ARKONA V OBROVSKOM DUSNE NESKLAMALA

Na stred júna bol naplánovaný koncert ruskej kapely Arkona v Banskej Bystrici. Táto folk/pagan kapela na čele so speváčkou Mashou sa v Banskej Bystrici predstavila v rámci európskeho turné Arkonas European Tou 2010. Viacerí z vás si určite povedia, že sa až nič veľké nedialo, pretože Arkona je na Slovensku v poslednom období častejšie ako niektoré domáce zoskupenia. To je síce pravda (počas tohto roka bolo banskobystrické vystúpenie už ich treťou tohtoročnou zastávkou v našej krajine – Pagan Fest vo februári, predskakovanie Korpiklaanom v máji a teraz v Tirish Pube), mne sa však až do tejto chvíle nepodarilo vidieť túto ruskú kapelu naživo.
Koncert sa konal v menšom banskobystrickom klube Tirish Pub, ktorý je už známy asi na celom Slovensku. Ešte pred akciou samotnou som sa obával pristoru v klube, pretože moje očakávania ohľadom návštevnosti koncertu troch kapiel Aeon Winds, Ancestral Volkhves a Arkona boli naozaj veľké. Ani neveľké vstupné neveštilo nič dobré. Po príchode do klubu sa moje obavy sčasti naplnili. Z vystúpenia Aeon Winds som toto veľa nemal, pretože pod pódiom sa nachádzalo už množstvo fanúšikov. Kapelu xxx nechcem teda ani objektívne hodnotiť. Ich hudba sa však pohybovala na poli všedného black metalu. Zmála čo som mal možnosť počuť a vidieť ma najviac zaujala Džana z Depresy, len škoda, že jej klávesy nebolo vôbec počuť. Svojich priaznivcov však vystúpením určite potešili.

Po ich koncerte sa mi podarilo dostať sa až ku oknu a z lavičky, ktorá bolo pod ním som už mal prehľad o všetkom čo sa deje. Počiatočné stresy z veľkého počtu ľudí zo mňa postupne opadali a usúdil som, že pred vystúpením Ancestral Volkhves to bolo tak akurát. Jediným problémom v tom momente bolo čoraz väčšie teplo v klube a nie príliš dýchateľný vzduch. Aj keď Ancestral Volkhves registrujem, ich koncert bol pre mňa prvý, ktorý som v ich podaní videl. Títo svidníčania majú na svojom konte už dva albumy. Trošku horší zvuk a už spomínané teplo mi dojem z ich koncertu mierne pokazili. Ich hudba sa pohybuje v medziach depresívneho black metalu a vo veľa pasážach mi títo sympatickí slováci pripomínali švédov Shining. Dokonca sa mi zdalo, že vokalista Cernorog má tie isté pohyby, grimasy a mimiku ako Niklas Kvarforth. Z môjho pohľadu mi je ťažko súdiť či to bol zámer, alebo iba čistá náhoda. Pred koncertom bolo avizované, že s Ancestral Volkhves si Masha z Arkony zaspieva duet. No, nielen ja, ale aj všetci prítomní sa ho nedočkali. Jednu z príčin prečo si zo slovákmi Masha nezaspievala bolo podľa mňa už naozaj neznesiteľné teplo v klube.

Hodinky ukazovali 22. hodinu a fanúšikovia sa pod pódiom začali schádzať v ešte hojnejšom počte. Môj odhad je, že na Arkonu sa prišlo pozrieť asi viac ako stovka ľudí. Vy, ktorí ste už v Tirish Pube boli, si viete predstaviť, aká tlačenica na Arkone vznikla. Arkona po malom naladení nástrojov bola pripravená hrať, avšak chýbala Masha. Po ňu sa vybral jej manžel Sergej Lazar. Nevedno odkiaľ, ju priviedol pomedzi ľudí až na pódium. Arkona odštartovala svoj set, tak ako sa patrí. Pekne z ostra. Na moje prekvapenie bol aj zvuk veľmi dobrý. V samotnom repertoári sa sympatickí Rusi opierali najmä o skladby z aktuálneho albumu Goi, Rode Goi!, z ktorého odznela titulná, rovnomenná skladba, Kolo Navi, Liki Bessmertnykh Bogov, Kupalets alebo už nedomysliteľná koncertná tancovačka Yarilo. Práve pri Yarilo som sa najviac tešil na čarovné Mashine povzbudzovanie „Davaj, davaj, davaj“, ktoré je aj na oficiálnej nahrávke. Avšak tento pokrik z jej úst v Banskej Bystrici nezaznel. Pri rozmýšľaní, že prečo sa tak nestalo na napadli dve verzie. Masha to nevládala zaspievať, v tom neznesiteľnom teple alebo nechcela zbytočne popudzovať časť publika, aby sa koncert nezvrhol do nejakých neprípustných sfér. Už keď spomínam opäť to neznesiteľné teplo, tak pri Arkone bolo naozaj priam peklo. Preto chcem vyzdvihnúť výkon celej kapely, ale najmä speváčky, ktorá aj napriek ťažkým podmienkam, nielen odpsievala svoj koncert, ale už aj tradične odskákala a to s neodmysliteľným krojom a líškou na sebe. Naozaj klobúk dole. Chvíľami sa mi zdalo, že Masha chodí ku oknu nadýchať sa čerstvého vzduchu, ale tomu sa niet čo čudovať. Okrem spomínaných skladieb z nového albumu odznelo všetko podstatné v ich podaní a Arkona sa rozlúčila klasickou hymnou kapely Rus. Po nej Sergej opäť robil ochranku svojej manželke a odviedol ju z pódia pomedzi ľudí….

Môj prvý koncert Arkony teda dopadol veľmi príjemne. Aj napriek obrovskej horúčave vládla v Tirish Pube vynikajúca atmosféra, ľudia sa bavili, tancovali, pogovali. A to nielen na Arkonu a všetko malo hlavu a pätu. Vďaka patrí aj organizátorom, pretože aj napriek tomu, že Arkona hráva často na Slovensklu, stále dokáže prilákať na svoj koncert množstvo ľudí. Pri pohľade na facebookovské fotky fanúšikov s Mashou, trošku mrzí, že Masha nevyšla po koncerte medzi ľudí . No na druhej strane sa jej nemožno čudovať, na maličkom pódiu v Tirishi vydala zo seba maximum.

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus