ARCH ENEMY – As the Stages Burn!

Kedysi švédske, dnes už medzinárodné, melodické death metalové zoskupenie ARCH ENEMY rekapituluje aktuálne vydaným živákom „As the Stages Burn!“ turbulentnú, avšak komerčne veľmi úspešnú trojročnicu. Robí to viac než úctyhodne.

Odchod Angely Gossow nasledovaný príchodom modrastého a nevyspytateľného torpéda Alissy White-Gluz, následný celosvetový úspech albumu „War Eternal“ a príchod Jeffa Loomisa z legendárnych, už rozpadnutých NEVEMORE, sú okamihy a míľniky, ktoré zvukovo a hlavne vizuálne pripomína terajší živý album.

ARCH ENEMY – As the Stages Burn!

Audio a video stopy vychádzajú na takmer všetkých dostupných diskoch CD, DVD, blu-ray a dokonca aj na vinyloch. Tie si fanúšikovia môžu obstarať v rôznych kombináciách, hoc aj s bonusmi ako napríklad gitarové trsátka. Tá najluxusnejšia verzia pozostáva z box setu, ktorý obsahuje „tour pass“ šnúru, grafický artbook s nádhernými koncertnými momentkami a 3D model scény daného koncertu.

Ťažiskovým materiálom sa stalo vystúpenie ARCH ENEMY na snáď najväčšom metalovom festivale sveta Wacken Open Air v roku 2016. Impozantná produkcia, niekoľko desaťtisícový dav, veľkolepé javisko jednoznačne triumfovali nad zvyškom z takmer dvoch stoviek koncertných zastávok vo viac než štyridsiatich krajinách sveta. Doplňujúci materiál diskov je tvorený dokumentom z Wackenu, pár skladbami z koncertu „Tokyo Sacrifice“ z roku 2015 a samozrejme aj propagačným  videami skladieb z poslednej štúdiovky.

ARCH ENEMY. Foto: Tom Doulure

O mix zvuku sa postaral Andy Sneap, ktorý s kapelou spolupracoval už na albume „Khaos Legions“. Jeho výsledná podoba je ukážková. Nástroje sú čitateľné a navzájom vyvážené vrátane vokálnych liniek a odozvy divákov, ktorá v niektorých momentoch vyvoláva zimomriavky. Hudba ARCH ENEMY je prešpikovaná všakovakými gitarovými parádičkami, sólami a vyhrávkami, podoba výsledného mixu tak prezentuje ukážkový súlad gitarového dvoj záprahu Loomis/Amott. Zvuk nepôsobí umelo, príliš preprodukovane, či prehnane dokonalo. Nezabúda na spätnú väzbu od divákov a tá mu pridáva na energickosti a náboji.

Výrazná časť playlistu je zameraná na melodické šlágre zo zatiaľ posledného štúdiového albumu „War Eternal“, nad nimi suverénne čnie „You Will Know My Name“. Jej melodická príťažlivosť kontrastuje s vizuálne hutnou atmosférou nastolenou na pódiu. Tá je ešte zvýraznená samotnou Alissou odetou v tajomnom háve. Každá z prítomných skladieb núka audiovizuálnu drámu, spomeniem len spievajúce chorály kopírujúce gitary v skvelej „Ravenous“, alebo ťaživú atmosféru počas „My Apocalypse“ preplnenej množstvom plazivých a nevyspytateľných groovy riffov.

Trinásť snímajúcich kamier dodáva živáku ďalší rozmer. Vyšperkované pódium je plné neprestávajúceho speváčkinho pohybu. Hoci tá v porovnaní so svojou predchodkyňou trocha stráda na agresivite a nehádže toľko nenávistných pohľadov. Nahrádza ich svojou húževnatosťou, eleganciou a prevyšujúcim sexepílom. Neustále provokuje k odozve publikum, hýbe celým javiskom a oprávnene strháva na seba pozornosť a ženie koncert vpred. Napríklad v takej emotívnej „Bloodstained Cross“ žmýka svoje hlasivky na maximum a v podobnej forme zvláda celý koncert. Ten je preplnený samými hitmi, sem-tam je oťažený šlapavými riffovými torpédoborcami. Zachováva si tak svoju dramatickosť, pestrosť a zmysel pre zvrat a emóciu.

ARCH ENEMY. Zdroj: YouTube

Ak by to niekomu nestačilo, tak na neho čaká pár skladieb (celkovo osem) z vystúpenia „Tokyo Sacrifice“ z 2015, ktoré vo svojej celej dĺžke už stihlo vyjsť na samostatnom disku. Výber je zvolený , aby sa dané piesne neopakovali s tými odohranými na festivale Wacken a tak fanúšik mal na jednom disku čo najviac rozličných kúskov reprezentujúcich celé turné „War Eternal“. Zvukovo alebo výpravne ide síce o chudobnejší materiál, každopádne nechýba mu spád a Japonci si tam dávajú pekne „do tela“. Aj vďaka intenzívnejšiemu strihu, akčnejšej kamere a zrnitejšiemu obrazu ide o výrazovo iný zážitok o dosť kontaktnejší ako ten „wackenovský“.

Okrem už videných propagačných videí nás kapela bleskovo prevedie aj zákulisím festivalu Wacken Open Air. Pár krátkych útržkov z tlačovej besedy, prípravy pódia a netrpezlivé posledné minúty pred začiatkom koncertu. Nič viac, nič menej.

Napriek bohatosti materiálu mi stále chýba typ dokumentu, ktorý by detailnejšie poodkryl pozadie zmien, ktorými kapela prešla za uplynulé obdobie. Chýbajú výpovede akým spôsobom bola ovplyvnená vnútorná pohoda a vlastne aké sú očakávania jednotlivých členov od ďalšej éry. Zároveň ale oceňujem, že sa materiál na diskoch neopakuje. Nie sú tu dookola stále tie isté skladby hoci aj z rôznych koncertov, ako tomu býva u iných kapiel. Čo je v podstate aj výsledkom toho, aký silný materiál ARCH ENEMY produkuje.

Disky tak obsahujú kopec jedinečného koncertného záznamu, to najlepšie z uplynulej a veľmi úspešnej koncertnej šnúry v príťažlivom audiovizuálnom prevedení s doplnkom v podobe typických bonusov, akými sú promo videá a štandardný „behind the scenes“ dokument.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 31.03.2017
Web: http://www.archenemy.net/
Zostava:
Alissa White-Gluz – vokál
Michael Amott– gitara
Jeff Loomis – gitara
Sharlee D’Angelo –basgitara
Daniel Erlandsson – bicie
Tracklist:
Khaos Overture
Yesterday Is Dead and Gone
War Eternal
Ravenous
Stolen Life
My Apocalypse
You Will Know My Name
Bloodstained Cross
Under Black Flags We March
As The Pages Burn
Dead Eyes See No Future
Avalanche
No Gods, No Masters
We Will Rise
Nemesis
Fields Of Desolation
OutroWacken 2016: Behind the ScenesTempore Nihil Sanat (Live in Tokyo 2015)
Never Forgive, Never Forget (Live in Tokyo 2015)
Bury Me An Angel (Live in Tokyo 2015)
Taking Back My Soul (Live in Tokyo 2015)
Burning Angel (Live in Tokyo 2015)
The Day You Died (Live in Tokyo 2015)
No More Regrets (Live in Tokyo 2015)
Silverwing (Live in Tokyo 2015)

War Eternal (official video)
You Will Know My Name (official video)
No More Regrets (official video)
Stolen Life (2015 Version)
Stolen Life (2016 Version)
Time Is Black (Previously Unreleased)

Videografia:
Live Apocalypse – 2006
Tyrants of the Rising Sun: Live in Japan – 2008
Astro Khaos 2012 – Official Live Bootleg – 2012
War Eternal Tour: Tokyo Sacrifice – 2016
As the Stages Burn! – 2017
Definitíva:
Koncertný disk „As the Stages Burn!“ od ARCH ENEMY je príťažlivou audio a vizuálnou rekapituláciou komerčne úspešného, hoci turbulentného turné k albumu „War Eternal“. Aj keď bonusový materiál môžeme označiť nálepkou „štandardný“, koncertný záznam zo snáď najväčšieho metalového pódia sveta na festivale Wacken, nám svojou kvalitou tento nedostatok kompenzuje. Forma v akej sa kapela predviedla si bez námietok zaslúži tento vrchol v podobe priam opulentnej produkcie napratanej koncertnými tutovkami za mohutnej podpory divákov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla