DEICIDE – Overtures of Blasphemy

Tak na tento album sme čakali ako na „božie“ zmilovanie. Americkí DEICIDE, legendárna partička pekelníkov na čele s Glenom Bentonom, patrí medzi tie pracovitejšie death metalové bandy, takže päť ročnú pauzu medzi predchodcom a novinkou nečakal asi nik.

Nakoniec je to ale pri započítaní všetkých premenených vcelku pochopiteľné, keďže rozbehnutú kapelu postupne zabrzdil odchod Ralpha Santollu (R.I.P.) a neskôr i Jacka Owena (ten dnes prekvapivo „hladká“ struny v SIX FEET UNDER), ktorých časom nahradilo šikovné duo Quirion/English. Práve ich kvalitná gitarová práca je ozdobou aktuálnych skladieb, kde sa to len tak hemží rôznymi vyhrávkami a sólovými výstupmi. Pamätáte si chytľavé melodické driblovanie v jednom z najväčších novodobých hitov „Homage for Satan“? Podobné veci si aj teraz užijete vskutku do sýtosti!

DEICIDE – Overtures of Blasphemy

Je taktiež smutnou pravdou, že od vydania „In the Minds of Evil“ (2013 – recenzia TU) štvorica akosi neholduje koncertným aktivitám a najmä v Európe sa DEICIDE ukazujú len veľmi poskromne. Mne osobne sa tak formácia čoraz viac a viac vzďaľovala z hľadáčika, lenže tomu môže byť rázny koniec s vytúženou porciou čerstvých krvavých flákot s názvom „Overtures of Blasphemy“.

Jeden z najdlhších štúdiových počinov v dlhočiznej kariére má jednu obrovskú výhodu v tom, že fanúšika fyzických nosičov zaujme už pri samotnej kúpe a letmom pohľade na obal. Fantastický artwork z dielne známeho Zbigniewa Bielaka (PARADISE LOST, VADER, DIMMU BORGIR) totiž svojou prepracovanosťou a zmyslom pre detail vyráža dych. Smrtonosný výjav plne korešponduje s nenávistnou hudobnom náplňou, ktorá je až po okraj nasiaknutá iskrivou sírou, smradom zahnívajúceho mäsa a nenávisti k tomu „najvyššiemu“.

DEICIDE

Áno, v textoch sa to znovu iba hemží „láskou“ k všetkému kresťanskému a Benton aj po päťdesiatke pľuje všade navôkol seba, a to s rovnakou kadenciou ako na začiatku deväťdesiatych rokov. Čo by nie? Veď najmä hlasovo je na tom Glenn snáď lepšie než kedykoľvek predtým – s jeho hlasivkami by ste jednoducho mohli orať pole!

Čo udrie do uší prvé je o niečo viac uhladený, no stále natlakovaný sound z floridských AudioHammer Studios (dosku produkoval čoraz vyťaženejší maník Jason Suecof), vďaka čomu skvelo vyniknú hlavne valivejšie songy „Seal the Tomb Below“, „All That Is Evil“, Defying the Sacred“ či „Destined to Blashemy“. Aj tak sa postupným vnikaním do nahrávky neviem zbaviť pocitu, že kapela v minulosti vedela naklepať hrubšie a s väčším elánom.

Podceňovať paľby „Crawled from the Shadows“, „One with Satan“ a „Excommunicated“ by však mohlo vyjsť draho! Na tromfnutie klasických evergreenov z prvých štyroch kotúčov to síce stačiť nebude, ale rozhodne ide o životaschopnú náplň do koncertného programu. Snáď už čoskoro v tunajších končinách…

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 14.09.2018
Web: https://www.facebook.com/OfficialDeicide/
Zostava:
Glen Benton – vokál, basgitara
Kevin Quirion – gitara
Mark English – gitara
Steve Asheim – bicie
Tracklist:
One with Satan (03:48)
Crawled from the Shadows (03:20)
Seal the Tom Below (02:57)
Compliments of Christ (02:44)
All That Is Evil (03:24)
Excommunicated (02:55)
Anointed in Blood (03:17)
Crucified Soul of Salvation (03:00)
Defying the Secred (03:30)
Consumed by Hatred (03:04)
Flesh, Power, Dominion (03:33)
Destined to Blasphemy (02:25)
Diskografia:
Deicide – 1990
Legion – 1992
Once Upon the Cross – 1995
Serpents of the Light – 1997
Insineratehymn – 2000
In Torment in Hell – 2001
Scars of the Crucifix – 2004
The Stench of Redemption – 2006
Till Death Do Us Part – 2008
To Hell with God – 2011
In the Minds of Evil – 2013
Overtures of Blasphemy – 2018
Definitíva:
Rozhodne kvalitný príspevok do bohatej diskografie DEICIDE, ktorým páni dokazujú, že s nimi aj napriek všetkému ešte stále musíme počítať. Jedna z lepších dosiek satanášov zo slnečnej Floridy.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla