EQUILIBRIUM – Armageddon

Majú charakteristický štýl, ktorý sa nedá pomýliť so žiadnou inou kapelou. Vo svete folk/viking metalu majú právom svoje miesto už 15 rokov. Ich skladby sú epické, veľmi rýchle a dokonale melodické.

Za sebou majú štyri štúdiové albumy a teraz prichádza piaty. Nemecká folk/viking metalová smršť EQUILIBRIUM vydala práve v týchto dňoch očakávaný album „Armageddon“, ktorý vyšiel opäť pod hlavičkou vydavateľstva Nuclear Blast Records.

equilibrium-armageddon

EQUILIBRIUM – Armageddon

Po odchode súrodencov Andreasa Völkla (gitara) a jeho sestry Sandry Van Eldik (basgitara), ktorých posledným albumom bol práve „Erdentepel“ bolo treba nájsť náhradu. Počas 2 rokov sa za basou objavila Jen Majura (BLACK THUNDER LADIES, KNORKATOR), ktorá odohrala pár koncertov, no zo skupiny okolo speváka Robsa sa porúčala ešte v roku 2015. Začiatkom roku 2016 prichádza do kapely Marcus „Makki“ Riewaldt (ex-AUTUMN NOSTRUM, ex-DEATHTRUCTION, ex-SUIDAKRA).

Gitarista, skladateľ, textár a klávesák René Berthiaume tentokrát produkoval celý album sám a finálnu podobu mu dal v štúdiu Maor Appelbaum Mastering studio v Californii. V jedenástich nabitých trackoch nájde opäť každý fanúšik a priaznivec melodického folk  metalu poriadnu „divočinu“, ktorá mu spríjemní deň.

Album začína skladbou „Sehnsucht“, ktorá je doslova akýmsi „introm“ do príbehu, ktorý nám kapela ponúka. Ten pravý „Armageddon“ sa spustí hneď v nasledujúcom tracku „Erwachen“, ktorý nenechá vydýchnuť ani na chvíľu. Dynamický charakter skladby dopĺňa okrem skvelých aranžmánov aj gitarista Dom R. Crey (NOTHGARD, ex-WOLFCHANT), ktorý jej dodáva potrebnú dravosť a tak vás určite donúti mykať hlavou, tak isto ako mňa.

equlibrium-2016

EQUILIBRIUM

Ďalšou, ktorá ma svojim charakterom zaujala je „Heimat“. Hoci jej Robs svojim growlom dodáva potrebnú tvrdosť, v podstate ide o melodickú a podmanivú skladbu, v ktorej pekne vyznievajú folkové prvky a tým ju elegantne dopĺňajú.

Spomeniem tiež tri piesne, ktoré sa dostali von ešte pred oficiálnym vydaním albumu. Ku všetkým skupina natočila aj videá. „Prey“, „Born To Be Epic“ a „Eternal Destination“ sú spievané v angličtine, čo je po predchádzajúcom albume, kde angličtina znela len z piesne „The Unknown Episode“, iste pozitívne. Kým „Prey“ na mňa svojou tvrdosťou zapôsobila, musím povedať, že „Born To Be Epic“ je do určitej mieri sklamaním. Hoci jej začiatok je pompézny a song sa tak snaží tváriť tvrdšie, no to všetko doslova „zabil“ refrén a k tomu ten videoklip. Tancujúca dýka s lebkou, či píšťaly a melódia v refréne mi pokazili dojem z tejto skladby.

Štvrtým a zároveň posledným anglicky songom novinky od EQUILIBRIUM je „Rise Again“. Znova ide o rýchlu a veľmi energickú skladbu, ktorej melódia vás isto strhne, pretože pôsobí veľmi živelne. Dôkazom, že René Berthiaume si nahrávanie albumu užíval naplno je song „Helden“. Pútavá skladba však v istom momente znie trochu komicky, ako „počítačová hra“, čo mne osobne prišlo celkom zábavné. Skladbe to vôbec neublížilo. Veď posúďte sami.

Inštrumentálka na albume EQUILIBRIUM nikdy nechýbala a nie je tomu inak ani teraz. I keď nie je tak úplne klasická. „Koyaaniskatsi“ je doplnená hovoreným slovom a svojim epickým a kľudným dojmom predznamenáva koniec albumu. Komu sa ale 11 piesní máli, do predaja prichádza aj deluxe verzia albumu, ktorá obsahuje aj druhý disk, na ktorom nájdete všetkých 11 songov v inštrumentálnej verzii, čo určite poteší každého fanúšika kapely.

„Armageddon“ v podaní EQUILIBRIUM si môžete vychutnať aj na jednom z koncertov, ktoré kapela chystá na turné k tejto novinke. Od druhej polovice septembra vystúpia najbližšie k našim končinám napríklad v Prahe, Viedni či v Krakove a Varšave.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: epic folk/viking metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 12.8.2016
Web: www.equilibrium-metal.net
Zostava:
Robert „Robse“ Dahn – vokály
René Berthiaume – gitara, klávesy, produkcia
Dom R. Crey – gitara
Marcus „Makki“ Riewaldt – basgitara
Tuval „Hati“ Refaeli – bicie
Tracklist:
Sehnsucht (2:58)
Erwachen (4:33)
Katharsis (5:11)
Heimat (4:23)
Born to Be Epic (4:04)
Zum Horizont (4:12)
Rise Again (3:51)
Prey (4:53)
Helden (4:35)
Koyaaniskatsi (4:10)
Eternal Destination (7:21)
Diskografia:
Turis Fratyr – 2005
Sagas – 2008
Rekreatur – 2010
Erdentempel – 2014
Armageddon – 2016
Definitíva:
Albumom „Armageddon“ opäť dokázali Nemci EQUILIBRIUM, že folk/viking metal je práve tým žánrom, v ktorom sú doma a kde sa dokážu naplno presadiť a vyblázniť. A hoci novinka obsahuje oproti predchádzajúcim albumom malé nedostatky, ide o ďalší výborný album, ktorý je opäť veľmi melodický a plný energie, čím iste chytí za srdce nejedného nadšenca tohto žánru.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla