OPETH – Sorceress

OPETH, nevyspytateľní rodáci zo studeného Sӧrskogenu, vydávajú presne po dvoch sezónach od predchádzajúcej vynikajúcej radovky  „Pale Communion“ novučičkú dosku, ktorá opäť zodpovie mnohopočetné a najmä poriadne nedočkavé otázky o ďalšom smerovaní spomínaného kvinteta.

Chalani sa totiž pred piatimi rokmi, v dobe vydania tak trochu nepochopenej kolekcie „Heritage“, rozhodli nadobro a  pre mnohých fanúšikov aj pomerne prekvapivo, skoncovať s tvrdo metalovou minulosťou a  vkročiť do pomerne neznámeho teritória. O poznanie jemnejšieho a plného art rockových tém, melancholických nálad a krehkého melodického spevu.

opeth-sorceress-front-cover-final-jpg

OPETH – Sorceress

Podobné prvky sa síce v hudbe týchto Švédov vyskytovali už od samotných počiatkov, lenže ich miera výskytu sa na posledných troch albumoch (ten čerstvý pod názvom „Sorceress“ nevynímajúc) vyšvihla do úplného maxima. To zákonite znamená pomyselnú stopku pre dovtedy prevládajúci smrtiaci kov a samozrejme i všetkých fanúšikov „starých OPETH“.

Čo sa na jednej strane javí sťa neprehltnuteľná pilulka pre mnohých skalných fans, je naopak ponúknutou výhodou pre celú radu zvyšných fajnšmekrov a milovníkov rockových postupov sedemdesiatych rokov alá DEEP PURPLE, PINK FLOYD, YES či  JETHRO TULL. Chalani nám totiž na aktuálnom vydaní ponúkajú priame pokračovanie spomínaného výborného predchodcu, ktorého možno v niektorých smeroch dokonca i máličko prečnieva.

opeth-csorceress-promo-picture

OPETH

Znovu sa dočkáme ohromného množstva prepracovaných nápadov, klávesových plôch (klasické „hammondy“ samozrejme opäť vystrkujú svoje rožky), typicky zasnenej atmosféry, ale aj rezkých gitarových riffov a stále viac a viac kvalitného vokálu frontmana Akerfeldta. Ten si na novinke vystavil definitívne potvrdenie ohľadom totálnej rezignácie na hrdelný growl, na druhej strane Mikael zvláda ako vyššie, tak aj krehké, precítené pasáže s obrovským prehľadom.

Pod čarokrásnym obalom z dielne Travisa Smitha, dnes už legendárneho a  dvorného maliara OPETH, sa skrýva takmer hodinu trvajúca nahrávka, začínajúca klavírnym introm „Persephone“, no už zakrátko sa presúvame k jednej z najtvrdších položiek novinky, titulnej nálože „Sorceress“. Jazzom nasiaknutý úvod rázom strieda brutálne sekaný riff, avšak aj ten časom prechádza do inštrumentálnych exhibícií a o niečo ľahších plôch. Takto by sme ale mohli charakterizovať i celučičký disk. Kapela totiž neustále pracuje s obmieňaním nálad, často a bez varovania mení rytmus, jammuje a prekypuje rôznorodými ideami.

To je výsada aj nasledujúcej singlovky „The Wilde Flowers“, „A Fleeting Glance“, záverečnej „Era“ alebo suverénne najrozsiahlejšieho progresívneho tracku  „Strange Brew“. Poteší taktiež baladické pokračovanie titulky pod názvom „Sorceress 2“, éterická „Will O the Wisp“ s tými najúchvatnejšími gitarovými sólami, aké tento kotúčik ponúka, či siedma skladba „The Seventh Sojourn“. Tá je doslova natrieskaná orientálnymi motívmi, nechýbajú exotické aranžmány a tajuplná mystika, za ktorú by sa rozhodne nehanbili ani majstri svojho oboru, napríklad nezabudnuteľná austrálska kultovka DEAD CAN DANCE.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive rock
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 30.9.2016
Web: www.opeth.com
Zostava:
Mikael Åkerfeldt –  spev, gitara
Fredrik Åkesson –  sólová gitara
Joakim Svalberg –  klávesy, piano
Martin Mendez –  basgitara
Martin Axenrot – bicie, perkusie
Tracklist:
Persephone (01:51)
Sorceress (5:49)
The Wilde Flowers (6:49)
Will O The Wisp (5:07)
Chrysalis (7:16)
Sorceress 2 (3:49)
The Seventh Sojourn (5:29)
Strange Brew (8:44)
A Fleeting Glance (5:06)
Era (5:41)
Persephone (Slight Return) (0:54)
Diskografia:
Orchid – 1995
Morningrise – 1996
My Arms, Your Hearse – 1998
StillLife – 1999
Blackwater Park – 2001
Deliverance – 2002
Damnation – 2003
Ghost Reveries  – 2005
Watershed – 2008
Heritage – 2011
Pale Communion – 2014
Sorceress – 2016
Definitíva:
Švédi OPETH do tretice a asi aj definitívne potvrdzujú svoj absolútny odklon od všetkého, čo súvisí s metalovým žánrom, lenže znovu nám servírujú výborné retro dielko ala ´70, tentokrát nazvané „Sorceress“. Na sychravé a posmutnelé jesenné dni ako stvorené…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články