IN FLAMES – Foregone

Švédske hviezdy vydali v úvode roka 2023 už štrnástu štúdiovku.

Ja tým IN FLAMES, mužom Severu, veru vôbec nezávidím. Veľká nula v neraz prepieranej kolónke „počet pôvodných členov“, neustála fluktuácia postáv v zostave, ktorá je, mimochodom, momentálne prekvapivo viac americká (duo rytmickej sekcie nedávno doplnil viac než známy Chris Broderick z MEGADETH), než typicky švédska, a najmä neustále krútenie hlavou a plač (zväčša tých postarších) fanúšikov, lamentujúcich nad hudobným „zapredaním“ dnes už veľmi slávnych muzikantov.

IN FLAMES – Foregone

Je síce pravda, že chalani ušli od legendárnych žánrotvorných klenotov „Whoracle“, „Colony“ či „Clayman“ značnú dĺžku cesty a ich aktuálne, viac masovejšie a jednoduchšie poňatie metalovej moderny, nemusí vyhovovať úplne každému. Lenže ani to neprišlo zo dňa na deň.

IN FLAMES totiž nikdy nemali núdzu o hitovejšie kompozície ani v ich ranných fázach, no to sa ani nedá porovnať s nie tak dávnym obdobím okolo placiek „Siren Charms“ a „Battles“, ktoré dodnes platia za vskutku najprístupnejší materiál v ich dlhoročnej kariére. Hlavne druhá menovaná je presladená ako ranná káva mojej starkej…

Spoľahlivé skladateľské duo hitmakerov Fridén/Galotte vie ako ostať v úzko vymedzených metalových mantineloch a zároveň tým baviť davy, čoho výsledkom je samozrejme aj horúca novinka.

Už prvé hudobné náznaky v podobe úvodných našľapaných singlov sľubovali, že na programe dňa je citeľné pritvrdenie a hodená rukavica od bývalých kolegov z THE HALO EFFECT neostane nepovšimnutá. Návrat do starých čias je však po dôkladnom preskúmaní „Foregone“ tak trochu iba z polovice a death metalová drzosť je neraz umne skombinovaná so spevavými refrénmi a melodickými prepletencami.

IN FLAMES

Producentské eso Howard Benson (P.O.D., MY CHEMICAL ROMANCE) vyrukovalo oproti predchodcovi „I, The Mask“ (recenzia TU) s omnoho surovejšou, ba až minimalistickou produkciou, v ktorej dané miesto nachádzajú hlavne mimoriadne gitarové steny a groovy pasáže, a tie doslova nútia k pohybu vašej hlavy.

Spomínaný frontman Anders Fridén podľa posledných dostupných „live“ záznamov prekonal svoje slabšie hlasové obdobie, čoho definitívnym potvrdením je aj výkon na aktuálnej novinke, kde si do sýtosti užijeme ako agresívny growling, tak aj jeho typické, no neraz kritizované melodické „kňučanie“. Za mňa osobne všetko v rámci znesiteľnosti.

Po nádhernom úvodnom akustickom intre sa neľakajte – AT THE GATES a hymnu „Blinded By Fear“ ste omylom do prehrávača určite nedali. To sa len IN FLAMES inšpirovali zlatými „göteborskými“ časmi viac než by bolo zdravé, no účel to plní dostatočne, keďže tu máme ďalšiu koncertnú tutovku, čo sa však dá povedať aj o nasledujúcom buldozéri „Meet Your Maker“.

Tvrdosť, rýchly výpad, ultramelodický refrén – recept je daný jasne! Až na prekrásnu melancholickú baladu „Pure Light Of Mind“ sa totiž nesie celá 45-minútovka na podobných vlnách, tu rýchlejšie („Foregone, Pt.1“, „The Great Deceiver“), tu o čosi pomalšie („Bleeding Out“, „In The Dark“, „A Dialogue in B Flat Minor“) s dôrazom na hutný, ba až „KoЯnovský“ groove.

Treba však objektívne uznať, že s pribúdajúcim hracím časom sa poslucháč začína týmto skladateľským vzorcom mierne prejedať a ponúkané menu už, bohužiaľ, nestihne upútať niečím, čo by ho vytrhlo z akejsi letargie. To sa mne osobne pri predchádzajúcom „I, The Mask“ vďaka silnejšiemu hitovému potenciálu a pestrejším aranžmá akosi nestáva. Aj napriek tomu môžu byť muzikanti IN FLAMES na svoj najnovší príspevok do bohatej diskografie právom hrdí.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 10.02.2023
Web: www.inflames.com
Zostava:
Anders Fridén – vokály
Bjorn Gelotte – gitara
Chris Broderick – gitara
Bryce Paul Newman – basgitara
Tanner Wayne – bicie
Tracklist:
The Beginning of All Things That Will End (02:12)
State of Slow Decay (03:58)
Meet Your Maker (03:57)
Bleeding Out (04:01)
Foregone, Pt.1 (03:24)
Foregone, Pt.2 (04:30)
Pure Light of Mind (04:25)
The Great Deceiver (03:45)
In the Dark (04:17)
A Dialogue in B Flat Minor (04:29)
Cynosure (04:06)
End the Transmission (03:42)
Diskografia:
Lunar Strain – 1994
The Jester Race – 1996
Whoracle – 1997
Colony – 1999
Clayman – 2000
Reroute to Remain – 2002
Soundtrack to Your Escape – 2004
Come Clarity – 2006
A Sense of Purpose – 2008
Sounds of a Playground Fading – 2011
Siren Charms – 2014
Battles – 2016
I, the Mask – 2019
Foregone – 2023
Definitíva:
Chalani by sa na novinke „Foregone“ mali obzerať až k svojim dávnym death metalovým koreňom, ale tak horúce by som to s týmto pomyselným návratom určite nevidel. Pritvrdenie je samozrejme cítiť – neraz až poriadne, skôr však ide o akési pestré zhrnutie celučičkej kariéry IN FLAMES.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články