Na Liptove sa krstil debut FEEL A CURSE: Štyri kvalitné skupiny odohrali výborné sety

Koniec apríla patril v Liptovskom Mikuláši v klube The Adventure Music Club druhému pokračovaniu akcie Attack of Curse. Krstil sa debutový album kapely FEEL A CURSE.

Parádnu zostavu nachystali chalani z FEEL A CURSE na tejto akcii, keď na ich pozvanie kývli kapely BRUTE, SUBURBAN TERRORIST a LOC COCOTOS. Začiatok koncertu bol naplánovaný na 19:00 hod..

Zhruba pätnásť, desať minút pred avizovaným začiatkom sme vstúpili do útrob klubu, kde sa tento death metalový večer odohrával. Hneď na prvý pohľad bolo zrejmé, že aj keď sa blíži siedma hodina, tak prítomných ľudí v The Adventure Music Club bolo málo. Hlavne som registroval najmä iba členov vystupujúcich kapiel. Klasicky sa tak štart oddialil a začalo sa asi o 40 minút neskôr.

feel-a-curse-krst-brute-2

BRUTE

Ako prví nastúpili na scénu východniari BRUTE. V oklieštenej zostave, s „automatickým“ bubeníkom a s absenciou druhého gitaristu spustili svoju šťavnatú a výživnú death metalovú víchricu. BRUTE si vybrali daň, ktorú väčšinou sprevádza otváracie kapely. Čiže veľmi riedke publikum. Veru, aj v tento večer bol klub na Liptove zaplnený poskromne, ale to chlapcom z BRUTE neprekážalo.

feel-a-curse-krst-brute-1

Pišta z BRUTE

S maximálnym nasadením do nás nasekali mohutne znejúci brutálny death metal spolu s gitarovo pestrou hrou a občasnou melodikou. Pišta odvádzal gitarovú prácu za dvoch v ultra rýchlych pasážach so svojím typickým pokľakom a bleskovou pravačkou. Pozornosť pútal aj basgitarista so svojimi rýchlymi prstami. Borci chystajú nový materiál a dostali sme aj ukážku v podobe novej skladby „Severe Zeal“. Snáď sa v najbližšej budúcnosti zostava BRUTE ustáli a budú nás môcť naplno masírovať už aj s novými zárezmi.

feel-a-curse-krst-suburban-terrorist-3

SUBURBAN TERRORIST

Druhý v poradí boli SUBURBAN TERRORIST. Opäť nemilosrdný death metal, s riadne agresivným poňatím, klepačkami a vokálnym dvojzáprahom. Oproti BRUTE sa tu išlo ešte viac na priamočiarosť a drviaci efekt. Živočíšnosť dostáva prednosť pred zbytočnými komplikovanými pasážami. Klub sa už o čosi viac zaplnil, ľudia sa začali viac osmeľovať, aj keď za výdatnej pomoci zo strany kapely, a výziev nech idú dopredu k pódiu.


„Teroristi“ do nás nastrieľali celkovo osem flákov. Došlo na klasické veci ako „Loco“ alebo starú skladbu „Brokendown Face“. Kapela predstavila aj novú skladbu „Inhuman Breed“. Ešte stále relatívne nováčik v zostave kapely, vokalista Šimon predvádzal niekoľko polôh. Klasický growling, hĺbky a aj nejaký ten pig squeal. Zdatne mu sekundoval gitarista Tomáš Vačko so svojim prísnym diktátom. Palec hore aj za to, že počas posledného songu neváhal basák vbehnúť so svojim nástrojom medzi ľudí do kotla. A ešte malý dodatok – nový album je na obzore!

feel-a-curse-krst-1

Martin Barla krstí album „Shadows in Mind“ od FEEL A CURSE

Po nich sa už chystala hlavná hviezda večera, domáca formácia FEEL A CURSE. Pred začiatkom ich setu nasledovala dlhšia pauza, kvôli prestavbe bicích a následnému zvučeniu, ktoré bolo hnané k dokonalosti, pretože sa nahrávalo. Od samého začiatku kapela šlapala ako hodinky a zvuk bol perfektný. Hneď na úvod odpálili FEEL A CURSE najväčšiu šlehu „Of War and Men“, nasledovanú ďalšími vypalovákmi, pochopiteľne z debutu „Shadows in Mind“.


Materiál z novinky a hlavne údernosť a hutnosť riffov miestami zabíjala. Zohratosť z chalanov doslova sršala. Pre mňa najlepší výkon večera! Vynikajúci stret death metalovej razancie a melodiky s vycibrenou technikou. Zhruba v polovici setu sa prešlo na samotný akt krstu. Krstným otcom bol zvukár Martin Barla, ktorý kapele aj mixoval nový album. Na záver koncertu pridali Liptáci ešte skladby z predošlého EP „Corroded Time to Come“ a cover v podobe „Human Target“ od SIX FEET UNDER, ktorý tradične odspieval bubeník Andrej. Kapela nám ešte potom dopriala dva prídavky s hosťom za mikrofónom v podobe Narakha z DARKTIMES a veru „odkričal“ si to líder blackáčov veľmi slušne.

feel-a-curse-krst-los-cocotos-1

LOS COCOTOS

Posledný účinkujúci boli martinskí LOS COCOTOS. Ako odľahčenie na záver boli rozhodne skvelou voľbou. Skupina rozpútala od samého začiatku poriadnu zábavu so svojim hopsavým rock´n´ roll grindom dopĺňaný vtipnými tanečkami vokalistu a perverzným humorom gitaristu Emila. Ľudia už aj za pomoci väčšieho množstva požitia všelijakých alkoholických nápojov boli mierne odtrhnutý z reťaze, circle pity, moshovačky, no paráda paráda! Táto hudba bude na vybláznenie fungovať vždy. Bavila sa kapela, bavili sa ľudia – účel splnený.

Koncert za účasti zaujímavej zostavy dopadol veľmi dobre, určite treba vyzdvihnúť parádny zvuk, ktorý si pochvaľovali aj kapely. Zaplatiť si zvukára na akciu má veľký zmysel. Všetci účinkujúci predviedli výborné sety a tak sme boli svedkom skvelého večera.

PLUSY:
výkony kapiel, atmosféra, zvuk, pokec s chlapcami z LOS COCOTOS

MÍNUSY:
žiadne

Foto: Rastislav Jurčo