Fleshless – Slaves of the Godmachine

Česká deathmetalová partička FLESHLESS nie je neznámym pojmom. Kvarteto hudobníkov z Děčína je na scéne od roku 1993, no debutový album Grindgod im vyšiel až v roku 1999. V tomto roku uzrel svetlo sveta v poradí už 7. dlhohrajúci album Slaves of the God Machine. O hudbu sa postarali členovia kapely, no o texty sa postarali bývalý člen kapely Jarda Kouba a Chymus z ISACAARUM. Slaves of the God Machine sa nahrával a mixoval v Shaark Studios vo februári. Fakty máme za sebou, poďme sa pozrieť tejto nahrávke pod pokrievku.
Hneď od úvodu ma zaujali hostia, ktorí vypomáhali svojimi „chorobnými“ hlasivkami. Paul Speckmann (MASTER), Bruno (HYPNOS) a Killy (MELANCHOLY PESSIMISM). Po úvodnom intre som nemal pocit, že idem počúvať death metalový album, ale krátka úderka Fixed ma presvedčila, že som ozaj vložil správne CD do prehrávača. Do skladby vás uvedú veľmi dobré Vitysove bicie a brutálna deathová jazda vám rozseká „palicu“ hneď v úvode. Pri prechodoch počujeme chorý vokál, ktorý patrí práve Paulovi Speckmannovi. Jeho chorobný vokál je rozoznateľný hneď na prvé počutie. Naozaj slušný začiatok. Ďalšia Truth In Flesh štartuje ďalším rýchlym a nekompromisným smrtiacim tempom. V nej pri prechodoch vynikne ďalší hosť a to Killy z MELANCHOLY PESSIMISM. V nekompromisonom death metalovom tempe odsýpa celý album. Miestami sa môže zdať album jednotvárny, no toto je údel death metalových kapiel.

Veľmi dobrou jazdou je Sins Reversed, ktorá má melodický úvod alá KATAKLYSM, avšak intenzita bicích a brutality sa zvyšuje v refréne, ktorý je chytľavý a neuveriteľne rýchly. Ako zvoľnenie slúžia vynikajúco sekavé až grindové riffy. Takže FLESHLESS dokazujú a to nielen v tejto jednej skladbe, že nezabudli ani na svoju death/grindovú minulosť a zároveň predvádzajú, že dokážu umne skĺbiť melodiku s brutalitou. Kiež by sa niečo podobné podarilo spomínaným KATAKLYSM, ale to už zachádzam niekde inde. Hneď v ďalšej skladbe Industrial Abuse sa predstavia naraz Paul Speckmann a Bruno. Nemôžem si pomôcť, ale Speckmannov chorobný vokál mám naozaj veľmi rád, no zahanbiť sa nedá ani Bruno. Skladba je klasická deathová sekačka, avšak pozornému poslucháčovi neunikne ďalšia melódia v pozadí, ktorá sa derie na povrch. V Mechanic Pregnancy sa doprovodných vokálov ujal hosťujúci Bruno, ale skladba má aj napriek brutalite silný melodický základ. Nielen v tejto skladbe sa derú na povrch zaujímavé melódie, avšak treba dodať, že nepôsobia násilne. Nielen vďaka Vladimírovým vokálom a vokálom hosťujúcich spevákov si celý album udržiava fazónu, rýchlosť a potrebnú dávku agresie. K tomu prispievajú všetci členovia kapely. Veľmi dobrý výkon podal za bicou súpravou Vitys. V takej Promised Salvation sa ukazujú obaja gitaristi Luděk a Michal ako zruční hráči, ktorí vedia dostať zo svojho nástroja aj zaujímavé melódie, ktoré prinášajú skladbe určitý progres. Záver novinky tvorí sekavá a rýchla a húpavá hoblovačka Mindseething.

Fanúšikovia staršej death/grindovej tvorby FLESHLESS budú možno ohŕnať nos nad nastupujúcou melodickosťou, ktorú v podstate kapela započala albumom Sensual Death Immitation, avšak tá je vhodne spojená s prvkami brutal death metalu a ja tento posun kapely vnímam naozaj pozitívne. Na jednej strane sa neodklonili od žánru a na druhej strane pridali do svojej hudby trošku novších prvkov. Tak, či onak pozornému uchu neunikne ani pár grindových prvkov, ktoré sú aj na novinke. FLESHLESS rozhodne dokázali, že nepatria do starého železa. Najviac sa mi páčia skladby s hosťami, ale to je len môj subjektívny názor. Za najlepšiu skladbu na albume považujem Sins Reversed a celý album hodnotím viac ako pozitívne. FLESHLESS odviedli na novinke Slaves of the Godmachine poctivú prácu.   

Žáner: melodic brutal death metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Metal Age Productions
Dátum vydania: 2011
Web: http://www.fleshless.xf.cz/, http://bandzone.cz/fleshless
Zostava:
Vladimír Prokos – vokály
Luděk Huzán – gitara
Michal Filipi – gitara
Vitys – bicie
Hostia:
Paul Speckmann (vokály vo Fixed a Industrial Abuse)
Bruno (vokály v Industrial Abuse a Mechanic Pregmancy)
Killy (vokály v Truth In Flesh)
Diskografia:
Grindgod – 1999
Abhorrence of Cadaveric – 2000
Nice To Eat You – 2001
Sensual Death Immitation – 2003
To Kill For Skin – 2005
Hate Is Born – 2008
Slaves of the God Machine – 2011
Tracklist:
Intro (1:43)
Fixed (1:27)
Truth In Flesh (2:59)
To Dethrone God (3:40)
False Ascension (3:36)
Sins Reversed (3:36)
Industrial Abuse (3:50)
Mechanic Pregnancy (3:42)
Their Sanguinary Doctrines (2:20)
Promised Salvation (2:40)
Mindseething (2:38)
Outro (1:41)
Definitíva:
Do poctivej death metalovej jazdy
 sú vhodne a nenásilne zakomponované
 zaujímavé melódie, ktoré posúvajú FLESHLESS
 viac do melodickejších sfér. Skalní fanúšikovia
 sa báť nemusia, pretože prvky brutal death metalu
 ostali zachované. Dobrými výkonmi sa prezentovali aj zaujímaví hostia za mikrofónom.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla