo dosť výrazne prejavovať. No fanúšikovia nakoniec vydržali a kapelu odmenili veľmi intenzívnym potleskom. Ten však patrí viacerým ľuďom a najmä organizátorom za dotiahnutie výborných kapiel. Bez nich by sme si mohli takto kvalitné vystúpenia vychutnať tak maximálne na Youtube…

PLUSY:
DR.LIVING DEAD!, divácka účasť, časová organizácia, zvuk, príjemná atmosféra, bohatý merch

MÍNUSY:
tak trochu SUICIDAL ANGELS (najmä zvukovo)

Autor a foto: Demonick

ANGELUS APATRIDA

DR. LIVING DEAD!

SUICIDAL ANGELS