SPLNIL SA IM SEN, HRAJÚ HUDBU AKÁ SA IM PÁČI

V septembri vyšiel slovenskej death/grindovej formácii Gazdasgrind prvý dlhohrajúci album Gazdovská veselica. A práve preto nastal ten pravý čas vyspovedať bubeníka týchto banskobystričanov Gazdu Jozefa. O tom, že títo slovenskí gazdovia sú veselá kopa niet pochýb. Teraz sa o tom môžete presvedčiť aj vy.
Na slovenskej undergroundovej scéne sa pohybujete už dlhých 12 rokov. Prečo ste sa rozhodli vydať prvý dlhohrajúci album až teraz?
Dlhohrajúci album, keď sa to tak vezme nie je prvý. Máme Demo PéV3eS z roku 2007 a ešte VideoDemo CD-R Zaživa v Randáli 2008. Ako však oficiálno – lisovaný je teda prvý. Najprv bolo v pláne to vydať znovu, len na CD-R, ale dostali sme ponuku od Miríka (Rock Club Tartaros/Tartaros Production), že nám nový materiál vydá, tak sme túto ponuku bez váhania využili. A tých 12 rokov nie je zase až 12 rokov. Po približne 2 rokoch fungovania sme to v roku 2000 zabalili a v 2006 prišiel čas na znovuobnovenie činnosti.

Na Gazdovskej veselici je okrem nových skladieb aj Tebou spomínané demo z roku 2007. Čo bolo dôvodom zaradenia starších skladieb na novinku?
Nápad to bol vlastne môj a spravili sme to preto, lebo keďže ide o oficiálny album, tak nech tam je všetko pekne pokope a nech majú fanúšikovia, a vlastne aj my, všetko nalisované. Môže sa stať, že ďalší album bude zase na CD-R. Demo Pévé3eS sa šírilo len na CD-R nosičoch alebo prostredníctvom internetu. Starej nahrávke sme dali aj trošku nový šat remastrovaním. Je zvukovo odlišná od pôvodnej verzie.

Demo a novinka pokope dávajú poslucháčovi možnosť porovnania. Mne samému sa zdá, že v nových skladbách ste trošku upustili od toho „veselého“ grindu a skladby dostali viacmenej death/grindový nádych….
To určite. No, mne nové veci znejú o dosť mäkšie ako staré. Pritom keď sme ich hrávali na koncertoch, tak mi to vôbec tak nepripadalo. Použili sme viacej melodických pasáží a vyhrávok. My sme odchovaní na old school death metale prvej polovice 90-tych rokov. Táto hudba je nám srdcu najbližšia a preto tvorí aj základ našej hudby, do ktorej pridáme aj kadečo iné, čo nás napadne. Na veciach na albume Gazdovská veselica sa tvorivo podieľal aj Gazda Frodo, ktorý kapelu opustil, už pred nahrávaním. Jeho nápady na albume dosť cítiť. Dali sme mu priestor, ktorý aj patrične využil.

Okrem Tebou spomínaného old school death metalu ste však opäť použili svojské texty, ktoré poslucháčov utvrdzujú v tom, že ste nad vecou a hudbou sa bavíte. Kam na ne chodíte?
Texty má na starosti Gazda Bobo. Nik sa mu do toho nemontuje. Riešime to väčšinou tak, že vymyslíme názov skladby a potom sa k tomu robí text. Jednoducho spontánne, nijako plánovane.

Z niektorých skladieb cítiť obrovskú recesiu. Námatkovo ma napadla taká Gazdasblack (Kradol a pil). Je to skôr výsmech z Cradle of Filth alebo nebodáj pocta?
No, čo myslíš ty?

Skôr mi to príde ako výsmech, ale u vás človek niekedy nevie čo má čakať…
Ja mám veľmi rád prvé albumy COF, pritom nadtým, čo predvádzajú dnes sa človeku niekedy až rozum zastavuje. Takže je to jasné, výsmech.

Ešte v úvode si spomenul, že vaša kapela sa na 6 rokov rozpadla. Čo bolo dôvodom tejto „pauzy“?
Ono tých dôvodov bolo viacero. V prvom rade sme vtedy prišli o skúšobňu, ktorú sme mali spolu s kapelou Abstract. Oni si našli skúšobňu v ktorej, ale nemohli byť dve kapely. Preto, že sme nemali všetci vlastný aparát (poniektorí členovia pôsobili v oboch kapelách – niektorí aj pôsobia) a kapela vtedy nemala vodcovskú osobnosť, ktorá by to udržala ďalej pokope. Nebola motivácia a ani chuť ďalej pokračovať a práve v tej dobe som sa stal aj manželom mojej manželky. Po ukončení činnosti som sa ešte chvíľu venoval hudbe v inej kapele a to nevydržalo dlho. Nemal som chuť. Boli iné starosti a aj nejaké osobné problémy, kvôli ktorým som na muziku zanevrel. Predal som „nádobíčko“ a prakticky som 5 rokov nedržal paličky v ruke a ani som nepredpokladal, že by som sa k tomu niekedy vrátil. Ostatní členovia tiež nevideli význam ďalej pokračovať za takýchto podmienok. Prakticky sme sa v tejto dobe ani vôbec nestretávali, až na nejaké občasné náhodné výnimky. Po vyriešení niektorých mojich osobných problémov som dostal znovu chuť na hudbu, začali sme sa spolu chalanmi stretávať a nakoniec to dospelo k tomu, že sa dáme znovu dokopy a obnovíme činnosť kapely. A sme tu opäť.

Myslím, že viacerí fanúšikovia sú spokojní, že ste začali opäť hrávať. Späť ste sa vrátili vyzretejší a vyhratejší…Dokazuje to aj posledná skladba na novinke Kanalizm, v ktorej sa prezentujete aj ako veľmi zdatní muzikanti..Cítiť z nej množstvo odkazov práve na Tebou spomínaný old school death metal…
(Smiech). No, veru neviem, kto je spokojný, lebo pred rozpadom sme veľa vody ako kapela nenamútili. Nič sme nenahrali a mali sme 2 koncerty. Ale ak si na nás niekto z tej doby pamätá, sme len radi. S tým, že sme späť, sme spokojní hlavne my a myslím, že aj ďalších zopár ľudí sa nájde. Teda takých, čo si našli cestu k našej tvorbe. A to že sme zdatní muzikanti? No nemôžem povedať, že by sme sa nezlepšili. Zvolili sme trošku iný prístup k veci, ako tomu bolo predtým a našla sa aj vodcovská osobnosť, ktorá to všetko trošku usmerňuje. Samozrejme, že rezervy v našom muzikantskom umení máme, to je jasné. Však nie sme profesionálny hudobníci, ktorí chodia namiesto roboty, do skúšobne a osem hodín tam „vrzúkajú“.

Nikdy ste neuvažovali rozoberať vo vašej extrémnej muzike možno aj nejaké vážnejšie témy ako je politika, alebo nespravodlivosť?
Máme dva texty na vážnejšiu tému. Oba sú zo starého dema, Kosovo a Sen. Ako som už hovoril, všetko robíme spontánne a ak príde nejaký nápad na politický, alebo iný text nebudeme sa mu brániť.

Čiže stále môžeme od vás očakávať textovú všehochuť?
Asi to tak bude aj naďalej.

Sleduješ politické dianie vo svete? Ak aj hej, aký máš názor všeobecne nato kam sa rúti náš svet?
Do riti a ešte do väčších sračiek v akých je.

V Banskobystrickom kraji pomerne často koncertujete a ste medzi ľuďmi známi. Ale ako je to so zvyškom Slovenska?
Na Slovensku sme už ako tak známi. Píšu mi ľudia z rôznych častí Slovenska. S tými koncertmi je to asi tak, že hráme tam, kde nás niekto zavolá, alebo koncerty väčšinou riešim formou výmeny s kapelami, ktoré volám do Banskej Bystrice na Gazdovskú veselicu v RK Tartaros a oni nám to zas oplácajú. Koncerty v iných mestách sami neorganizujeme, pretože s návštevnosťou koncertov je to v dnešnej dobe biedne a prerábať na nich si dovoliť nemôžeme. Je pravda, že na strednom Slovensku hráme najčastejšie, ale je to tým, že ideme tam, kde sa nám podarí koncert vyriešiť. Najviac restov máme na východe tam sa nám nejako nedarí častejšie dostať.

Z tvojej odpovede som pochopil, že vy ste organizátormi akcie Gazdovská veselica. Je to tak?
Ja organizujem Gazdovskú veselicu, keby sme mali byť konkrétnejší.

Čiže nový album dostal názov práve kvôli tejto akcii?
Nie. Názov sme nedali podľa koncertov Gazdovská veselica. Dlho sme nevedeli, aký názov dáme tomuto nášmu dielu, až keď sme dostali prvý návrh obalu CD tak bolo všetko jasné.

Plánujete nahrať aj ďalšie CD, alebo je to hudba budúcnosti, keďže ste pracujúci ľudia?
Pravdaže, ak budeme stále hrať a nezabalíme to, alebo nás autá nezrazia, určite ešte niečo časom splodíme. Musí však prísť ten správny čas. Teraz je toto čerstvé, takže zatiaľ budeme pomaličky tvoriť nejaké nové veci.

Spomínal si Froda, môžeš prezradiť prečo už nie je členom kapely?
Frodo sa vo veľkej miere podieľal na skladaní materiálu na Gazdovskú veselicu. Po hudobnej stránke zapadol do kapely na jednotku. Má obrovské množstvo tvorivého aj inštrumentálneho potenciálu, lenže po ľudskej stránke sme si absolútne nerozumeli (on a zvyšok kapely). Bolo medzi nami napätie a aj keď sme sa snažili problémy riešiť, nešlo to. Vyústilo to až do takého štádia, že sme sa rozišli dosť v zlom ešte pred nahrávaním albumu. Podrobnosti rozoberať nebudem. Nechceme to už ďalej riešiť. Chceme túto kapitolu uzavrieť raz a navždy a nevracať sa k nej. Dohodli sme sa zatiaľ pokračovať opäť vo štvorici a len budúcnosť ukáže, či ešte niekoho do kapely zoberieme. Zatiaľ nie.

Ďakujem za objasnenie. Majú Gazdasgrind svoj tajný sen, s kým by si chceli zahrať na jednom pódiu, resp. sen zahrať si na nejakej väčšej akcii/feste?
Nie je začo. Každá kapela má svoje sny. Určite aj my, ale skôr sa držíme reality. V dnešnej dobe je veľmi ťažké presadiť sa v mori kapiel, ktoré zaplavujú svet. Určite by sme boli radi, keby sme mohli stáť na pódiu s nejakou známou kapelou, alebo hrať na známom festivale (samozrejme undergroundovom). Veď na iný sa nemáme ani šancu dostať (smiech). Naším splneným snom je hlavne to, že hráme muziku, ktorá sa nám páči a máme možnosť ju nahrávať a prezentovať na koncertoch. A keď sa to páči aj iným a máme fanúšikov (aj keď ich nie sú obrovské zástupy), sme radi a máme pocit zadosťučinenia, že to čo robíme, nerobíme zbytočne a má to význam nielen pre nás.

To je veľmi pekne napísané. Ja by som vám určite rád doprial nejaké vystúpenie na Obscene Extreme, alebo tak podobne. Spolu s banskobystrickými kapelami tvoríte jednu veľkú rodinu a navzájom si pomáhate. Ako je to s ostatnými spriaznenými kapelami z iných miest?
S poniektorými ľuďmi, z poniektorých kapiel sme si už aj za tú dobu, čo aktívne koncertujeme vytvorili celkom dobré vzťahy a sme v kontakte. Ak je to v našich silách, tak si občas nejako pomôžeme a keď nepomôžeme neublížime tým, ale nejako až príliš aktívne sa nestretávame. Zase s inými sme si nevytvorili vzťahy a nie sme v kontakte. Asi tak (smiech).

Zo začiatku ste si vybudovali rešpekt a uznanie fanúšikov rýdzo slovenskými skladbami ako Maťko a Kubko alebo Salaš. Čo bolo podnetom k týmto doslova ľudovým skladbám?Prečo si ich ako inšpiráciu zvolila death/grindová kapela?
Uff. Ako to povedať? Sme veselá kopa, ktorá sa rada zabáva, smeje a to sa snaží preniesť aj do hudby a textov. Ako nás to napadlo? Prišlo to samo od seba. Už som spomínal, že všetko riešime spontánne. Bol v tom určite aj trochu zámer, preto, aby sme sa od ostatných niečím odlíšili. Preto aj tie reflexné monterky, preto ten pódiový prejav (myslím hlavne speváka). Chceme sa zabávať a zabávať aj druhých. Temných kapiel je v dnešnej dobe až veľa. Musia byť aj veselé. Dnes nestačí, aby kapela vedela hrať, musí sa vedieť snažiť odlíšiť, keď už nie úplne originálnou hudbou (čo je v dnešnej dobe veľmi ťažké), tak aspoň svojím celkovým prejavom, lebo zapadne v mori prachom a nik si ju nevšimne.

Predbehol si ma s odpoveďou na vaše monterky. Prezraď nám, kto prišiel s týmto nápadom?
To ti veru nepoviem. Nepamätám sa kto s tým prišiel.

Určite je ešte veľa fanúšikov, ktorí Gazdasgrind nepoznajú. Prečo by si im z množstva kapiel odporučil práve vašu tvorbu?
Neviem odporúčať dakomu vlastnú kapelu. Hmm, to asi nie. Ešte inú by som vedel, ale vlastnú asi nie. Každý si musí vypočuť a potom uvidí, či sa mu to bude páčiť alebo nie. Každý si musí urobiť svoj názor.

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus