Postarali sa o vzostup progresívneho metalu: FATES WARNING predstavia nový album aj slovenským fanúšikom

FATES WARNING sa v lete vrátili s monumentálnym  albumom, možno najsilnejším v ich pozoruhodnej kariére. Novinku „Theories of Flight“ prídu predstaviť aj do Európy. Do tretice sa predstavia aj v Bratislave 3. februára na jedinom koncerte na Slovensku .

FATES WARNING (Usa) – progressive metal
ARMORED DAWN (Bra) – power metal

Piatok 3.2.2017, Bratislava – Majestic
Štart: 20:00, vstupné: 25 € (plocha), 30 € (balkón), 40 € (VIP)

„Fanúšikovia aj novinári často prisudzujú DREAM THEATER zásluhy na vzostupe progresívneho metalu na konci 80. a začiatkom 90. rokov … pravdou ale je, že FATES WARNING to robili už roky pred nami,“ vyjadril sa dávnejšie bývalý bubeník DREAM THEATER Mike Portnoy.

FATES WARNING

FATES WARNING potrebovali pre posledné 3 štúdiové albumy presne 12 rokov. Kvalita je ale jasná z každej jednej noty, z každej sekundy. Ingrediencie sú správne zrelé, pesničky sú originálne a nezameniteľné, tak ako hlas skvelého Ray Aldera.  FATES WARNING sa v lete vrátili s monumentálnym  albumom, možno najsilnejším v ich pozoruhodnej kariére. Novinku nazvanú „Theories of Flight“ prídu predstaviť aj do Európy. A do tretice sa predstavia aj v Bratislave, kde vystúpia 3. februára na jedinom koncerte na Slovensku.

V rámci hudobného štýlu progressive metal sú spoločne s krajanmi DREAM THEATER a QUEENSRYCHE považovaní za jeho priekopníkov. Odvážni metaloví experimentátori prešli  ako väčšina hudobných telies personálnymi výmenami. Výnimkou ostal len gitarista Jim Matheos, ktorý je členom FATES WARNING od založenia a má výrazný vplyv na „rukopis“ kapely.

U Mateosa je zvláštnosťou určitá žánrová anomália, keď gitarové sóla primiešava do skladieb skôr v menšom, než obvyklom množstve. Nepúšťa sa do nekonečných sól, ale sústreďuje sa na náladu, na dokreslenie melódií do najmenších detailov, zaujímavým spôsobom sa pohráva s rytmikou sprievodnej gitary. Od roku 1997 najskôr pohostinsky, neskôr na plný úväzok, prijal členstvo vo FATES WARNING známy basák a štúdiový producent Joey Vera  (ANTHRAX, OSI, ARMORED SAINT). Bicie aj na poslednom albume nahral teraz už tiež kmeňový člen skupiny, cenený technik a svetová bubenícka špička Bobby Jarzombek (HALFORD, SEBASTIAN BACH, RIOT).

FATES WARNING doposiaľ nahrali tucet štúdiových albumov, dva koncertné záznamy a jednu kompiláciu.  Nahrávku „DisconnectedL (2000) produkoval slávny Terry Brown (RUSH, THE ROLLING STONES, THE WHO, EAGLES, Joe Cocker, Jimi Hendrix).

Aktuálna zostava:
Ray Adler – spev, Jim Matheos – gitara, Frank Aresti – gitara, Joey Vera – basgitara, Bobby Jarzombek – bicie

Tlačová správa