Pain – You Only Live Twice

Peter Tägtgren je nepochybne jedna z najvýraznejších postáv metalovej muziky. Nielen ako hudobník, ale aj ako producent. Peter si v roku 1996 založil svoj bočný projekt PAIN, ktorý bol od debutového rovnomenného albumu absolútne odlišnou tvorbou od jeho domovskej kapely HYPOCRISY. V začiatkoch vznikol tento projekt len, aby si Tägtgren ukojil svoje hudobné chúťky. No, časom spravil z PAINU rovnocenného brata HYPOCRISY. PAIN stále ostal projektom a to aj napriek tomu, že si Peter zohnal okolo seba muzikantov, aby mohol svoju tvorbu prezentovať aj naživo. Začiatkom júna vydal pod hlavičkou PAIN už siedmy album.
Zjednodušene sa dá tvorba PAINU nazvať elektro metalom, ale v jej hudbe nájdeme aj prvky industriálu, či dokonca techna. Musím sa priznať, že osoba Petra Tägtgrena je pre mňa najuznávanejšou perzónou v metalovej hudbe a od PAINU mám najradšej prvé dva albumy. Vždy som mal radšej HYPOCRISY, ale svoju pozornosť som venoval aj tomuto projektu.

Z novinky You Only Live Twice mám pocit, že je najagresívnejším albumom v histórii. Album otvára skladba Let Me Out, ktorý je vynikajúca a pohybuje sa väčšinou v strednom tempe, teda najmä vďaka ťahavému refrénu. V pomalých pasážach je skladba veľmi silná v rýchlejších zasa veľmi energická. A taký je vo svojej podstate aj celý album. V niektorých skladbách cítim HYPOCRISY, či už je to kvôli Petrovmu dlhému a nezameniteľnému škreku, alebo miestami, nielen vďaka zvuku gitár, ale aj kvôli ich valivosti. Takú paralelu som predtým pri týchto kapelách nespozoroval. Dovolím si tvrdiť, že na albume nie je slabšia skladba a okrem už spomínanej Let Me Out ma najviac oslovila asi Great Pretender, ktorá má vďaka refrénu až hitový potenciál. Prvý klip natočil Tägtgren ku skladbe Dirty Woman, ktorá má neuveriteľný nádych AC/DC a dokonca sa Peter približuje k týmto legendám aj vďaka svojmu spevu. Skladba Monsters je zasa najtvrdšou skladbou na novinke a posledná Season of the Reaper je podobná tým, ktoré poznáme z tvorby HYPOCRISY. Na mysli mám pomalé, ťahavé a pritom veľmi krásne skladby, povedzme ako Living To Die. Na Only Live Twice sa do popredia dostali najmä gitary a eletronické prvky tvoria stále kostru skladieb, no už nehrajú prím. Avšak stále ostali poznávacím znakom novinky, ale novinka sa vyznačuje najmä rezavými a sekavými riffmi. 

Neprajníci budú albumu určite vyčítať jeho „hitovosť“, prístupnosť a možno os skladieb, ktorá sa časom bude zdať podobná. Vyvracať im to ani nejdem, ale jedno musí uznať snáď každý. You Only Live Twice je neskutočne nákazlivým a chytľavým albumom, ktorý vám nedá spať. Album sa vyznačuje skvelými textami a tým, že si Peter Tägtgren nahral všetko sám. Vo viacerých rozhovoroch sa vyjadril, že po nahratí tohto albumu sa musel podrobiť niekoľko týždňovej terapii, pretože nový album je dosť temný a textovo sa venuje smrti a stavom šialenstva. A podľa vlastných slov sa Peter ponoril do nového albumu až príliš a najdôležitejšie bolo, aby dostal od lekárov nejaké prášky na spanie, aby sa mohol v kľude vyspať.

Aj napriek nepochybne ťažkým témam je nový album neuveriteľne chytľavý a dostane sa rýchlo pod kožu. Myslím si, že novinka, ku ktorej sa mimochodom neuveriteľne podaril aj artwork aj promo fotky, sa zapáči ľuďom, ktorí doteraz PAIN nemuseli. Dôvodom je najmä ubranie z eletronických prvkov. Pre mňa sa novinka razom stala spoločne s prvými dvoma albumami tým najlepším, čo Peter Tägtgren pod hlavičkou PAIN stvoril.

Žáner: elektro/industrial metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 3.6.2011
Web: www.painworldwide.com
Zostava:
Peter Tägtgren – vokály, všetky inštrumenty
Diskografia:
Pain – 1997
Rebirth – 1999
Nothing Remains the Same – 2002
Dancing With the Dead – 2005
Psalms of Extinction – 2007
Cynic Paradise – 2008
You Only Live Twice – 2011
Tracklist:
Let Me Out (4:35)
Feed the Demons (3:55)
The Great Pretender (4:05)
You Only Live Twice (4:05)
Dirty Woman (4:18)
We Want More (4:46)
Leave Me Alone /Sonic Syndicate Cover/ (4:10)
Monster (4:06)
Season of the Reaper (6:38)
Bonus Track:
Crawling Thru Bitterness (3:58)
Definitíva:
Azda najagresívnejší a najgitarovejší
 album projektu PAIN. Zároveň majú skladby
 hitový potenciál a dostávajú sa pod kožu.
Album sa vydaril aj po textovej stránke a môže sa zaradiť
 medzi to najlepšie čo Peter Tägtgren stvoril pod hlavičkou PAIN.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla