TOP ALBUMY ROKA 2010

Rok 2010 je už minulosťou. Každému z nás priniesol množstvo zážitkov, či už pozitívnych alebo aj tých negatívnych. To tu však rozoberať nejdeme. Počas uplynulých dvanástich mesiacov sme sa vám pokúšali priniesť čo najčerstvejšie správy zo sveta metalu a rocku. Snažili sme sa vám ponúknuť náš pohľad na jednotlivé albumy, ktoré vychádzali. Keďže stojíme na prahu nového roka, je čas bilancovať.  V niekoľkých častiach vám prinesieme hodnotenie nahrávok od väčšiny našich redaktorov. Každý z nás mal trošku iný pohľad a iný vkus na albumy, ktoré ho nadchli, potešili alebo aj sklamali a taktiež každý má aj svoj pohľad na koncerty, na ktorých sa zúčastnil. Začíname našimi Top albumami roka 2010.

Stillborn

Albumov, ktoré som registroval a pozorne počúval bolo naozaj veľa. Ponúkam vám tie, ktoré ma najviac nadchli a určite sa zaradia medzi tie najobľúbenejšie, ku ktorým sa vždy rád vraciam. Výber mojich Top albumov je bez poradia.

Aborym – Psychogrotesque – úžasný album tohto tria, ktorí opäť skvele skĺbili black metal s industriálom a elektronikou.
Accept – Blood of the Nations –
jednoznačne comeback roka s novým a vynikajúcim vokalistom Markom Tornillom.
Enslaved – Axioma Ethica Odini – skvelý album, na ktorom Enslaved opäť skvele skĺbili vikingskú tematiku a black metal s progresívnymi prvkami.
Fear Factory – Mechanize – po obmenení zostavy nahrali FF azda najúdernejší album od čias Demanufacture. A spoza bicích ich poháňa strojová mašina Gene Hoglan.
Hail of Bullets – On Divine Winds – stredne tempný death metal s chorobným vokálom Martina van Drunena náš očaril najmä skvelými melódiami.
Helloween – 7 Sinners – azda najpodarenejší album v Derisovej ére. Kapela vhodne skĺbila moderný zvuk s rannými prvkami tvorby.
Solefald – Norron Livskunst – avangarda ako má byť. Ani po dvadsiatom počúvaní vás tento album neomrzí.
Triptykon – Eparistera Daimones – majster Thomas Gabriel Fisher a jeho zmysel pre grandiózne melódie a pochmúrnu atmosféru zhmotnené v jeho novej kapele.

Fiju

Eluveitie – Everything Remains As It Never Was – jednoznačne najlepšia folková vec tohto roku s príjemným ženským vokálom, ktorá sa točí v mojom prehrávači dodnes.
ReVamp – ReVamp – nástupca After Forever, opäť mi učaroval ženský vokál v podaní Floor Jansen, ktorá predviedla, že patrí medzi metalové kráľovné.
Yngwie Malmsteen – Relentness – speed metalový vrchol roka, kde Yngwie opäť predviedol svoje gitarové umenie a toto dielo vyšperkoval Tim „Ripper“ Owens do dokonalosti.

Bulljoe

Rok 2010 bol pre metalovú scénu čiernym rokom. Opustili nás Ronnie James Dio, Paul Grey, či Peter Steele. Potešilo nás však veľké množstvo dobrých nahrávok. Čo sa mňa týka, tak vyšlo veľa albumov mojich obľúbených interpretov. Niektoré prekvapili, iné potešili a ostatné vyložene nesklamali.

Slash – Slash – veľmi vydarená sólovka. Pestrý album, každá skladba je dobrá, veľa prvotriednych hostí za mikrofónom z rockovej, ale aj metalovej scény.
Avenged Sevenfold – Nightmare – aj napriek smrti bubeníka A7X vydali veľmi silný album. Pre mňa osobne je to skvelý album a čerešničkou na torte je môj obľúbenec Mike Portnoy, ktorý na nahrávke obstaral bicie.
Alter Bridge – AB III– ďalšia srdcová záležitosť. AB ostali verní svojmu štýlu a svoj vysoký štandard opäť posunuli o krôčik ďalej.

Jabĺčko

Deftones – Diamond Eyes – aj napriek absencii jedného z členov dokázali urobiť kvalitnú nahrávku, ktorú možno prirovnať k úspešnému album White Pony z roku 2000. Mňa táto vec chytila na prvé počutie, a to sa málokedy podarí.
The Dead Weather – Sea of Cowards –  Jack White a jeho „kamoši“ sú zárukou kvality. Album plný inovačných zvukov a experimentov. Tento človek sa nebojí ničoho a nič nepokazí!
Jamiroquai- Rock Dust Light Star – predpokladám, že veľa metalistov tomuto pánovi neholduje, ale to, čo robí na hudobnej scéne už niekoľko rokov je bezkonkurenčné. Skvelý a hravý album. Všetky nástroje sú naaranžované tak, ako treba, ničoho nie je priveľa ani primálo.

Darksinia

Rok 2010 nebol u mňa zrovna metalový, no ku koncu roka som si predsa len nenechala ujsť Satrianiho a Tarot. Takisto hudobne bol predošlý rok pre mňa skôr tichší, kľudnejší i keď som občas počúvala aj tvrdšie kúsky, no skôr išlo o staršie klasiky. V roku 2010 pre mňa osobne neprišlo na trh nič také ohromujúce, čo si budem ešte veľmi dlho pamätať. Uvidíme, či sa niečo objaví v tomto roku… Medzi moje Top albumy môžem zaradiť azda tieto dva.

Tarja Turunen  – What Lies Beneath
Joe Satriani – Black Swans and Wormhole Wizards

Shelvis

Najviac ma v uplynulom roku potešili tieto dva albumy:

Michael Kiske/Amanda Somerville – Kiske/Somerville
Volbeat – Beyond Hell/Above Heaven
Ďalej to bol projekt bubeníka Mikea Terranu – Sinfonica.

Scream

1, Tesseract – Concealing Fate /EP/
2, In Mourning – Monolith
3, James LaBrie – Static Impulse
4, Star One – Victims Of The Modern Age
5, Your Memorial – Atonement (2010)

Agátočka

Môžem bez výčitiek povedať, že rok 2010 dal mojim ušiam naozaj zabrať. Dopomohla k tomu slušná nádielka albumov, ktoré sa často ani nestihli „ohriať“ v prehrávači a už sa museli meniť za nové. Sú však albumy, ktoré veľmi dlho neodídu z prehrávača a ani z mojej pamäte…

Dimmu Borgir – Abrahadabra
Rompeprop – Gargle Cummics
Hour of Penance – Paradogma
Macabre – Human Monsters /EP/
Eluveitie – Everything Remains As It Never Was