Visions of Atlantis – Delta

Rakúska symfonická metalová skupina Visions of Atlantis v posledných dňoch vydala nový album a spolu s ním predstavuje aj novú speváčku menom Maxi Nil. Oproti predošlým albumom je novinka najviac zladená. Možno je to novou speváčkou a možno aj spevákom Mariom Plankom, ktorý popracoval na svojom hlase a možno si samotná skupina začala pomaličky vytvárať vlastný rukopis…
Pri Vision of Atlantis mám však zmiešané pocity, pretože každý ich nový album bol vždy s inou speváčkou. Pomaly neviem čo od nich vôbec čakať, ak sa vôbec dá niečo ešte očakávať. Osobne sa album Delta celkovo páči. Nie je to úplny trhák, ale ani úplny prepadák. Album má rytmus, hlasy oboch spevákov je zretelne počuť, čo na ich predošlých albumoch nebolo samozrejmosťou. Aj speváčkin hlas perfektne ladí s hudbou tejto skupiny. Predošlé speváčky spievali podľa mňa buď príliš nízko alebo príliš vysoko. Maxi sa štýlovo jednoducho k tejto skupine hodí najviac. Delta má z každého rožku trošku. Skupina sa snaží pripojiť ku fínskemu štýlu metalovej hudby, no i tak je album viac menej  komerčný metal.

Album obsahuje aj krásnu baladu s názvom Reflection. Pri tejto skladbe, ako pri každej inej pomalej, krásne vynikne Maxinin hlas. Skladba obsahuje aj gitarové sólo. Pri písaní tejto recenzie som práve túto skladbu počpvala zo všetkých najčastejšie. Skladba Gravitate Towards Fatality je môj ďalší favorit na tomto albume. Svižná skladba s duetom oboch spevákov ma jednoducho chytila. Viem si ju veľmi dobre predstaviť v live prevedení. Takisto aj Elegy of Existence je parádna koncertovka. Ďalšou silnou skladbou je aj Conquest of Others.

Tažko však povedať, ktorá skladba z toho albumu je najlepšia.  Každý milovník tohto žánru si nájde na tomto albume to svoje. Romantika, orchester, dynamika, akustické sóla – to všetko nájdete na novinke. Keďže som však predošlé albumy až tak veľmi nepočúvala, tak ma práve tento album najviac oslovil z ich doterajšej diskografie. Asi to bude tým, že som ho veľmi neporovnávala s predošlými výkonmi na albumoch. Niektorí ste mali možnosť vidieť Vision of Atlantis ako predskokanov Rhapsody of Fire a tí, čo sa na nich iba chystáte, tak si ich určite užite!

Žáner: melodic/symphonic metal
Krajina pôvodu:  Rakúsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania:  23.2.2011
Web:  http://www.myspace.com/visionsofatlantisofficial
Zostava:
Maxi Nil – spev
Mario Plank – spev
Martin Harb – klávesy
Werner Fiedler – gitara
Mario Lochert – basgitara
Thomas Caser – bicie
Diskografia:
Eternal Endless Infinity – 2002
Cast Away – 2004
Trinity – 2007
Delta – 2011
Tracklist:
Black River Delta (04:34)
Memento (06:38)
New Dawn (02:59)
Where Daylight Falls (04:11)
Conquest of Others (05:37)
Twist of Fate (04:31)
Elegy of Existence (03:36)
Reflection (04:16)
Sonar (01:27)
Gravitate Towards Fatality (05:55)
Definítiva:
Album je celkovo vydarený – hudobne aj hlasovo.
Nie je to trhák, ale ani totálny prepadák.
Na tomto albume sa mi však najviac páči
 speváčkin hlas, čo mi na paradoxne na predošlých
 vždy trochu vadilo. Aj spevák sa polepšil a všetko
 dokopy tvorí počúvateľný album Delta.
Nechajme sa prekvapiť ako to zvládne táto
skupina naživo a či bude ďalší album  znovu v novej zostave…

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 6 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla