God Dethroned – Under the Sign of the Iron Cross

Ešte na  sklonku jesene minulého roku nám holandská formácia God Dethroned ponúkla album Under The Sign Of Iron Cross (ďalej len UTSOIC). Tento album nevyniká žiadnym posunom, poslušne ostáva v prúde klasického blackened death metalu, tak ako sme u týchto oranjes matadorov zvyknutí.
Aj napriek dvom personálnym zmenám je album UTSOIC  koncepčným príbehom o prvej svetovej vojne, podobne ako jeho predchodca Passiondale z roku 2009. Novinka pojednáva o rôznych vojenských bojoch, ale aj o stíhacích esách a tomu zodpovedajú aj názvy samotných pesničiek. Novinka, ale na rozdiel od svojho predchodcu, nie je takou ponurou, ale je viac melodickejšou. Po skoro minútovom intre, v ktorom dominuje gitara, pochodový rytmus spolu s vojenským preslovom, nás pribijú rýchle riffy a Henriho štekot v pesničke Storm Of Steel. Tempo sa nemení skoro celé štyri skladby. Akurát pri gitarových sólach ide brutalita trošku stranou, nech je sólu poriadne rozumieť. Sóla sú pekné a melodické a podporované kanónovými bicími. Kapelu musím opäť pochváliť za dobrú produkciu a zrozumiteľný zvuk v tomto žánri. V popredí nás ničí veľká hudobná brutalita a v pozadí skladieb, zas počujeme veľa melódií. V rovnomennej pesničke s názvom albumu môžeme počuť čistý (!!!) vokál bubeníka Mikeho. Ďalšie prekvapenie nás čaká na konci pesničky, kde sú  veľmi vkusne vložené klávesové linky. Táto je moja obľúbená z albumu.  V zložení piesní sa plynulo striedajú black metalové gitarové pasáže s death metalovými. Ukážkovo to počuť napríklad v skladbe Chaos Reigns At Dawn. Vôbec to nie je na škodu, preto sa mi práve GD tak páčia. Kapela nám dá trošku vydýchnuť až v poslednej pesničke On Fields Of Death and Desolation.  Koniec je teda veľmi melancholický, plazivá gitara a vrstvené harmónie urobia prijemnú bodku za týmto albumom. Niečo vyše polhodinový album ubehne v tomto tempe veľmi rýchlo. V podstate minutáž albumu ma prekvapila, aj keď vlastne ani neviem, či pozitívne alebo negatívne.

Na prvé počutie to nebol pre mňa veľmi zaujímavý album, všetky pesničky sa mi zlievali do jedného kúsku, no následným častejším počúvaním som si rozmieňal všetko na drobné, kúskoval som si všetky melódie a nakoniec som spokojný, že som to nevzdal.

Žáner: blackened death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records, 2010
Web: www.goddethroned.com
Zostava:
Henri Sattler – vokály, gitara
Danny Tunker – gitara
Henk Zinger – basgitara
Michiel „Mike“ van der Plicht – bicie
Diskografia:
The Christhunt – 1992
The Grand Grimoire – 1997
Bloody Blasphemy – 1999
Ravenous – 2001
Into the Lungs of Hell – 2003
The Lair of the White Worm – 2004
The Toxic Touch – 2006
Passiondale – 2009
Under the Sing of the Iron Cross – 2010
Tracklist:
The Declaration of War (0:57)
Storm of Steel (3:41)
Fire Storm (3:09)
The Killing is Faceless (4:54)
Under the Sign of the Iron Cross (5:15)
Chaos Reigns at Dawn (4:05)
Through Byzantine Hemispheres (3:04)
The Red Baron (3:51)
On Fields of Death and Desolation (7:29)
Definitíva:
Koncepčný príbeh o prvej svetovej vojne
 od matadorov holandskej scény
God Dethroned vás určite nesklame,
 len mu treba dať viacero príležitostí.
Až s odstupom času objavíte
všetky jeho krásy a tajné zákutia.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla