EX DEO – The Immortal Wars

Rímski gladiátori (pôvodom z Kanady) distribuujú do sveta v poradí tretí štúdiový album s názvom „The Immortal Wars“, pojednávajúci o príbehoch druhej púnskej vojny, v ktorej slávny kartáginský veliteľ a vojenský stratég Hannibal Barkas napadol Rímsku ríšu.

Novú štúdiovku zdobí malebný obal zobrazujúci padlého bojového slona – jedného z 37, na ktorých Hannibalove vojsko putovalo cez Pyreneje a Alpy. Celý album je vlastne koncepčným a dramatickým dielom, kde vás EX DEO prenesú v čase a pokúsia sa vám priblížiť, ako všetky tie boje prebiehali. Netreba zabúdať, že EX DEO je vedľajší projekt lídra KATAKLYSM Maurizia Iacona.

EX DEO – The Immortal Wars

Príbeh sa otvára najprecítenejšou a vrcholovou kompozíciou – „The Rise of Hannibal“. Majestátne melódie sprevádzajú rozprávanie o vzostupe Hannibala a jeho odhodlaní podmaniť si svet Rimanov.

„Mars Pater, Eiusque Rei Ergo Macte Suovitaurilibus Inmolandis Esto“

Vyššia rýchlosť sa okamžite zaraďuje s nástupom piesne „Hispania (Siege of Saguntum)“, kde sa ospevuje Hannibalov vpád a čiastočné dobytie Španielska. EX DEO sú pretkaní symfonickými aranžmánmi ako snáď nikdy predtým, čo umocňuje vyznenie hrdinských činov a epických putovaní drsnými podmienkami horských oblastí Európy.

Medzi skladbami znejú rôzne intermezzá navodzujúce atmosféru. Najdôležitejším je „Suavetaurilia (Intermezzo)“ zachycujúce latinskú modlitbu k Marsovi – Bohovi vojny. Táto medzihra je pomyselným predelom, ktorý oddeľuje dve trilógie albumu. Prvá je o nástupe Hannibala a jeho infiltrácií do Ríma. Druhou je rímska pomsta a vpád do Afriky a nakoniec oslava hrdinského víťazstva Scipia Africana – rímskeho vojvodcu – poraziteľa Hannibala.

Naopak, mierne spomalenie nasleduje s ďalšou dôležitou skladbou „Cato Major (Carthago Delenda Est!)“ , kde má veľké slovo symfonický orchester, ako ostatne vo všetkých položkách tohto majestátneho počinu. „Cato Major“ rozpráva o rímskej odplate Kartágincom a útoku Rimanov.

EX DEO

„Ad Victoriam (The Battle Of Zama)“ – svižná záležitosť – Bitka pri Zame, kde v roku 202 pred Kristom Hannibal utrpel jedinú porážku vo svojom boji proti Rímu. Bol preľstený, porazený a nútený sa vzdať.

Hudbou FLESHGOD APOCALYPSE mierne zaváňa „The Spoils of War“, ktorým Maurizio robí manažéra. Iacono je veľmi hrdý na svoje talianske korene a to je aj dôvodom, prečo sa rozhodol vzdať hold Rímskemu impériu založením kapely EX DEO.

A v tomto štýle je aj dlhohrajúca platňa ukončená. Mocný Riman – „The Roman“ – oslavuje veľké víťazstvo nad Kartágom. Výpravná skladba so ženským zborom a oplzlým videoklipom nahraným v Srbsku, kde sa dodnes zachovali rímske artefakty a náleziská.

Každá symfónia má svoj koniec a takisto aj tá s názvom „The Immortal Wars“. Vyznávači veľkých historických príbehov a metalovej hudby sa môžu spokojne usmievať, pretože toto dielo sa „kanadským“ Rimanom podarilo. Krátka stopáž, honosné melódie, agresívne výpady a zmes melodického death a black metalu, podtrhnuté orchestráciou najväčších víťazstiev. Presne taká je štyridsaťminútovka strávená v spoločnosti pánov z EX DEO.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: symphonic death metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 24.02.2017
Web: www.facebook.com/exdeo
Zostava:
Maurizio Iacono – spev
Jean-Francois Dagenais – gitara
Stéphane Barbe – gitara
Dano Apekian – basgitara
Olivier Beaudoin – bicie
Tracklist:
The Rise of Hannibal (04:50)
Hispania (The Siege of Saguntum) (05:51)
Crossing of the Alps (05:30)
Suavetaurilia (Intermezzo) (01:47)
Cato Major: Carthago Delenda Est! (04:50)
Ad Victoriam (The Battle of Zama) (05:36)
The Spoils of War (04:00)
The Roman (05:59)
Diskografia:
Romulus – 2009
Caligvla – 2012
The Immortal Wars – 2017
Definitíva:
EX DEO na novej radovke ešte výživnejšie využívajú orchestrácie ako kedykoľvek predtým. Krátka stopáž, honosné melódie, agresívne výpady a zmes melodického death a black metalu, podtrhnuté slávou najväčších víťazstiev. Metalový soundtrack ku druhej púnskej vojne je konečne na svete.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla