V NEDEĽU ZOMREL GITARISTA GARY MOORE

V nedeľu v skorých ranných hodinách nás vo veku 58 rokov opustil uznávaný gitarista Gary Moore. Sepultura finišuje s prácami na novom albume. Novinku dokončujú aj Queensryche. Doro Pesch chystá celosvetové turné, počas ktorého sa predstaví aj na Slovensku. Kampfar zverejnili artwork nového albumu. Briti Cathedral sa rozhodli ukončiť profesionálnu kariéru.

Žiaľ aj v roku 2011 vám musíme prinášať smutné správy. Podľa BBC News zomrel včera skoro ráno známy rockový gitarista Gary Moore vo svojej hotelovej izbe v Španielsku vo veku 58 rokov. Podľa slov manažéra Thin Lizzy Adama Parsona zomrel Moore v skorých ranných hodinách. Presnú príčinu smrti určí až pitva v španielskom meste Malaga. Jeho kariéra začala v roku 1960. Počas nej Moore spoluprácoval s viacerými známymi umelcami, medzi inými napríklad aj s Phillom Lynottom alebo Brianom Downeyom. No azda najznámejší je svojím pôsobením v rockovej skupine Thin Lizzy, v ktorej nahradil Erica Bella. „Stále tomu nemôžem uveriť. Gary bol veľmi silný a zdravý chlap. Bol vynikajúci hráč a výnimočný hudobník,“ vyjadril sa na adresu Moorovej smrti práve Eric Bell.  Gary Moore sa stal najznámejším vďaka sólovej kariére. Medzi jeho naznámejšie hity patria napríklad Parisienne Walkways alebo Out In the Fields. Česť jeho pamiatke.

Poďme, ale ku príjemnejším správam. Legendárna Sepultura dokončila nahrávanie bicích pre ich nadchádzajúci album. Na ňom pracujú v štúdiu v brazílskom Sao Paulo spoločne s producentom Royom Z (Judas Priest, Halford, Bruce Dickinson Helloween). Zatiaľ bezmenná novinka by mala vyjsť niekedy v máji prostredníctvom gigantu Nuclear Blast.

Americká progresívna kapela Queensryche dokončuje práce na 12 štúdiovom albume, ktorý má vyjsť prostredníctvom Roadrunner Records. Dátum vydania a názov novinky zatiaľ nie sú známe.

Metalová kráľovná Doro Pesch chystá veľké celosvetové turné In Rock Tour, ktoré neobíde ani Slovensko. Turné je na podporu jej aktuálneho CD/DVD 25 Years In Rock. In Rock Tour štartuje 7. apríla vo švédskom Štokholme a končí 18. decembra v nemeckom Hamburgu. Doro má naplánovaných presne 38 zastávok. Na Slovensko zavíta metalová kráľovná vôbec po prvýkrát 7. októbra, kedy sa predstaví v košickom Jumbo Centra a o deň neskôr zavíta do bratislavského Majesticu. 4. a 5. októbra sa Doro predstaví aj v Prahe resp. Brne. Turné zahŕňa aj festivalové vystúpenia, v rámci, ktorého 18. júna vystúpi na českom festivale Rocková pumpa. 

Nóri Kampfar vydajú nový album Mare 25. marca prostredníctvom Nuclear Blast. O tom sme vás už informovali, no teraz zverejnili artwork k tomuto chystanému albumu. Mare kapela nahrávala v legendárnom štúdiu Abyss s producentom petrom Tägtgrenom (Hypocrisy, Pain). Na novinke sa bude nachádzať 9 skladieb a jeden bonusový song. Artwork k novinke nájdete pod novinkami.

Legendárna britská doomová kapela Cathedral ohlásila svoj odchod zo scény. Rozlúčiť sa plánuje posledným štúdiovým albumom, ktorý chcú začať nahrávať na konci tohto roka a vyjsť by mal začiatkom roka 2012. „Jednoducho nastal čas odísť. 21 rokov je dlhá doba a je to skoro zázrak, že sa nám to podarilo dotiahnuť takto ďaleko. Kapela sa stala súčasťou našich životov. Teraz nastal čas na dovolenku a leňošenie,“ vyjadril sa spevák kapely Lee Dorian.