SINNERS MOON – Atlantis

Na slovenskej hudobnej scéne pribúda čoraz viac kapiel. Debutový album „Atlantis“ vydala skupina SINNERS MOON zo Serede v apríli 2015. Nahrával sa v známom Grapow Studios.

SINNERS MOON je symfonická metalová skupina pozostávajúca zo šiestich sympatických mladých ľudí pochádzajúcich zo Serede. Za produkciou ich debutu „Atlantis“ stojí známe štúdio Grapow Studios. Hneď na prvom albume sa títo Slováci môžu pýšiť zaujímavým hosťom, v jednej piesni si zanôtil Tony Kakko zo SONATA ARCTICA.

sinners-moon-atlantis

SINNERS MOON – Atlantis

Skupinu založil gitarista Lukáš Navrátil v roku 2010. Fluktuácia členov do roku 2014 zapríčinila, že ich album „Atlantis“ sa dostal na slnko len nedávno. Zakladateľ skupiny, prezývaný aj LukeN, sa vyjadril o debute nasledovne: „Témou albumu je nádej, no možno sa tu dajú nájsť aj iné témy, s ktorými sa poslucháč stotožní.“ Lyricky sú skladby melancholické, o témach ako nádej, viera a láska.

Zmeny v skupine zasiahli aj pozíciu speváčky a nakoniec to formácia skúsila so sympatickou Simonou, ktorá nakoniec do SINNERS MOON zapadla zapadla. Atraktívna speváčka s dobrým vokálom je vždy plusom a prínosom pre kapely. Simona má určite spevácky talent, no na môj vkus spieva veľmi jemne, hoci si trúfam povedať, že sa vie do spevu aj viac oprieť a použiť rôzne variácie tónin. V niektorých piesniach ju ale takmer vôbec nepočuť, no nemyslím si, že je to chyba produkcie. Skôr je to spôsobené experimentovaním s hlasom a jeho pritvrdením, aby bol finálny produkt viac príťažlivým.

Po technickej stránke však chlapci odviedli kus skvelej práce. Napriek tomu, že je to ich prvý album, začínajú celkom dobre. Skupina na ňom pracovala oficiálne od roku 2011, no kvôli odchodu pár členov a následnému hľadaniu ich náhradníkov sa produkcia a koncerty posunuli.

sinners-moon-band-promo

SINNERS MOON

Na albume som si našla favoritov hneď niekoľko. Prvým je rovnomenná skladba „Sinners Moon“, ktorá je to typickým symfonický skvostom. Celá pieseň najlepšie charakterizuje hudobný štýl tejto formácie. Ďalším mojim favoritom je pieseň „Atlantis“, ktorá je najdlhšou skladbou na nahrávke, má 11 minút. Pre mňa to je istotne najkrajšia a najlepšia skladba z celého debutu. „Atlantis“ má viacero častí a štýl podobný „Gothic Love Score“ od skupiny NIGHTWISH. Prvé dve a pol minúty tvorí intro s veľmi jemnými, ba až zraniteľnými vokálmi. Po nich nasleduje riffové sólo, pri ktorom Simona použije hlbší vokál, čo mi je sympatické. Celkovo jej hlas krásne harmonizuje so všetkými nástrojmi. Skladba postupne naberá tempo. Nasleduje pomalšia, žiaľ, veľmi krátka časť, pri ktorej mi naskočila husia koža. A práve vďaka tejto časti si ma skupina získala. Po nej sa „Atlantis“ opät rozbehne a nasleduje gitarový súboj s klávesami, nechýba hovorený growl, ktorý ma takmer vystrašil. Skladbu ukončuje hovorené slovo a šum mora.

Zaujímavým kúskom je aj balada „Pray for the Child“, ktorá mi silno pripomína štýl skupiny XANDRIA. Medzi favoritov patrí aj pieseň „My Servant“, kde hosťuje spomínaný Tony Kakko. Lukáš Navrátil prezradil, že už pri jej tvorbe mal v hlave hlas speváka SONATA ARCTICA. To, že Tony prijal ich ponuku je pre celú skupinu obrovskou poctou. Samotná pieseň je vydarená, no refrén spievaný Tonym ma žiaľ absolútne nechytil. Viem, že práve jeho hlas mal urobiť skladbu zaujímavejšou, no ja si nemôžem pomôcť. U mňa to nefunguje a paradoxne túto pieseň držia nad vodou gitary a vokál Simony.

Ako poslednú zmienim „Dark Episode“, ktorá je veľmi svižná, až by som povedala, že ma príchuť gothic doomu so zaujímavými growlami. Hudobné nástroje zvyčajne nie sú tým, na čo sa pri posluchu sústredím ako prvé, no pri týchto Slovákoch sa tak stalo. Obzvlášť ma oslovili gitara, bicie a klávesy. Ich riffy mi pripomenuli, prečo je metalová hudba jednoducho skvelá.

Aj klávesy majú na albume svoje miesto a nie sú tam len preto, aby sa dalo o SINNERS MOON hovoriť ako o symfonicko-metalovej skupine. Najlepšie sú hlavne v skladbách ,,Pray for the Child,, a „Atlantis“, v ktorej Simonin hlas krásne harmonizuje so všetkými nástrojmi.

Ak hľadáte mix medzi skupinami XANDRIA, WITHIN TEMPTATION a NIGHTWISH, tak ho máte v podaní slovenských SINNERS MOON. Nedá mi nespomenúť aj miernu podobu z dnes už neexistujúcou domácou formáciou ORKRIST. Skupina má šancu sa úspešne etablovať na slovenskej scéne. A možno i na tej zahraničnej, no nesmie poľaviť a musí na sebe tvrdo pracovať.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Sereď)
Vydavateľstvo: Inverse Records
Dátum vydania: 10.4.2015
Web: http://sinnersmoon.com/
Zostava:
Simona – vokály
Derick – growl
LukeN – gitara
Jarthuusen – klávesy
Viktor – basgitara
Mort – bicie
Tracklist:
Innder Demons (5:21)
Memento Mori (4:01)
Buried (4:39)
Pray for the Child (4:27)
Falls of the Neverland (5:22)
My Servant (feat. Tony Kakko) (3:55)
Fly To the Moon (8:16)
Dark Episode (6:20)
Sinners Moon (5:09)
Atlantis (11:04)
Bonus:
Upon A Star (2:49)
Diskografia:
Atlantis – 2015
Definitíva:
Sympatickí a ambiciózni symfonici zo Serede sú ďalšou zaujímavou skupinou na domácej scéne, ktorá navyše môže konkurovať aj zahraničným kapelám. Ich debut „Atlantis“ je výborným odrazovým mostíkom aj vďaka výbornej produkcii. Príjemne pôsobiaca speváčka Simona s príťažlivým hlasom je čeresničkou na metalovej torte zvanej SINNERS MOON.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články