Naživo odznel celý album: Nitrianska kapela SYMFOBIA krstila debut

Prvá májová sobota patrila v Nitre u v klube Frankie kvalitnej hudbe. Domáca nitrianska formácia SYMFOBIA krstila debutový album „Way of the Queen“ a my sme boli pri tom. Že neviete o kom je reč? No predsa o slovenskej kapele, ktorá si onedlho zahrá pred NIGHTWISH a SABATON v Banskej Bystrici.

Tí z vás, ktorí do klubu Frankie chodievajú pravidelne vedia, že to tam vždy žije. A inak tomu nebolo ani počas prvej májovej soboty. Nitrianska formácia  SYMFOBIA tu slávnostne pokrstila debutový materiál „Way of the Queen“ (recenziu čítajte TU), ktorý vydala v januári tohto roku.

Už príchod na miesto koncertu naznačoval, že to tu bude žiť. Klub bol už pri našom príchode slušne zaplnený a o náladu prítomných sa svojim setlistom skladieb starala pop-rocková kapela NEVERBACK, ktorá bola na pódiu približne od 20.hodiny. Všetci prítomní však netrpezlivo čakali na to čo príde po nich, veď tento večer bol presne o tom. Po vystúpení NEVERBACK sa pomaly ale isto začal klub zapĺňať stále viac a viac, čo bol neklamný dôkaz toho, že sa blíži vrchol večera a tak sme si aj my šli nájsť čo najlepšie miesta, aby sme si tento špeciálny večer užili čo najlepšie.

symfobia-krst-cd-19

SYMFOBIA počas koncert

Celé to vypuklo 15 minút pred dvadsiatou druhou hodinou. Scéna sa zahalila do tmy a za zvuku intra a nadšeného kriku všetkých prítomných sa na pódiu objavila skupina SYMFOBIA. Svoj koncert odpálili titulnou skladbou „Dragon“, teda tak ako na albume. Pieseň pomaly rozhýbala publikum. Ďalšia nasledovala „Only Goodbye“, ktorú kapela efektne zaradila bez prerušenia a tak sme si na začiatok koncertu vychutnali neprerušene viac ako 11 minút hudby.

Po takomto úvode sa k nám prihovorila speváčka Erika, ktorá v krátkosti predstavila skupinu a jej formovanie od začiatkov až po súčasnosť.  Došlo aj na predstavenie novej členky kapely, vokalistky Veroniky. Samozrejme, že v playliste SYMFOBIE nemohla chýbať už mnohým iste dobre známa  skladba „Bloody Wings“, na ktorú som sa aj ja veľmi tešil, hlavne teda na jej prevedenie naživo. To ma rozhodne nesklamalo! Už od prvých tónov som pocítil na tele zimomriavky, čo vystihuje charakter tejto skladby. Melodická, rýchla a energická pieseň doslova vyburcovala fanúšikov, ktorí si ju plne vychutnávali.

symfobia-krst-cd-2

Henry Tóth a Igor Belaj krstia „Way of the Queen“

Približne uprostred celého koncertu prišiel okamih, na ktorý sme všetci čakali. Na pódiu sa objavili skvelý slovenský gitarista Henry Tóth a spevák skupiny THE PARANOID Igor Belaj. Oboch si SYMFOBIA vybrala ako krstných otcov svojho prvého albumu „Way of the Queen“, ktorý za búrlivého potlesku obaja symbolicky pokrstili. Na pódium sa dostal aj človek, ktorý vdýchol hudbe Fera Molnára život, textár Rasťo Getta.

Potom sa už opäť žilo muzikou. Klub naplnili tóny ďalších piesní, či už balady „Last Teardrop“, alebo stále viac populárnejšieho songu medzi fanúšikmi „Sun“.

SYMFOBIA odohrala všetkých 9 piesní z albumu v rovnakom poradí ako sú práve na tejto nahrávke. Všetci pozvaní, ale i náhodní návštevníci klubu mohli byť spokojní, pretože táto nitrianska formácia ukázala, že hudbu robiť vie nielen v štúdiu, ale aj naživo, čo iste okrem mňa ocenili aj zvukár Sanchez (BIOTERIER), či chalani z KONFLIKTU.

PLUSY:
Divácka kulisa, prejav SYMFOBIE na pódiu, zvuk, atmosféra

MÍNUSY:
Prehnane silný zvuk pri vystúpení NEVERBACK a trochu aj na začiatku koncertu SYMFOBIA, mierny chaos na začiatku koncertu, málo miesta v hľadisku

Foto: Rastislav Šišovský