AXXIS – Retrolution

Nemecké heavy metalové stálice AXXIS sú na scéne už takmer 30 rokov a vo februári si pre svojich fanúšikov pripravili pätnásty štúdiový album. To, či skúsení harcovníci ešte nepatria do starého železa, nám poodhalí ich najnovší počin s názvom „Retrolution“.

AXXIS na čele s Bernhardom Weissom sa chystajú aj do našich končín, na začiatku augusta sa predstavia na festivale Rock Pod Kameňom v Snine a ako to už býva zvykom, určite predvedú niekoľko kúskov aj novej štúdiovky. Na čo sa teda (nielen) návštevníci sninského festivalu môžu tešiť?

AXXIS – Retrolution

Hneď na úvod musím kapelu pochváliť za počet skladieb na albume. Predsalen, trinásť nahrávok sa dnes radí už k vyššiemu číslu. Trinásťka však albumu „Retrolution“ nepriniesla žiadne nešťastie, práve naopak. Páni muzikanti (a toto oslovenie si po vypočutí tohto albumu určite zaslúžia) na nič nečakajú a už otváračka „Burn! Burn! Burn!“ poslucháča poriadne posadí do sedla a pripraví ho na skutočnú dávku heavy metalu.

AXXIS sa držia dobre zaužívaných tradícií, a tak keď komukoľvek aspoň trochu zbehlému v metalovej hudbe pustíte v podstate ktorúkoľvek skladbu z tohto albumu, som si istý, že v ňom spozná nefalšovaný nemecký heavy metal, aj keby nevedel o akú kapelu ide. Z albumu je cítiť, z akej školy kapela pochádza, budete tu márne hľadať prehnané elektronické časti, ale vašim ušiam budú lahodiť klasické gitarové sóla, nadupané bicie a neskutočne chytľavé refrény. Album však vôbec neznie staromódne, práve naopak. Rokmi ošľahaný hlas frontmana Bernharda Weissa je popredkávaný skvelými výkonmi jeho súputníkov za hudobnými inštrumentami, z ktorých ide slastný pocit skúsenosti, ale aj pokrokovosti.

AXXIS

AXXIS sa na albume „Retrolution“ nehrajú na žiadnu koncepčnosť a súkajú jednu skladbu nabíjajúcu energiou za druhou, a vy neviete, ako ste sa dostali k polovici albumu, kde páni doprajú poslucháčovi menšiu prestávku v podobe polobalady „Queen of the Wind“. Nečakajte však nič presladené.

Paradoxne pre mňa najchytľavejšou skladbou na nahrávke je pre mňa počin „Somebody Died at the Party“. Paradoxne preto, lebo znie najmenej heavy metalovo. Je to taká pivná veselica, o čom svedčí aj jej samotný text.  Na takmer samý záver si ale hudobníci pripravili neskutočnú vypalovačku „Heavy Metal Brother“, ktorá by sa pokojne mohla stať heavy metalovou hymnou na tento rok, ak nie aj na dlhšie.

Album „Retrolution“ ubieha neskutočne rýchlo aj vďaka približne tri a pol minútovej stopáži takmer každej skladby a ja som sa ho ani po vyše mesiaci intenzívneho počúvania nepresýtil. Práve naopak, „Retrolution“ získal privilégium usadiť sa v mojom playliste natrvalo.

Aj keď si fanúšikovia na koncertoch väčšinou najviac užívajú staré známe hity, som presvedčený o tom, že publikum na Sninských rybníkoch sa poriadne vybúri aj na novom matroši.

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Phonotraxx Publishing
Dátum vydania: 24.02.2017
Web: http://www.axxis.de
Zostava:
Bernhard Weiss – vokály
Stefan Weber – gitara
Rob Schomaker – basgitara
Harry Oellers – klávesy
Dirk Brand – bicie
Tracklist:
Burn! Burn! Burn! (03:02)
All My Friends Are Liars (03:55)
Dream Chaser (03:19)
Burn Down Your House (03:58)
Rock the Night (03:28)
The World is Mine (03:48)
Do it Better (03:27)
Queen of the Wind (03:46)
Seven Devils (02:33)
This is My Day (03:11)
Somebody Died at the Party (03:18)
Heavy Metal Brother (03:13)
Welcome to my Nightmare (03:54)
Diskografia:
Kingdom of the Night – 1989
Axxis II. – 1990
The Big Thrill – 1993
Matters of Survival – 1995
Voodoo Vibes – 1997
Pure and Rough – 1999
Back to the Kingdom – 2000
Eyes of Darkness – 2001
Time Machine – 2004
Paradise in Flames – 2006
Doom of Destiny – 2007
Utopia – 2009
reDISCOver(ed) – cover album – 2012
Kingdom of the Night II. – 2014
Retrolution – 2017
Definitíva:
Ak by som mal menovať najlepšie skladby z albumu „Retrolution“, tak ich bez ostychu vymenujem úplne všetky. AXXIS predviedli priam dokonalý počin a zmesou skúseností, energickosti a kvality dokázali, že aj po tridsiatich rokoch patria medzi absolútnu špičku vo svojom fachu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články