Alter Bridge – AB III.

Americká skupina Alter Bridge pochádza z Floridského Orlanda. V roku 2004 ju založili členovia, vtedy už veľmi známej rockovej kapely Creed. Jedinou zmenou oproti Creed bol post speváka, ktorý obsadil talentovaný Myles Kennedy z kapely The Mayfield Road. Vzhľadom na úspechy Creedu mal debutový album One Day Remains vydláždenú cestu k širokým masám poslucháčov a bez problémov získal v USA zlatú platňu.
Hudba Alter Bridge je oproti Creedu tvrdšia a technickejšia. Oslovila preto aj mnoho metalových fanúšikov. Nasledujúci aôbum Blackbird (2007) síce nedosiahol na predajnosť debutu, ale kvalitou sa vyrovnal latke, ktorú One Day Remains nastavil.

Novinka s jednoduchým názvom AB III prichádza opäť po trojročnej pauze. Kapela mala pred sebou neľahkú úlohu. Zachovať svoj štandard aj pri hudobnej vyťaženosti. Koncom roka 2009 totiž vyšiel po ôsmich rokoch album kapely Creed . Myles Kennedy začiatkom tohto roka naspieval dve piesne pre Slashovu sólovku a následne s ním vyrazil na turné. Mal som teda mierne obavy, že to bude mať negatívny vplyv na výsledok tretej štúdiovky. Už po prvom vypočutí som však usúdil, že tieto obavy boli zbytočné. Hlavne prvá polovica albumu je nesmierne silná. Úvodná Slip To The Void začína ležérne, melancholicky, potom sa však priostrí. Na momentálne prebiehajúcom turné ju kapela hráva ako prvú a úvod skladby tak slúži zároveň ako intro. Isolation je prvým singlom albumu. Jeho hlavnou zbraňou je silný refrén, ktorý mi v hlave vŕtal už po prvom stretnutí s touto skladbou na Youtube. Tretia Ghost Of Days Gone By je vydarená rocková záležitosť alá Bon Jovi. All Hope Is Gone je jedna z najpestrejších na albume, striedajú sa v nej tvrdé pasáže s tými mäkšími. Piata Still Remains v niektorých hutných riffoch pripomína Korn. Make It Right pekne graduje až do dominantného refrénu. Siedma Wonderful Life je ukážkovou baladou. Trochu pripomína skladbu Watch Over You z predošlého albumu. Má všetko čo rocková balada potrebuje. Gradáciu, emócie, silný text a nezabudnuteľný refrén. Pre mňa osobne je to vrchol albumu. Ak vás táto pesnička posadí na zadok, nemusíte sa obávať. Nasledujúca I Know It Hurts je príjemná skákačka priam stvorená na koncerty. Deviata Show Me a Sign je pomalšou a pochmúrnejšou záležitosťou. Vo Fallout zaujmú hlavne gitarové melódie v slohách. Breath Again tiež stavia na osvedčených rockových postupoch. Pekné melódie v slohách vygradujú do spevavého refrénu. Dvanásta Couer d Alene má v sebe viac metalových prvkov, čo sa riffov aj melódií týka. Life Must Go On je tiež balada. Oproti Wonderful Life však znie dosť obyčajne a tuctovo. Záverečná Words Darker Than Their Wings je pomalšou a postupne gradujúcou. Veľký priestor na spev tu dostane aj gitarista Mike Tremonti.

Alter Bridge týmto albumom zachovali svoj štandard, a to aj bez toho, aby sa dáko výrazne opakovali. Držia sa svojho štýlu a rozvíjajú ho. Po technickej a zvukovej stránke tomuto albumu ani nemám čo vytknúť. Všetko je skvele zahraté. Presne a dynamicky. Myles Kennedy spieva neskutočne a podľa mňa momentálne patrí medzi najlepších spevákov vôbec. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že si ho Slash zavolal na svoje turné a aj na nahrávanie ďalšej sólovky v budúcom roku.  Nielen tento album, ale aj kapela samotná by vôbec nemala ostať nepovšimnutá nikým kto má rad, rock, hardrock či metal. 

Žáner: rock/hardrock/metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records, 2010
Web: www.alterbridge.com
Zostava:
Myles Kennedy – spev, rytmická gitara
Mike Tremonti – sólová gitara
Brian Marshall – basa
Scott Phillips – bicie
Diskografia:
One Day Remains – 2004
Blackbird – 2007
AB III. – 2010
Tracklist:
Slip To the Void (4:55)
Isolation (4:15)
Ghost of Days Gone By (4:28)
All Hope Is Gone (4:51)
Still Remains (4:47)
Make It Right (4:18)
Wonderful Life (5:22)
I Know It Hurts (3:57)
Show Me A Sign (5:58)
Fallout (4:24)
Breathe Again (4:24)
Couer d Alene (4:33)
Life Must Go On (4:34)
Words Darker Than Their Wings (5:21)
Definitíva:
Alter Bridge zachovali svoj vysoký štandard.
Výborný zvuk, kvalitné muzikantské výkony
 a hlavne silné skladby.
Na albume sú tvrdé piesne,
rockové pohodovky, ale aj balady.
AB III. ako celok rozhodne nenudí,
aj keď tento pomerne pestrý album
 trvá viac ako hodinu. 

Autor: Bulljoe

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla