Piatkový blok noviniek: ENSLAVED, DYING FETUS, LOCK UP či BRUTAL ASSAULT

ENSLAVED v štúdiu. DYING FETUS zverejnili novú skladbu. LOCK UP s novým lyric videom. SOILWORK už so stálym bicmenom. BRUTAL ASSAULT potvrdil ďalšie tri mená. Informácie aj z prostredia slovenských skupín DEREŠ a EDITOR.

ENSLAVED

Nórska formácia ENSLAVED sa zavrela v Duper & Solslottet Studios v Bergene, kde nahráva nový a zatiaľ nepomenovaný album. O mix a mastering sa postará Jens Bogren v jeho Fascination Street Studios.

Death metalisti DYING FETUS zverejnili novú skladbu s názvom „Fixated on Devastation“, ktorú podporili aj videoklipom. Spomínaný song nájdete na ich chystanej štúdiovke „Wrong One to Fuck With“. Tá vyjde 23. júna u Relapse Records.

Grinderi LOCK UP majú vonku nové lyric video ku skladbe „The Plague That Stalks the Darkness“ pochádzajúcej z ich aktuálnej nahrávky „Demonization“.

Švédi SOILWORK oznámili, že bubeník Bastian Thusgaard sa stal ich riadnym členom. Thusgaard sa pripojil ku kapele pred desiatimi mesiacmi, v čase keď ich vtedajší bicmen Dirk Verbeuren odišiel do MEGADETH.

Sestava Brutal Assaultu se opět rozrůstá – mimo jiné o jména, která se v Josefově objeví vůbec poprvé. Řeč je především o japonských legendách BORIS nebo black metalistech WOLWES IN THE THRONE ROOM. To ovšem neplatí o CROWBAR, kteří se na festival vracejí po třech letech.

Po mnohých rošádach z rôznych dôvodov, niekoľkých pauzách a smrti Vlada Šeseru sa slovenská skupina DEREŠ rozpadla. Dereš rozpadol. Ale nie definitívne. Vydanie albumu zostalo medzitým visieť vo vzduchu. Spomienky na dávne časy rozprúdili opäť chuť do hrania. Návrat na scénu prebiehal spočiatku v skúšobni, ale z nej čoskoro aktualizovaná zostava prenikla na motorkárske zrazy a festivaly. Napokon v roku 2016 sa dala dohromady kolekcia dvanástich nových a jedenástich archívnych nahrávok, ktoré pochádzajú z obdobia medzi rokmi 1988-2009. Dvojalbum „Na Panské“ rozpútal spomienky dobových účastníkov aj zvedavosť mladej generácie rockerov. Pre nich sa muzikanti rozhodli rozvinúť myšlienku vydať výber z 2CD na jednom vinyle. To sa teraz stalo realitou. Vinylová verzia „Na Panské“ vyjde 22.apríla, presne na RECORD STORE DAY 2017 – celosvetovej hudobnej akcii, do ktorej bude zapojená aj jediná predajňa zo Slovenska www.vinyloveplatne.sk, sídliaca na Zámočníckej 11 v Bratislave, kde si budete môcť zakúpiť vinylovú platňu „Na Panské“. Kapela Dereš bude osobne prítomná v celej zostave a platne podpíše všetkým záujemcom. O samotnej príprave vinylového albumu priblížil za celú kapelu DEREŠ, bubeník Martin Uherčík: „Po vydaní CD na jeseň sa vyskytol dopyt po jeho vinylovej verzii. Bol síce pomerne malý, ale opakoval sa. Tak sme urobili pokus s predobjednávkou a ten dopyt bol už celkom zaujímavý. Tak sme sa na to dali. Vinylový náklad som nechcel dávať do štandardnej CD distribúcie a v predstihu som sa dohodol s predajcom vinylov na distribúcii a logistike. Lisovňa dodala náklad v predstihu, hoci sme ho očakávali až začiatkom leta a predajca nás navigoval na Record Store Day, čo je ideálny čas na uvedenie albumu.“ Nakumulovanú energiu, zbesilé gitarové riffy, premyslené sóla, vyzretý spev a rockovú chémiu, ktorá prebehla v aktuálnej zostave Vojto Bohuš (spev), Ivan Horváth (gitara, vokály), Aty Béreš (basová gitara), Martin Uherčík (bicie nástroje) a Lukáš Horváth (gitara, klávesy). Kapela DEREŠ oznámila aj pokračovanie koncertnej činnosti. Účasť zatiaľ potvrdili na podujatí PáROCK v bratislavskej Mlynskej doline či festivaloch TOPFEST a Dobrý Festival. – Tlačová správa

Martinská kapela EDITOR, ktorá funguje na scéne už 29 rokov a ktorá patrila vo svojich začiatkoch medzi priekopníkov tvrdého rocku na Slovensku, vydáva po šesť ročnej prestávke nový v poradí už ôsmy album pod názvom „Old School“. Skupina EDITOR na svojom novom albume prináša 10 nových piesní, ktorými sa podľa vlastných slov chce priblížiť k obdobiu svojich silných albumov „Zero Option“ (1996) a „Game Over“ (2001). Presne v duchu názvu albumu sú pesničky tvrdé, priamočiare a skupina sa v nich vracia ku svojim metalovým a hardcorovým koreňom. Medzi pesničkami sa nachádza aj jedna, ktorú skupina venovala legendárnemu už zosnulému frontmanovi skupiny MOTÖRHEAD Lemmymu Kilmisterovi, a ktorá nesie názov „Lemmy“. Nový album sa nahrával v Jablunkově v GM Recording Studiu pod ohľadom zvukového majstra Martina Roženeka. Album vydáva v apríli nové slovenské vydavateľstvo Slovak Metal Army, ktoré je prioritne zamerané na podporu domácej scény. – Tlačová správa