RAMCHAT – Atrana

Na našom malom Slovensku sa nám postupne vyprofilovala ďalšia zaujímavá formácia. Tentokrát ide o päticu RAMCHAT z Martina, ktorá pred pár mesiacmi vypustila svoj novučičký debutový album.

Pod rokom založenie síce svietia čísla 2013, no zdanie klame. Pomerne mladú kapelu totiž tvoria viac než ostrieľaní harcovníci, veď kto by aspoň trochu nepoznal mená Pavol „Hirax“ Baričák, Richard Pokorný, Martin Valkár, či všeobecne známe zoskupenia ako LUNATIC GODS, PROTEST a PORFYRIA?

RAMCHAT – Atrana

Presne tieto brúsky tvoria pomyselnú liaheň pre momentálnu zostavu black/death metalových RAMCHAT a ich opus „Atrana“, kde sa to len tak hemží pohanskou tematikou (texty v našom rodnom jazyku sú zväčša inšpirované slovanskou mytológiou a podobne), ale i vcelku stále aktuálnymi témami. Na túto nôtu však o niečo neskôr…

Omnoho dôležitejšou informáciou bude pre potenciálneho fanúšika to, že spolu s RAMCHAT tu máme inštrumentálne, zvukovo i tematicky výborne vybavenú skupiny, ktorej nechýbajú zaujímavé hudobné nápady, profesionálny prístup alebo kvalitný sound z dielne Rolanda Grapowa (ex-HELLOWEEN, MASTERPLAN). Vizuálne je novinka ozaj veľmi vydareným kúskom. Vkusný digipack obsahuje pomerne tučný booklet s kompletnými textami, promo fotografiami a množstvom nádherných kresieb a vyobrazení. Takto pekný počin teda hneď zajtra môžeme smelo zasielať do sveta, lenže ako je na tom nepomerne dôležitejšia hudobná zložka?

RAMCHAT

Úvod je vskutku parádny a snáď najtvrdšia „Tŕne hrobov“ je jednou z najlepších položiek na albume! Nebyť všadeprítomnej Slovenčiny, verím, že máme čo dočinenia so zahraničím. Martin je totiž vokálne suverénny a pomerne náročná rodná reč mu v ústach šarapatu určite nerobí, ba priam naopak. Nechýbajú klasické „klepačky“, atmosféru dotvárajúce klávesy, famózne sólo a je vymaľované. Niečo podobné sa deje v  dvojke „Dobyvateľ, Nerozdeľuj!“, melodická hitovka „Perun hromom žehná nás“ však ide na to ide máličko inou cestou. Zaujmú pestré gitarové i basové vyhrávky, no najmä znamenitý čistý spev Juraja Hnilicu. Ten mocne kontrastuje s Maťovým silovým growlom a prináša do skladieb neraz silno potrebné korenie. Škoda ale že je ho v celkovom súčte (iba tri prípady) tak málo…

Podobné vzorce RAMCHAT uplatňujú aj v nasledujúcich piesňach, takže komentovať každú z deviatky položiek by bolo dozaista neužitočné. Tie síce občas mierne nepríjemne splývajú dohromady, trochu sa im nechce liezť do uší, no pár ozaj sústredených počutí to spraví a každý si na „Atrana“ nájde to svoje. Väčšia variabilita songwrittingu a častejšie zaradzovanie netypických prvkov (viac jemnejšieho spevu, viac orchestrácií, napadá mi zaradenie akustickej gitary, inštrumentálneho partu…) by celú kolekciu skutočne veľmi oživilo.

Malá sťažnosť sa na konci tejto dnešnej recenzie nevyhne ani lyrickej stránke. Texty totiž občas tvoria ťažko stráviteľný guláš, v ktorom sa pätica neraz zbytočne púšťa do tém, aké sa zľahka vymykajú nastolenému konceptu. Zapáranie do politiky a kritiku dnešnej sociálnej spoločnosti očakávam od HC partičiek z New Yorku, ale od RAMCHAT?

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: black/death/pagan metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Martin)
Vydavateľstvo:  HladoHlas
Dátum vydania: 11. 03. 2016
Web: www.facebook.com/ramchatband
Zostava:
Martin Valkár – vokály
Pavel „Hirax“ Baričák – gitara
Viktor Kotrík – gitara
Richard Pokorný – basgitara
Mišo Goldberger – bicie
Tracklist:
Tŕne hrobov (4:29)
Dobyvateľ, nerozdeľuj! (5:04)
Perún hromom žehná nás (4:13)
Tam, kde horeli stromy (4:14)
Bojovník v Svarogovej temnej noci (4:48)
Zlatoroh (5:49)
Po temne žiara (5:33)
Zvlčili sme (4:21)
Sila ducha (6:19)
Diskografia:
Atrana – 2016
Definitíva:
Nemám síce rád slovné spojenie „na slovenské pomery“, lenže tu to snáď ináč ani nejde. RAMCHAT prichádzajú s debutovou nahrávkou, ktorá bez problémov strčí väčšinu konkurencie do vrecka. Priestor na zlepšenie však stále je.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla