Macabre – Grim Scary Tales

Po ôsmich rokoch sa nám s novým dielom hlási uletené americké trio Macabre. Pre fanúšikov Macabre bol teda dátum 31. január ozaj sviatkom, pretože novinka Grim Scary Tales je za 27 rokov existencie kapely iba ich piatym regulérnym albumom. Taktiež netreba zabudnúť dodať, že kapela funguje v nezmenenej zostave!
Na Grim Scary Tales sa hneď od úvodnej skladby Locusta na vás vyvalí „klasický“ Macabre metal. Textovo je novinka zameraná opäť na masových vrahov. Námatkovo spomeniem skladby, ktoré napríklad pojednávajú o známom upírskom grófovi, o veľkom zlom vlkovi alebo o uletenej rodinke. Po hudobnej stránke nemožno od Macabre čakať niečo nové, ale jedným dychom treba dodať, že ich hudba je zárukou kvality. Celkovo ich mix viacerých štýlov sa naozaj ťažko opisuje. Chicagské trio miešia punk, thrash, death, grind a v refrénoch vás prekvapí „detská“ veselá riekanka. Po inštrumentálnej stránke sú však muzikanti na naozaj veľmi vysokej úrovni. Nad tým všetkým vyčnieva vokál Lance Lencioniho alias Corporate Death-a. Raz sa prezentuje čistým vokálom, inokedy zas totálne uleteným „šialeným“ škrekom. Kostru albumu tvoria typické Macabre skladby. O tom, že zmysel pre humor a nadhľad týmto muzikantom nechýba, pochybovať netreba. Dokázali to aj na Grim Scary Tales. Taká Big Bad Wolf je veselá skladba o veľkom zlom vlkovi, v ktorej vyniká hutné tvrdé tempo, chaotický vokál a všetko to v závere zaklincuje akoby detská riekanka s názvom skladby. Macabre zaradili na album aj cover verziu od Venom – Countess Bathory, do ktorej vniesli svoje prvky, ale zároveň sa snažili ponechať v nej ducha Venom a to sa im podľa mňa aj podarilo. V takej balade o Mary Ann Corporate Death spieva iba čistým hlasom, ba dokonca sa snaží ťahať a spievať. Tempo je stredne pomalé s príjemnou melódiou. V ďalšej The Bloody Benders sa vďaka kapele dostaneme do country štýlu. Skladba je o uletenej rodinke, je veselá, rýchla, typická koncertná tancovačka. V skladbe o Lizziem Bordenovi sa dostaneme skôr do deathmetalových vôd a kostru skladby tvorí deathovejší vokál prestriedaný s čístým. Priam klasicky ukážkovou skladbou alá Macabre je The Ripper Tramp from France, tá prechádza z deathu až do grindu, aby sa vzápätí v strede tempo ukľudnilo a inštrumentálna časť bola až nezvykle melodická. Potom na vás trio vybalí sekavé riffy, Corporate Death zas svoj „uškriekaný“ spev. Čo dodať na záver? Macabre to jednoducho vedia.



Novinkou Grim Scary Tales Macabre jednoznačne naplnili moje očakávania a rozhodne nesklamali. Je jasné, že nič nové nepriniesli, stále sa budú zaoberať vrahmi, po hudobnej stránke budú miešať rôzne štýly a obalia to do „veselého“ a uleteného pospevovania vo svojom duchu. Hovorieva sa, že v jednoduchosti je krása. Ja by som to trošku poupravil. V prípade Macabre je v jednoduchosti dokonalosť. Nadhľad, recesia, vtipnosť, uštipačnosť, to všetko ich zdobí počas celej kariéry a zdobí ich to aj na novom albume.

Žáner: death/thrash/grind
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Decomposed Records
Dátum vydania: 31.1.2011
Web: http://www.murdermetal.com/
Zostava:
Corporate Death – gitara, vokály
Nefarious – basgitara, doprovodné vokály
Dennis the Menace – bicie
Diskografia:
Gloom – 1989
Sinister Slaughter – 1993
Dahmer – 2000
Murder Metal – 2003
Grim Scary Tales – 2011
Tracklist:
Locusta (2:57)
Neros Inferno (2:43)
The Black Knight (4:05)
Dracula (5:10)
The Big Bad Wolf (4:06)
Countess Bathory /Venom cover/ (3:26)
Burke and Hare (4:17)
Mary Ann (3:27)
The Bloody Benders (2:46)
Lizzy Borden (1:33)
The Ripper Tramp from France (3:38)
Bella the Butcher (3:00)
The Kiss of Death (3:24)
The Sweet Tender Meat Vendor (5:04)
Definitíva:
Chicagské trio opäť raz nesklamalo.
Nahralo kvalitný materiál v duchu Macabre.
Muzikanti vám predstavia ďalších masových
 vrahov a naservírujú vám ďalšiu
porciu ich nezameniteľného štýlu.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla