Amorphis – The Beginning of Times

AMORPHIS sa nesú na vlne moderného rock/metalu od roku 2006, teda od príchodu nového vokalistu Tomiho Joutsena. Čas rýchlo letí, pretože novinka Beginning of Times je už štvrtým albumom, na ktorom spieva Joutsen. Zároveň je nový album jubilejnou desiatou nahrávkou AMORPHISU.
Podľa názvu albumu, by si viacerí z vás mohli myslieť, že sa kapela vrátila ku svojim koreňom, no opak je pravdou. Šestica fínskych hudobníkov len rozvíja cestu započatú albumom Eclipse. Ja sám mám najradšej albumy Tales From the Thousand Lakes, z ktorého zostavy figurujú v kapele už iba traja členovia. Druhým mojím obľúbencom je Elegy, na ktorom spieval môj najobľúbenejší spevák kapely Pasi Kosiken (dnes AJATTARA). Na neskorších albumoch sa našlo tiež pár songov, ktoré ma zaujali, ale v celkovom dôsledku ma ich albumy až tak veľmi neoslovili. Po príchode Tomiho Joutsena som bol zvedavý, akým smerom sa kapela vyberie. Albumom Eclipse si ma späť ešte nezískali. Na Silent Waters sa mi už pomaly ich skladby začali dostávať pod kožu a predchodcovi novinky, teda albumu Skyforger som už totálne podľahol.

Tak ako na predošlom albume, tak aj na The Beginning of Times je hlavným ťahúňom práve spevák Tomi Joutsen. Samozrejme nesmieme zabudnúť ani na melancholickejšie melódie alebo klávesy Santeriho Kallia, ktoré mi miestami pripomínajú tento nástroj práve na albume Elegy. Avšak najviac sa vám pod kožu dostanú refrény jednotlivých skladieb. Tie sú na tomto albume naozaj neskutočne silné. Tomi Joutsen okrem melodického spevu používa aj celkom slušný murmur. Bez neho nájdeme na novinke iba štyri skladby. Odkedy spieva Joutsen v AMORPHISE tak je ich tvorba prístupnejšia pre širšiu verejnosť a nový album nie je vôbec výnimkou, dokonca si dovolím tvrdiť, že nemetalovým fanúšikom, by nemusel prekážať ani Joutsenov murmur. Kapela šlape na novinke ako švajčiarske hodinky, výrazné melódie a refrény, ktoré sa dostanú pod kožu si vás podmania. Na novinke nie je slabšie miesto. Dovolím si len jeden malý dotaz, že asi najmenej chytľavou skladbou je singlovka You I Need, aj keď aj tá sa dobre počúva. Mojimi favoritmi sa však od úvodu stali titulná skladba Battle for Light, prostredná Three Words a posledná Beginning of Time. AMORPHIS okrajovo zabrdli aj do vôd folk metalu a to najmä v skladbách Battle for Light a Song of the Sage. V niektorých piesňach sa nám predstavuje hosťujúca speváčka Netty Dahlberg, ktorá už aj tak veľmi dobré skladby Mermaid a Soothsayer, správne oživila. Ja som mal k dispozícii verziu s bonusovou skladbou Hearts Song, ktorá je naozaj úplnou pohodovkou a kľudne sa mohla objaviť na novinke aj ako regulérna skladba. Kapela sa okrem výborného hudobného obsahu prezentuje aj vydareným artworkom nového materiálu.

Môj súkromný súboj medzi Koskinenovou AJATTAROU, a ich tohtoročnou novinkou Murhat, a novým AMORPHISOM dopadol nerozhodne. A to aj napriek tomu, že obe kapely tvoria odlišnú muziku, jediným spojovateľom týchto kapiel je práve bývalý spevák AMORPHISU.

Železo treba kuť, pokým je horúce. Po úspechu albumu Skyforger vydali AMORPHIS podobne, ak nie ešte viac, chytľavú novinku The Beginning of Times. Albumu nie je veľmi čo vytknúť. Trošku sa však obávam možnej obohratosti, pretože nový album je tak nákazlivý, že ho budete mať chuť počúvať znovu a znovu. Tu práve môže vzniknúť kameň úrazu, pretože sa vám môže časom obohrať. Takže, aby ste sa tomuto vyhli, pustite si ho iba dvakrát za deň.

Žáner: modern rock/melodic melancholic metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 27.5.2011
Web: http://amorphis.net/
Zostava:
Tomi Joutsen – vokály
Esa Holopainen – gitara
Tomi Koivusaari – gitara
Niclas Etelävuori – basgitara/doprovodné vokály
Santeri Kallio – klávesy
Jan Rechberger – bicie
Diskografia:
The Karelian Isthmus – 1992
Tales From the Thousand Lakes – 1994
Elegy – 1996
Tuonela – 1999
An Universum – 2001
Far From the Sun – 2003
Eclipse – 2006
Silent Waters – 2007
Skyforger – 2009
The Beginning of Times – 2011
Tracklist:
Battle for Light (5:35)
Mermaid (4:24)
My Enemy (3:25)
You I Need (4:22)
Song of the Sage (5:27)
Three Words (3:55)
Reformation (4:33)
Soothsayer (4:09)
On A Stranded Shore (4:13)
Escape (3:52)
Crack In A Stone (4:56)
Beginning of Time (5:51)
Hearts Song /Bonus Track/ (4:07)
Definitíva:
Tomi Joutsen, to je asi najdôležitejšia
 osoba súčasných AMORPHIS.
Nový album neprináša nič nové,
 no príjemné melódie sa vám čoraz viac
 budú zarývať do pamäťových buniek
 a vy sa albumu The Beginning of Times
 nebudete môcť zbaviť.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla