Prišli, videli, zvíťazili: ANTHRAX to v Bratislave poriadne odpálili, energia sršala z každej strany

Aktuálny rok 2016 a najmä jeho prostredná časť, je pre našu malebnú krajinu časom neuveriteľných koncertných pochutín, a to je dámy a páni ešte iba úplný začiatok letnej sezóny.

Pre slovenského „trešera“  je z tohto pohľadu asi najdôležitejší jeden fakt. Prvýkrát v histórií máme možnosť zhliadnuť na našom území v tak krátkom časovom rozmedzí celú tretinu slávnej thrash metalovej Big Four! Old school seriál začal nedávnymi ANTHRAX (pitva o pár riadkov nižšie), MEGADETH na čele s Daveom Mustainom nás onedlho čakajú v Prešove a celú sezónu v auguste ukončia SLAYER v bratislavskom NTC. Milionárom z METALLICA sa k nám tradične priveľmi nechce, ale to je už iný príbeh…

Kým vo východoslovenskej metropole presne na deň detí vystupuje hviezdne zoskupenie  NIGHTWISH, už o pár hodín neskôr sa štafeta slávnostne predáva hlavnému mestu, kde sa na búracie práce chystajú spomínaní mosheri z  New Yorku, legendárni ANTHRAX a ich support v podobe DOGMA INC..

Úvod leta ako hrom a s ním i absolútna premiéra Američanov na tunajších pódiách, ktorá snáď ani nemohla dopadnúť zle, no z hľadiska účasti to bol vskutku jeden veľký otáznik. Výsledok? Natrieskaný klub Majestic nemal ďaleko od vyvesenia nápisu „vypredané!“, atmosféra našponovanejšia než gumička v gatiach obézneho hamburgerožrúta a k tomu energetická bomba v podobe sebavedomej kapely.

Na to všetko nás však mala ešte pripraviť  DOGMA INC. zo Šale a rozohriatie to bolo viac než príjemné. Sympatická a evidentne dobre nabudená štvorica do nás rázne a bez nejakých tých okolkov napálila výbušný mix PRONG, SOULFLY, MINISTRY a MACHINE HEAD, teda mnoho drsných riffov, razantných bicích a ukričaného vokálu. Prekvapil ozaj hutný, dobre čitateľný zvuk (príjemný signál smerom k headlinerovi večera), vďaka čomu vyznievalo kvarteto naozaj tvrdo.

Ako hotová päsť na oko. Svoju ponúknutú polhodinku si DOGMA INC. skutočne užívala na 100% a čoraz hustejší dav fanúšikov sa rozhodne nenudil. Popracovať trochu na štruktúre skladieb (typická choroba slovenských kapiel – zbytočné komplikovanie), trocha to prestrihať,  nechať vyniknúť zaujímavé nápady a máme tu celý rad zapamätateľných hitoviek. Ináč spokojnosť.

anthrax-bratislava-2016-11

ANTHRAX v Bratislave

55, 52, 50, 46, 37. Ak sa hovorí, že vek je len číslo, tak v prípade ANTHRAX to platí priam dvojnásobne. Presne o 21:00 totiž vlieta na scénu pätica skúsených muzikantov, ktorých jedálničiek musí byť zostavený z bohatých dávok adrenalínu, Red Bullu a speedu. Energia doslova strieka zo všetkých strán a úvod v podobe nesmrteľného tria „A.I.R.“, „Caugh In A Mosh“, „ Madhouse“ nás berie na vzrušujúci výlet do 80. rokov, kde je až na nejakú tú zmenu v zostave a prešedivenú briadku Scotta Iana všetko po starom.

V starostlivo zloženom setliste (žiaľ, znovu nič „Bushovského“ z obdobia 1992 – 2005) sa to iba hemžilo rôznymi hitmi typu „Antisocial“, „Indians“ či „Got the Time“. Zabudnúť sa samozrejme nemohlo na comebackovú dosku „Worship Music“ (tu treba vypichnúť krásnu poklonu pre Ronnieho Jamesa Dia a Dimebaga Darrella s názvom „In the End“), ani na aktuálnu novinku „For All Kings“ („Evil Twin“, „Breathing Lightning“). Z nej by som si ale ja osobne vedel predstaviť viacero zaujímavých ukážok, lenže starinky sú starinky a pri tej obrovskej kvalite, budú mať proste vždy prednosť.

anthrax-bratislava-2016-2

Nestarnúci a energiou prekypujúci Joey Beladonna

Večne poskakujúci čertík Scott Ian  stále právom patrí medzi najlepších rytmických gitaristov všetkých čias a s trochu nenápadný Jonathanom Donaisom (ex-SHADOWS FALL) vytvárajú perfektne zosúladený stroj na šialené riffy. Rytmická sekcia na čele s neúnavným headbangerom Frankie Bellom mohla niesť isté malé trhliny vďaka absencií bubeníka Charlie Benanteho (syndróm karpálneho tunela sa asi opäť ozýva), ale známy tlčmajster John Dette (vypomáhal u takých veličín ako SLAYER či TESTAMENT) ho zastúpil priam dokonalo.

Ak ide o frontmanov ANTHRAX, vždy u mňa o malý chĺpok víťazil John Bush, no po tomto vystúpení asi prehodnotím poradie. Staronový krikľúň Joey Belladonna je jednoducho stroj, nesmierny sympaťák a neúnavná mašina na spev, úsmevy a rôzne fígle. Hneď za pár minút pobytu na scéne, dokázal rozdať polovicu gitarových trsátok svojich kolegov, viacero energy drinkov a mnoho podaní rúk. Akýsi vrchol prichádza v „Caugh In A Mosh“, kde doslova trhá kameru z rúk nič netušiaceho novinára a točí celé dianie na pódiu i pod ním. Bravó Joey, bravó!

V tejto chvíli sú asi všetky dostupné superlatívy vyčerpané a ak ste došli až sem na záver, môžete si smelo utrieť pot z oroseného čela. ANTHRAX konečne prišli, videli a zvíťazili. Teraz ostáva len dúfať, že sa slová  Scotta Iana už čoskoro potvrdia a kapela sem znovu zavíta v čo najkratšom čase. Fanúšikov tú totiž majú ešte stále habadej a hlad po ich muzike pretrváva aj naďalej. Ďakujeme.


Playlist ANTHRAX: „Impaled“, „A.I.R.“, „Caught in a Mosh“, „Madhouse“, „God the Time“, „Fight ‚Em ‚Til You Can’t“, „Medusa“, „Efilnikufesin (N.F.L.)“, „Evil Twin“, „Antisocial“, „Among the Living“, „Indians“, „Breathing Lightning“.

PLUSY:
Bezchybní ANTHRAX, kvalitná predkapela DOGMA INC., divácka návšteva, skvelá atmosféra, bezchybná organizácia a presnosť, kvalitný zvuk, top zážitok!

MÍNUSY:
Žiadne, až na skromný merch s neuveriteľnými cenami (30 € za tričko, 80 € za mikinu…)