Sarah Jezebel Deva – The Corruption of Mercy

Album The Corruption of Mercy je len druhým počinom speváčky SARAHJ JEZEBEL DEVA, no metalovým fanúšikom môže byť toto meno povedomé. Sarah je známa zo spolupráce s CRADLE OF FILTH alebo THERION. So sólovou kariérou začala minulý rok nahrávkou A Sign of Sublime a už po pár mesiacoch mala pripravený čerstvý materiál pre nový album.
Album The Corruption of Mercy obsahuje desať skladieb. Pre mňa bol pred prvým vypočutím dosť veľkou záhadou, keďže CRADLE OF FILTH som počúval len okrajovo a nevedel som, čo mám čakať od sólovky tejto speváčky. Ako som už po prvej skladbe zistil, fakt, že som CoF napočúvaný veľmi nemal, nebola až taká nevýhoda, pretože sólová tvorba Sarah je o niečom inom.

A tak som sa s vervou pustil do úvodu, ktorý obstarala skladba No Paragon of Virtue. Hutný, pre niekoho možno až brutálny gitarový nástup, ma však neprekvapil. Kolegovia za inštrumentami to zobrali rovno od podlahy. V podaní Sarah za mikrofónom sa však až také šialenstvo nekoná a tempo sa v skladbách pri jej vokálnej vložke o niečo spomalí. Je to trošku škoda vzhľadom na tie skvelé gitarové nástupy snáď v každej skladbe, ale nejde predsa o žiaden speed metal. Zaradenie do symphonic metalu je dokonale presné a Sarah svojim spevom albumu miestami dodáva aj štipku gotiky.

Z albumu ide výborná atmosféra. Pre mňa je však trochu rozporuplný, pretože, ako som už spomenul, nevedel som čo mám od neho čakať a pomalšie spevácke časti akoby občas brzdili výkon pánov za gitarami a bicími. Nemôžem však povedať, že by bol tento kontrast zlý, pretože ako výkon gitaristov a bubeníka, tak aj spevácke nadanie Sarah sú na viac ako kvalitnej úrovni. Na The Corruption of Mercy nenájdete žiadne blackové a tvrdé prvky, všetko sa odohráva v melodickom speve, ktorý Sarah umne strieda vo vyšších aj nižších polohách. Albumu však chýba väčšia rozmanitosť rôznych prvkov, ako napríklad zborové spevy a častejšie sa mohli vyskytovať rýchlejšie gitarové sóla medzi slohami. Výnimku na pár sekúnd tvorí pomalšia skladba Silence Please, kde spev Sarah na pár sekúnd preruší zvonivé sólo, ktoré sa už bliži k pravému blacku. Nejde však o nič prevratné a mne do uší pravdepodobne udrelo len preto, lebo mi to do tejto chvíle na albume dosť chýbalo. Pomyselnou čerešničkou na torte je cover verzia skladby Zombie od kapely THE CRANBERRIES. Tento cover je naozaj zvládnutý na výbornú a v skladbe počuť, že Sarah okrem pomalších a pokojnejších vecí, výborne zvláda zaspievať aj šialenejšie a rýchlejšie skladby. Tu sa naplno prejavila (a osvedčila) kombinácia pomalšieho tempa pri speve a následného rozbalenia tempa v sólach medzi skladbami. Tento materiál obsahuje aj jednu baladu a to Pretty With Effects, kde si kapela dala pauzu aj od silných gitarových prejavov.

Osobne nie som veľmi veľkým priaznivcom tohto žánru a album mi musí priam udrieť do uší, aby ma presvedčil. To sa The Corrpution of Mercy až tak nepodarilo, teda určite nie na prvé vypočutie. No musím uznať, že sa jedná o veľmi kvalitný počin, z ktorého ide myšlienka a neustála atmosféra, ktorá poslucháča upúta. Nie je to klasický symphonic metal, kde sme zvyknutí na časté zborové spevy a aj na netradičnejšie hudobné nástroje, nie je to ani prirovnateľné ku CRADLE OF FILTH, pretože sólovka Sarah je o dosť pokojnejšia a to robí tento album zaujímavým. Z prvého vypočutia sa môže zdať, že toto dielo ničím zvláštnym nevyniká, ide však o jedinečný počin, ktorý v sebe skĺbil síce možno nenápadné, ale veľmi kvalitné výkony speváčky a aj ostatných členov kapely.

Žáner: symphonic gothic metal
Krajina pôvodu: Anglicko
Vydavateľstvo: Listenable Records
Dátum vydania: 27.6.2011
Web: www.myspace.com/jezeeldeva
Zostava:
Sarah Jezebel Deva – vokály
Dan Abela – gitara
Jonny Gray – gitara
AblaZ – basgitara
Jamie Abela – bicie
Diskografia:
A Sign of Sublime – 2010
The Corruption of Mercy – 2011
Tracklist:
No Paragon of Virtue (4:36)
The World Wont Hold Your Hand (5:15)
A Matter of Conveience (4:26)
Silence Please (5:28)
Zombie (5:24)
Pretty With Effects (2:58)
What Lies Before You (1:38)
Sirens (3:22)
The Eyes That Lie (4:44)
The Corruption of Mercy (5:49)
Definitíva:
The Corruption of Mercy nie je album na vybláznenie.
Na prvé vypočutie sa možno bude zdať nezaujímavý,
 ale kvalita a precíznosť spracovania si zaslúžia
pozornosť poslucháča. Album môže zaujať nielen
 fanúšika symphonic metalu, ale aj ostatných,
pretože ponúka skvelú atmosféru pri počúvaní
a pre ostatných metalistov môže ísť o príjemnú oddychovku.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla