Darkthrone – Circle the Wagons

A Blaze In the Northern Sky, Under A Funeral Moon a najmä Transilvanian Hunger sú albumovými klenotami na undergroundovej blackmetalovej scéne. Fanúšikovia black metalu (dúfam, že nielen oni), vedia o čom píšem. Dnes už kultové duo Nucturno Culto a Fenriz, vlastnými menami Ted Skjellum a Gylve Fenris Nagell sú po celom svete známy ako Darkthrone. Ich začiatky sa datujú až do roku 1987.  Na svojom konte majú už 14 regulérnych albumov. Čo je, ale obdivuhodnejšie od roku 1991, kedy im vyšiel debut Soulside Journey vydávali nový album každý rok až do roku 1996, v ktorom vydali albumy dokonca až dva. Naozaj klobúk dole. V marci tohto roka im vyšla jubilejná pätnásta nahrávka Circle the Wagons.
Táto dvojica dokázala šokovať svet už vo svojich začiatkoch. Tentokrát šokuje svojich ortodoxných black fanúšikov, pretože ich hudbu už netvorí ortodoxný undergroundový blackmetal, ale minulosťou nasiakli punk reznutý metalom. Tento prerod započali už v roku 2006 albumom The Cult Is Alive. A v nastolenom trende pokračujú aj na novinke Circle the Wagons. Ba čo viac, dovolím si tvrdiť, že nový materiál je veľmi podobný  takzvanej N.W.O.B.H.M (New Wave of British Heavy Metal). Novinka je postavená na až nezvykle melodických riffoch a melódiách, z ktorých všade cítiť punkový feeling a undergroundovú hnilobu 80-tych rokov. Tomu nórske duo podriaďuje aj vokály a v podstate aj celý zvuk novinky. Zvuk však nie je taký ako na novom albume Burzum, ale je prepracovaný tak, aby na vás počas celých 40 minút dýchal duch minulosti. Celý album sa príjemne počúva a vracia vás v čase. Celý album asi najviac vystihuje názov, a nielen on, tretej skladby Am the Graves of the 80s . Skladbu odštartuje Fenriz ťukotom paličiek o seba a štartuje šialené a nespútané punkové peklo. Dokonca aj refrén je až nezvykle melodický, priam „sexpistolovský“. Okrem tejto skladby vyčnieva na novinke aj nadlhšia skladba Stylized Corpse, ktorá sa väčšinou pohybuje v strednom tempe. Práve tu sú vhodne a nenásilne spojené punkové a blackové prvky. Skladba je naozaj pestrá a v jej druhej časti sa už tempo zrýchľuje, riffy sú úderné a v závere neprehliadnete excelentné Nocturnove gitarové sólo. Najviac ma však upútala I Am the Working Class, ktorá sa po pomalšom a mohutnom úvode rozbehne v ďalšiu punkovú jazdu. Nie je to však len punková „odrhovačka“, ale svoje čaro jej dodáva kontrast agresívneho refrénu s „hovoreným“ spevom. Do punkovo ladeného albumu primiešalo toto duo aj náznaky blacku. Tie sú však tiež zbalené do šatu 80. rokov. Znie to ako Venom vo svojich začiatkoch. Blackové náznaky najviac počuť v Running For Borders a Eyes Burst At Dawn. Záver albumu obstará zaujímavá inštrumentálka, ktorej zo začiatku vládnu zborové výkriky (alebo skôr nejaká modlitba), neskôr však príde narad muzikantské umenie tejto dvojice.  Bränn Inte Slottet je dôstojnou bodkou za výpravou do hudobnej minulosti.

Myslím si, že ortodoxní dark true black metal fans na toto duo už dávno zanevreli, aj keď ja nevidím nato ten správny dôvod. Darkthrone dokázali aj týmto albumom, že sa hudbou stále bavia a stále bojujú proti moderným trendom v metalovej muzike. Taktiež dokázali, že stále majú nadhľad a sú nad vecou. Vlastne sú takí, akí boli vo svojich počiatkoch.

Žáner: old school black punk/black
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Peaceville Records, 2010
Web: www.myspace.com/officialdarkthrone
Zostava:
Nocturno Culto – vokály, gitara, basgitara
Fenriz – bicie, vokály
Diskografia:
Soulside Journey – 1991
A Blaze In the Northern Sky – 1992
Under A Funeral Moon – 1993
Transilvanian Hunger – 1994
Panzer Faus – 1995
Total Death – 1996
Goatlord – 1996
Ravishing Grimness – 1999
Plaguewielder – 2001
Hate Them – 2003
Sardonic Wrath – 2004
The Cult Is Alive – 2006
F.O.A.D. – 2007
Dark Thrones and Black Flags – 2008
Circle the Wagons – 2010
Tracklist:
Those Treasures Will Never Befall You (4:21)
Running For Borders (4:04)
I Am the Graves of the 80s (3:07)
Stylized Corpse (7:33)
Circle the Wagons (2:46)
Black Mountain Totem (5:36)
I Am the Working Class (5:08)
Eyes Burst At Dawn (3:49)
Bränn Inte Slottet (4:37)

Definitíva:
Circle the Wagons je cesta strojom času.
Vrátite sa späť o 25 rokov, do novej éry britského heavymetalu a punkových odrhovačiek.
Teda do času, keď Iron Maiden a povedzme
Venom, iba začínali. Vašimi sprievodcami
bude nórske duo Darkthrone.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla