RAMCHAT – Znelo lesom

Štvrtý album martinskej pagan metalovej víchrice RAMCHAT dostal názov „Znelo lesom“

Krásny názov nového albumu, zdobí ešte krajší cover. Temná korešpondencia dáva znať, žeby sa novinka RAMCHAT mohla niesť v očakávanej atmosfére. Fanúšikovia si čakanie na tento štúdiový materiál mohli skrátiť veľmi vydarenými singlami „Jastrab“ alebo „Lož a žlč“. Čakanie sa vyplatilo, to môžem konštatovať hneď v úvode.

RAMCHAT – Znelo lesom

„Znelo lesom“ je časovo najdlhší album týchto Martinčanov. Na ploche 49 minút nájdeme 10 kvalitných black/deathových kúskov s nádychom mystiky a oparom pagan metalovej podstaty. Zvuk RAMCHAT dostáva svoju zreteľnú tvár a stáva sa tak na poli metalu veľmi rozpoznateľným ekvivalentom.

Špičkový zvuk nahrávky a perfektné vrstvenie nástrojov posúva RAMCHAT stále vyššie, čo sa týka kvality materiálu i produkcie. Kapela na sebe maká a neustále rastie. Jeden z najväčších benefitov čerstvej novinky sú texty, ktorým rozumieť. A priznajme si, niekedy je to u skupín pri takomto žánri problémom.

„V čase popadaje“ je otvárak ako vyšitý. Bez akýchkoľvek úvodov sa RAMCHAT zahryznú do sluchovodov fanúšikov a držia ich v nápätí celý čas. Úvodný song reže, drie, drtí! Perfektne nafrázovaný spev, gitary, ktoré do seba dokonale zapadajú. Atmosféra je v úvode skutočne masakrálna a elektrizujúca. Nástup ako sa patrí!

Fantastické gitarové vyhrávky zdobia každý song, album sa pýši vynikajúcou rytmikou a hlavne nábojom piesní, ktoré pri svojej gradácii berú so sebou všetko. Rukopis gitaristu Pavla „Hiraxa“ Baričáka je veľmi poznateľný a zreteľný. Po toľkých rokoch je to ale prirodzené. Zvuk jeho gitár má vlastnú črtu aj charakter.

RAMCHAT

Piesne sa kolíšu na vlnách black, death, pagan metalu a dostávajú aj prekvapivé zvraty, ako v skladbe „Lož a žlč“, ktorá je doslova zimomriavková spolu s perfektnou textovou náplňou. Pozor, nie výplňou, ale náplňou.

Najlepšou skladbou na albume je „Matka ZEM“. Prekrásne hovorené slovo strieda výborný growling speváka Walkiho. Refrén naberá na takej sile, až plačú stromy, ktoré rúbu. Jednoducho, geniálny song!

RAMCHAT je veľmi variabilná kapela. Piesne sú odlišné. Napríklad taká „Cesta“ má doslova až rockový základ. Farebnosť vlastnej temnoty je hrubou pointou a spoločným menovateľom tejto novinky. Rovnako tak aj rôznorodosť a pestrosť. „Neodpúšťam!“ nesie zas až doomové korene a zvláštny pocit hlbočiny. Ako keď by ste zmiešali KATATONIA a SLAYER. Najväčšiu silu RAMCHAT vidím práve v skutočnej variabilite a farebnosti ich hudby.

„Jastrab“ je návratom k nádhernej melódii a „Spánšteli sme“ zasa k hrubým a tvrdým koreňom kapely. Predposledná pieseň „Bogyňa“ je najdlhšou na albume. Má až sedem a pol minúty a prinesie nám doslova prierez všetkými zvukovými škálami a aranžmány, ktorými RAMCHAT disponujú. Vo všetkých troch menovaných skladbách hosťuje ruská speváčka Irina zo spriaznenej kapely GRAI. Novinku uzatvára pestrý song „Trýzny a tmy“.

RAMCHAT ma svojim albumom „Atrana“ z roku 2016 (recenzia TU) totálne zabili. Bral som ho ako ich vlajkovú loď. Ako niečo novátorské na našej scéne a predsa svojim spôsobom tradičné. Album je tvrdý a predsa melodický. No, nahrávka „Znelo lesom“ tento album v mojom ponímaní napokon predsa len o kúsok dokonalej temnoty predčila.

Štvrtým albumom martinská formácia poteší všetkých skalných fanúšikov, ale môže si získať aj nových. Emotívna novinka trhá, ale zároveň aj hladí. Ide o tvrdý nárez, ktorého intenzitu zmocňuje viacero posluchov. Výborná slovenská robota svetovej úrovne.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: pagan black metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Martin)
Vydavateľstvo: Slovak Metal Army
Dátum vydania: 13.11.2020
Web: https://www.facebook.com/ramchatband
Zostava:
Martin „Walki“ Valkár – spev
Pavel „Hirax“ Baričák – gitara, vokály
Viťo Kotrík – gitara
Richard Pokorný – basgitara
Mišo „Golbiško“ Goldberger – bicie
Tracklist:
V čase popadaje (04:16)
Ľadová pláň (04:32)
Lož a žlč (03:50)
Matka ZEM (05?07)
Cesta (04:18)
Neodpúšťam! (06:37)
Jastrab (04:15)
Spánšteli sme (04:30)
Bogyňa (07:27)
Trýzny a tmy (04:11)
Diskografia:
Bes/Karpaty – 2015
Atrana – 2016
Nepočaria! – 2017
Znelo lesom – 2020
Definitíva:
Slováci RAMCHAT sú na čerstvom albume „Znelo lesom“ veľmi variabilní. Farebnosť vlastnej temnoty je hrubou pointou a spoločným menovateľom novinky. Fantastické gitarové vyhrávky zdobia každý song, album sa pýši vynikajúcou rytmikou. Silnou zbraňou je samotný náboj piesní, ktoré pri svojej gradácii berú so sebou všetko. Strhujúci album.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla