Demonaz – March of the Norse

Hlavný mozog a tzv. šedá eminencia Immortalu, teda Demonaz Doom Occulta vydal začiatkom apríla svoj vôbec prvý sólový album pod hlavičkou Demonaz. Ako je všeobecne známe pre jeho pretrvávajúce problémy s rukou musel nadobro odložiť svoju gitaru a od albumu At the Hearth of Winter (1999) už figuruje v zostave Immortalu ako textár a tvorca hudby. Tak, ako pri domovskej kapele Immortal, aj na sólovke si vzal na starosti texty, tvorbu hudby, ale ku nej pridal ešte aj vokál.
Na debute March of the Norse sa Demonaz obklopil starými známymi. Gitarové a basové časti mu nahral Ice Dale (Enslaved, I) a za bicími sa objavila ďalšia známa tvár z jeho projektu I Armagedda, ktorý mimochodom nabubnoval aj debutový album Immortalu Diabolical Fullmoon Mysticism. Sám som bol veľmi zvedavý, čo od tohto albumu očakávať…

Len naivka si mohla namýšľať, že Demonaz by sa nejak odlíšil od tvorby Immortalu. To som nepredpokladal ani ja a v podstate novinka March of the Norse splnila moje očakávania. Po úvodnom intre sa na vás vyvalia hneď v úvode All Blackened Sky gitarové riffy alá Immortal. Demonazov spev je správne mrazivý, no dosť melodický. Toto sa však deje na celom albume nielen v All Blackened Sky. Celý debut March of the Norse vyniká obrovskou melodičnosťou, výrazné sú typické Immortalovské riffy, no oproti domovskej kapely sa Demonaz snažil dbať oveľa viac na melodickú stránku. Celý album je „spevavý“ a veľmi rýchlo sa vám dostane pod kožu. Každú skladbu zdobia excelentné gitarové sóla. Textovo sa Demonaz opäť raz zaoberá prírodou. Na tejto nahrávke sa nenájde slabšia skladba. No, ja som si hneď od začiatku zamiloval tri skladby. March of the Norse, A Son of the Sword a Under the Great Fires. Vo všetkých troch skladbách sa striedajú doslova až hymnické refrény s ostrejšími, rezavejšími až blackovými gitarovými pasážami. V takej Under the Great Fires vyplávajú na povrch dokonca folkovo-ľudové prvky. Niektorí budú možno tomuto albumu vyčítať, že v závere sa už melodické motívy opakujú, resp., že Demonazov debut je melodickou odnožou Immortalu. Dalo by sa s tým súhlasiť, no skúsim vyvrátiť obe možné pochybnosti. Album je celý dynamický, melodický a svieži a v neposlednom rade má niečo málo cez polhodinu, takže tie opakujúce motívy absolútne nevadia a pri opakovanom posluchu sa budete tešiť na každú jednu skladbu. Všetky sa naozaj rýchlo dostávajú pod kožu. To, že je Demonaz melodickejšou odnožou Immortalu treba brať ako fakt. Demonaz Doom Occulta je doma práve v takejto muzike, robí ju so srdcom a s presvedčením. Jeho špeciálny rukopis som si zamiloval nielen v Immortale, ale aj na tejto sólovke a jeho úprimnosť a nadšenosť z hudby som si vždy vážil a nezmenilo sa to ani po posluchu March of the Norse. Skôr sa moja náklonnosť k nemu ešte viac prehĺbila.

Pri počúvaní tejto nahrávky sa rozhodne nudiť nebudete. Hymnické blackovo, Immortalovsko, folkové melodické skladby si vás rozhodne podmania. Výrazné melódie sa vám dostanú pod kožu a budú vám neustále vyhrávať v hlave. Demonaz jednoducho opäť dokázal, že je to pán hudobník.

Na záver ešte jedna malá technická poznámka. Oficiálne je na albume 9 skladieb, no ja som mal k dispozícii ešte bonusovú inštrumentálnu skladbu Dying Sun, ktorá bola napísaná ešte v roku 1998. Svojím zložením je ako stvorená na záver celého tohto albumu.

Žáner: melodic black/viking metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 1.4.2011
Web: www.myspace.com/demonaz
Zostava:
Demonaz Doom Occulta – vokály
Ice Dale – gitara, basgitara
Armagedda – bicie
Diskografia:
March of the Norse – 2011
Tracklist:
Northern Hymn (0:50)
All Blackened Sky (4:27)
March of the Norse (3:41)
A Son of the Sword (4:35)
Where Gods Once Rode (5:11)
Under the Great Fires (6:34)
Over the Mountains (5:07)
Ode To Battle (0:39)
Legend of Fire and Ice (4:24)
Definitíva:
Melodickejší a prístupnejší Immortal.
Aj tak by sa dala nazvať sólová Demonazova nahrávka.
Skladby sú však neuveriteľne chytľavé
 a dokážu si vás hneď podmaniť.
Upozorniť treba aj na skvelé gitarové sóla.
March of the Norse určite zaujme aj iných
 poslucháčov ako len fanúšikov Immortalu.
Ja ho vrele odporúčam každému.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla