Brutal Assault 2015: Piatok slovom i obrazom, WALLS OF JERICHO, SEPULTURA, DEATH DTA alebo MARDUK

Piatok znamenal začiatok druhej časti 20. ročníka festivalu Brutal Assault. Vonku to isté teplo ako počas predošlých dní, ale pred nami ďalšie parádne kapelky. Poďme teda nato.

Od ranného prebudenia som mala pocit, že umieram. Moje dutiny „kričali“ a rapčali cez všetok ten prach. Od rána bolo jasné, že piatok bude dlhý a náročný deň, veď na nás čakalo mnoho zaujímavých mien. Námatkovo spomeniem WALLS OF JERICHO, PRIMORDIAL, NAPALM DEATH, SEPULTURA, DEATH DTA alebo neskoro v noci MARDUK.

Ako prvú som fotila a sledovala americkú nu-metalovú formáciu ILL NIŇO, ktorá hrala na Metalshop Stage. Skupina poriadne rozburcovala dav a odohrala set plný „fuckovania“ a tvrdého nu-metalu. Ja som fanúšičkou tohto štýlu a pekne som si zaspomínala na moje „mladé“ časy, keď sme si túto skupinu púšťali s partiou v jukeboxe.

brutal-assault-2015-ill-nino-8

ILL NIŇO

brutal-assault-2015-ill-nino-9

Všadeprítomný zdvihnutý prostredník

Hneď po Američanoch na Jägermeister Stage odpálili svoj koncert Poliaci DECAPITATED. Dredy! Dlhé dredy a plus k tomu presne ten death metal, ktorý by som mohla počúvať od rána do večera. Aj keď bolo iba 15:30 ľudia počas celého koncertu doslova šaleli. Pre mňa vynikajúci koncert! Určite si DECAPITATED chcem pozrieť znova a znova.

brutal-assault-2015-decapitated-2

DECAPITATED

brutal-assault-2015-decapitated-3

Rafal Piotrowski v akcii

Nasledovala kapela na čele s frontwomankou, alebo ľudovo napísané, dievka, ktorá vrieska ako chlap (áno, to môžem). Na mysli mám americkú sebranku WALLS OF JERICHO. Celý koncert bol poriadne nadupaný metalcore reznutý hardcorom. Doslova som čumela s otvorenou papuľou. Pochopiteľne, že nechýbal moshpit ani wall of death. Candace Kucsulain so svojou kapelou poriadne rozvášnila dav a mne sa ich koncert skvele fotil i počúval. Pre mňa ďalšia z top vecí na tohtoročnom Brutale.

brutal-assault-2015-walls-of-jericho-5

Dračica Candace Kucsulain

brutal-assault-2015-walls-of-jericho-8

Speváčka WALLS OF JERICHO

Štvrtou kapelou v rade, ktorú som fotila a sledovala boli Kanaďania KATAKLYSM, na ktorých som sa tešila asi najviac, keďže som ich dlhodobou fanúšičkou. Táto kapela ma vždy bavila, aj keď ma viacerí upozorňovali, aby som od ich koncertu veľa nečakala. Popravde, celý koncert som neodsledovala, áno, idem sa opäť vyhovárať na teplo, ktoré samozrejme bolo pre všetkých rovnaké. Ale späť ku KATAKLYSM. Na moje potešenie zahrali aj song „As i Slither“ z albumu „Serenity in Fire“. Z toho, čo som videla ma ich koncert bavil a som rada, že v mojom check liste už mám odškrtnutých aj KATAKLYSM.

brutal-assault-2015-ludia-kataklysm-3

Líder KATAKLYSM Maurizio Iacono

Maratón parádnych koncertov pokračoval v rýchlom slede. Na rad prišlo niečo, čo v tom teple chýbalo, banda mexických šialencov BRUJERIA. Priznám sa, že túto skupinu som predtým nepoznala, ale ich koncert bol riadne nadupaný a plný energie. Vystúpenie vhodne dopĺňala dievka, ktorá chlapov počas koncertu bičovala a samozrejme huckala dav na nich. A na záver prišla už neodmysliteľný cover „Macarena“ v ich podaní samozrejme „Marijuana“. Áno, pre mňa to bola novinka a parádny záver ich koncertu.

brutal-assault-2015-ludia-brujeria-1

Shane Embury odohral koncert s BRUJERIA a potom aj s NAPALM DEATH

brutal-assault-2015-ludia-brujeria-2

BRUJERIA

Hneď nato už bola pripravená írska banda A.A. Nemtheangu zvaná PRIMORDIAL. Ich koncert som sledovala len z diaľky a veľmi ma ich vystúpenie neoslovilo. Nechápte ma zle, koncert nebol zlý, hlavne Nemtheangova charizma robila veľké divy. Vyburcovaní fanúšikovia si však ich koncert poriadne užívali. U mňa však v tom danom momente nie. Možno nabudúce, za tmy a na menšom pódiu, prípadne v klube.

Fanúšikovia

Slovenská partia fanúšikov a zároveň hudobníkov

Cez THE DILLINGER ESCAPE PLAN som musela načerpať sily na ďalšiu dávku koncertov. Hneď po nich totiž prišli na scénu matadori NAPALM DEATH, na ktorých som sa tiež tešila. Všetko rýchle, zbesilé, šialené a to Barneyho klasické nekontrolovateľné pobehovanie po pódiu zbožňujem. Počas koncertu som však odišla trošku ďalej, predsa len bála som sa najmä o foťák, pretože v dave to vrelo.  Musím sa opäť pristaviť pri mene Shane Embury, ktorý ani nie pred dvomi hodinami odohral vynikajúci koncert s BRUJERIA a teraz aj s NAPALM DEATH. Klobúk dole, pred týmto dnes už 47-ročným basákom.

brutal-assault-2015-napalm-death-2

Barney bol opäť nezastaviteľný

Po legendách sa na Metalshop Stage predstavili ďalšie legendy. CANDLEMASS. Aj keď je Mats Léven v kapele iba krátko, spieval absolútne fantasticky a došlo počas koncertu na pekný prierez kariérou.

brutal-assault-2015-candlemass-1

CANDLEMASS

brutal-assault-2015-candlemass-5

Mats Léven spieval vynikajúco

Piatok bol veruže silný deň, v rýchlom slede pokračujeme SEPULTUROU. Po nevydarenom stredajšom koncerte SOULFLY boli istotne viacerí v napätí, čo predvedie práve SEPULTURA. A rozhodne nesklamala. Bola to výborná šou, skvelý pódiový prejav, absolútna profesionalita zo strany celej kapely. Pre mňa bol tento koncert presne taký, aký som chcela. Aj skladby a nechýbala samozrejme ani „Roots Bloody Roots“. Možno, keby mal mať Brutal Assault headlinera, tak by som s kľudným svedomím tento honor pridelila práve SEPULTURE.

brutal-assault-2015-sepultura-1

SEPULTURA

brutal-assault-2015-sepultura-5-fb

Derrick Green a spol. odohrali skvelý koncert

Ďalším očakávaným bonbónikom bol koncert DEATH DTA. Mňa osobne tento revival, alebo ako to nazvať, milo prekvapil. Odzneli pecky ako „Suicide Machine“, „Symbolic“ alebo „Crystal Mountain“. Došlo aj na medley „Leprosy/Lef To Die“ alebo „“Zombie Ritual/Baptize in Blood“. Mňa mrzí, že nezahrali „Spirit Crusher“.

DEATH DTA

DEATH DTA

Dlhý deň ešte zďaleka nekončil. Na Jägermeister Stage sa rozložili blackáči MARDUK a veruže som si myslela, že po MAYHEM už do Josefova nepríde „väčšie zlo“. A mýlila som sa. Švédska horda priniesla ešte väčšiu temnotu a zlo. Nový bubeník Fredrik Widigs odohral skvelý koncert, valil doslova ako píla. Koncertný playlist tvoril celý legendárny album „Panzer Division Marduk“, ktorý je sám o sebe poradny nátlak a naživo to nemalo chybu. Pre mňa istotne ďalšia topka 20. ročníka.

brutal-assault-2015-marduk-3

Odznel celý album „Panzer Division Marduk“

brutal-assault-2015-marduk-8

Mortuus s MARDUKOM predviedli pekelnú šou

Nie, po MARDUKU som ešte nemala dosť. Na Metalgate Stage uzatvárali piatkový program DØDHEIMSGARD. Kamarát mi odporučil ich koncert a doslova povedal, že ak sa im koncert vydarí, môže byť najlepším na Brutale. Keď nie, bude tozas totálne fiasko. Z môjho pohľadu bol koncert  zvláštne spirituálne black metalový a veľmi ťažko opísateľný. Hypnotické pohyby speváka a spev gitaristu boli veľmi zvláštne, celý koncert však hodnotím ako veľmi príjemné ukončenie dlhého piatku.

brutal-assault-2015-dodheimsgard-1

DØDHEIMSGARD

brutal-assault-2015-dodheimsgard-2

DØDHEIMSGARD

Pred nami bol už iba posledný sobotný deň a opäť množstvo skvelej muziky!