EXTREME NOISE TERROR – Extreme Noise Terror

Po siedmich rokoch od poslednej radovky hlásia návrat britskí veteráni extrémnej muziky EXTREME NOISE TERROR. Vydanie ďalšej štúdiovky určite spomalila aj smutná udalosť z roku 2011, kedy kapelu zasiahla smrť ich vokalistu Phila Vanea, ktorý to s nimi ťahal od samého začiatku.

EXTREME NOISE TERROR v priebehu kariéry prestriedali svoj štýl, no na aktuálnej a rovnomennej novinke už len s jediným pôvodným členom, sa vrátili do čias minulých.

extreme-noise-terror-extreme-noise-terror

EXTREME NOISE TERROR – Extreme Noise Terror

Áno, je to ten strapatý a už 51-ročný Dean Jones, posledný mohykán z EXTREME NOISE TERROR, ktorý v roku 2015 vydal so svojimi súputníkmi v poradí šiestu dlhohrajúcu dosku nazvanú jednoducho „Extreme Noise Terror“. Eponymný názov dáva zmysel, pretože kapela urobila na aktuálnej nahrávke akýsi reštart a jasným dôkazom je návrat ku koreňom zasadených do grindcorových a crustových zákutí.

Charakteristickými znakmi nového albumu sú surový zvuk, punková špinavosť a totálne neobrúsené hrany nových skladieb. Musím sa priznať, že o malý kúsok je mi bližšia ich death/grindová éra, ale aj táto, stará a vlastne pôvodná tvár, a dnes už opäť aktuálna, je veľmi fajn. Ono, pri tejto nahrávke ani veľmi nie je čo hodnotiť, o žiadne znovuobjavovanie kolesa samozrejme nejde. A tak je to správne, od starých harcovníkov nám postačí osvedčená kvalita.

extreme-noise-terror-2015

EXTREME NOISE TERROR

Hneď od prvej skladby nasadnete na šialenú jazdu výborne a poctivo zahratého, našlapaného grindcoru s prvkami crustu v starej dobrej forme, zúrivej agresivity, ktorú aj tu obstaráva extrémny vokálny dvojzáprah. Tentokrát v zložení Dean Jones, ktorého dopĺňa nováčik Ben McCrow (ex-GOREROTTED), ktorý nahradil zosnulého Phila Vanea. Treba uznať, že obaja „štekajú“ náramne. Gitarista Ollie Jones predvádza jednoduché, ale za to účinné a úderné riffy, a kde-tu vytiahne aj nejakú sólo vyhrávku, proste punk, v jednoduchosti je krása. A bicmen Michael Hourihan ženie túto mašinu neohrozene vpred, jednoducho čistá zloba.

Celková stopáž nahrávky je približne 26 minút a stačí to, aby vám tento zvukový teror (príjemný teror samozrejme) presvišťal hlavou a nestala sa z toho jedna zlievajúca sa guľa, v ktorej by ste sa už strácali. Za najväčšie pecky si dovolím označiť hneď úvodné tri fláky „Punk Rock Patrol“, Dogma, Intolerance, Control“ a „No One Is Innocent“. Zabudnúť nemôžem ani na „Sheep in Wolf´s Clothing“, ale ani ostatné záseky nezaostávajú, ide o vyrovnaný materiál.

EXTREME NOISE TERROR zavelili na smer ukazujúci ku koreňom a tento ťah im vyšiel, pretože nám na rovnomennej novinke naservíroval besný materiál mixujúci grindcore a crust. Môžeme skonštatovať, že ich štúdiový návrat vyšiel určite k spokojnosti.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: grindcore/crust/hc/punk
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Willowtip Records
Dátum vydania: 6.11.2015
Web: https://www.facebook.com/extremenoiseterroruk?ref=ts
Zostava:
Dean Jones – vokály
Ben McCrow – vokály
Ollie Jones – gitara
Andi Morris – basgitara
Michael Hourihan – bicie
Tracklist:
Punk Rock Patrol (2:13)
Dogma, Intolerance, Control (1:26)
No One Is Innocent (3:33)
I Like Coca (Outo „I Like Cola“) (2:06)
Think Outside the Box (1:27)
Chained & Crazed (1:48)
An Endless Cycle of Misery (1:58)
Sheep in Wolf´s Clothing (1:47)
Cash and Trash (1:36)
Cruel and Unusual Punishment (2:13)
Last Fix of Fame (1:51)
Cage Paralysis (2:04)
Only in It for the Music pt.27 (Black Putrefaction) (2:04)
Diskografia:
A Holocaust in Your Head – 1989
Retro-Bution – 1995
Damage 381 – 1997
Being and Nothing – 2001
Law of Retaliation – 2008
Extreme Noise Terror – 2015
Definitíva:
Britskí veteráni EXTREME NOISE TERROR sa na novom rovnomennom albume vrátili ku svojím koreňom so surovým a špinavým materiálom, ktorý mixuje grindcore s crustom. Hudobný obsah veruže plne vystihuje názov tejto kapely.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla