Battalion – Underdogs

Najťažšie je písať o málo známych kapelách. Battalion je jednou z mnohých kapiel, ktoré aj keď hrajú dobrú hudbu, tak nie sú veľmi známi. Dopátrať sa preto k troche informácií o ich histórii je úlohou takmer nemožnou. Sama kapela má o sebe info na Myspace, čo svedčí o veľa veciach. Keďže nie som žiadny investigatívny novinár, ale len obyčajný recenzent tohto kúsku tak sa radšej pustím do CDčka tak naplno, ako naplno mi Battalion znie z reprákov.
Už ich prvý album The Fight for Metal si odniesol podobné prirovnania, ako metal 80-tych rokov sa vrátil. Čo sa týka nového albumu, musím súhlasiť, že je na tom Batallion podobne. Všetci metláci so mnou musia súhlasiť, toto album znie ako z rokov 80-tych, ale pritom počuť moderný zvuk a znie novo a neopočúvane.

Mladí chlapci zo Švajčiarska útočia hneď s prvou pesničkou starými zbraniami. Thrash Maniacs, presne tak sa volá prvá skladba, a presne tak budete volať aj túto štvorčlennú partičku. Na nič sa nehrajú a vybalia to presne podla thrashového receptu časov minulých. Tvrdé riffy a úderné sóla. Ak sa vám to nestalo pri prvej skladbe, tak druhá Headbangers vás prinúti, aby vaše hlavy robili samovoľné pohyby hore a dole. Battalion to vedia fakt dokonale.
Ani si to neuvedomíte a už prichádza ďalší skvelý útok mladých švajčiarov, Running Alone. V polovici skladby počuť nádherné sólo, ktoré sa snáď vrátilo v čase. Silvanove vokály sú na nezastavenie, a tento útok naše hlavy fakt nerozchodia. Prekvapivo, pomalšími riffmi začína Wings of A Demon, ale pravdou je že, hlava si trošku musí oddýchnuť, aj keď iba chvíľu. Skladba vás donúti pospevovať si Wings… Wings of Demon. Jednoducho ďalší skvelý kúsok.
T.F.F.M, povie mi niekto, čo to znamená? Nikto, nebojte, ani ja to neviem, zato mi v hlave znie odkaz tejto hudby na Ride the Lightning od štvorice Metallica. Presne tak, porovnávam túto hudbu s majstrami, a kto to počúva, vie aj prečo. Bullets & Death sa ukáže ďalším úžasným sólom, ktoré poteší ucho. Títo mladíci oplývajú talentom a evidentne aj láskou k starému dobrému thrashu. Stalingrad sa mi páčil zo všetkých piesní albumu najviac, zásluhu má na tom aj pomalá pasáž, kde namiesto vokálov znie pri brnkaní gitary postarší hlas. Zisťujem, že je to nemčina, ktorá znie naozaj parádne. Úžasný kúsok, a mne zas v hlave znie pri tejto skladbe ďalšia legenda, tentokrát Manowar… Interlude je len krátkou zastávkou, predtým ako na nás vyskočí Beggars Right.  Ďalšia skvelá skladba. Dictators Of Stone najviac asi pripomenie Wings of Demon, ale oddychovú časť albumu zakončuje kapela skladbou Defenders, ktorá šlape naplno, ale ukončujú ju pomalé riffy. Vitajte späť v roku 2010 takto sa lúčime s 80 – tymi rokmi.

Aby som zhrnul to čo sa tu udialo za poslednú skoro trištvrte hodinu. Neskutočný úžas nad kvalitou a hudbou z minulosti.

Žáner: Power/thrash metal
Krajina pôvodu: Švajčiarsko
Vydavateľstvo: Silverwolf Production, 2010
Web: www.myspace.com/battalionofficial
Zostava:
Silvan Etzensperger – vokály, gitara
Cyril Etzensperger – gitara
Lukas Marti – basgitara
Samuel „Sämi“ Riedener – bicie
Diskografia:
The Fight for Metal – 2006
Underdogs – 2010
Tracklist:
Thrash Maniacs (4:57)
Headbangers (3:28)
Running Alone (2:46)
Wings of A Demon (4:36)
T.F.F.M. (2:56)
Bullets & Death (4:16)
Stalingrad (7:41)
Interlude (1:54)
Beggars Right (4:35)
Dictators Of Stone (4:48)
Defenders (5:56)

Definitíva:
Musím sa ospravedlniť, že sa opakujem,
ale tento album, je proste najlepší
 návrat do 80-tych rokov.
Zabudnite na stroj času,
pustite si tento album a pochopíte.
Pol bodu dávam zato,
ak ste, ako ja, z hudby
80-tych rokov nevyrástli.

Autor: Boxy

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla