Chimaira – The Age of Hell

Clevelandská kapela CHIMAIRA sa vracia s ďalším albumom. The Age Of Hell je názov novotiny, na ktorú som bol veľmi zvedavý z dôvodu veľkej personálnej obmeny, po ktorej by sa mnohí obávali samotnej budúcnosti kapely. Po niekoľkých rokoch opustili skupinu až traja členovia a to Andols Herrick, Jim LaMarca a Chris Spicuzza. A aby tých zmien nebolo málo, tak CHIMAIRA zmenila aj vydavateľskú spoločnosť, momentálne vydávajú album pod hlavičkou E1. Takže celkom ťažká úloha pre skoro „novú“ skupinu so známym menom. Novinka je šiestym albumom a vychádza v krátkom čase po dlhšom turné. Kapela je však určite jednou z najviac konzistentných kapiel v celom žánri. Títo stále sa zlepšujúci hudobníci a skladatelia neustále vydávajú vcelku úspešné albumy. Moja zvedavosť pred počúvaním novinky The Age of Hell bola o to väčšia.
Po „odídencoch“ zastúpili ich miesta vcelku známe tváre a to rovno dvaja členovia  formácie DAATH, basák Emil Wrestler a klávesák (v DAATH spev!) Sean Zatorsky a za bicie sa posadil Austin D Amond (BLEED THE SKY). Určite treba spomenúť aj špeciálneho hosťa na albume a to vokalistu Phila Bozemana (WHITECHAPEL). Hudobno-textovú a skladateľskú taktovku si zobrali na starosti spevák Mark Hunter a gitarista Rob Arnold.

Tento album obsahuje celkom dvanásť skladieb s typickým chimairovským zvukom. Priame thrashové linky s chutnými groove gitarami majú tú správnu šťavu, ktorú správne namiešal producent Ben Schigel (DROWNING POOL, WALLS OF JERICHO), ktorý v štúdiu nahrával pre kapelu aj bicie nástroje. Tento moderný thrash metal sa mierne kombinuje s alternatívnym rockom, čo album robí o dosť zaujímavejším. Markov hlasový repertoár sa značne rožširuje, pretože používa nové, ale pre neho stále prirodzené polohy. Piesne sú svojou štruktúrou priamočiaré, s minutážou väčšinou okolo piatich minút.

Po trošku experimentálnejšom odklone s albumom The Infection je The Age Of Hell určite priamočiarejší, ráznejší a udavájúci tempo v žánri thrash/groove. Titulná a rovnomenná skladba The Age Of Hell je vcelku divoká a taká sa na rozjazd presne hodí. Druhá Clockwork obsahuje v strede skladby nečakanú atmosferickú časť, ktorá sa mi nie veľmi hodila do celkovej kompozície. Avšak skladby Losing My Mind a Time Is Running Out sú určite typické a zabijácke tažné piesne od CHIMAIRY. Tu si môžete všímnúť práve melodickejšie vokály. Singlovka Year Of The Snake sa vracia do totálneho útoku na naše uši. Gitarové intro prejde do agresívnejších pasáží. Zaujímavé sú v tejto skladbe určite aj klávesové linky s podlízajúcim sa pískavým efektom a s tým istým intonačným gitarovým motívom. Frontman WHITECHAPEL Phil Bozeman sa objaví v skladbe Born in Blood a jeho spolupráca s Hunterom sa vydarila. Tento kúsok vás poriadne „vyklepe“. Inštrumentálna skladba Stoma sa mi nepáčila. Powerless je, ale opäť tá správna vecička, ktorej rytmus v strednom tempe vás pribije do sedačiek a možno si trošku zvukovo pripomeniete aj album Endorama od KREATORU. Záverečná inštrumentálna a progresívnejšia skladba Samsara je hodnotná a veľmi uznaniavhodná bodka tohto albumu.

Celý album The Age Of Hell je príjemne vyvážený, agresívny a zvukovo ťažký. Tento mix groovy riffov, thrashu a už spomenutého stretu s alternatívnym rockom s použitím viacerých techník spevu (od metalcoreového až po čistý vokál), robí album vcelku slušným dielom v tomto žanri. Skutočne, prvotné obavy po obmene hudobníkov sa hneď po prvom vypočutí rozplynuli a spokojne som si mohol album pustiť opäť.

Žáner: groove/thrash metal/metalcore
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: E1 Entertainment
Dátum vydania: 16. 8. 2011
Web: www.chimaira.com
Zostava:
Mark Hunter – vokály
Rob Arnold – gitara
Matt DeVries – gitara
Emil Werstler – basgitara
Sean Zatorsky – klávesy
Austin D Amond – bicie
Diskografia:
Pass Out of Existence – 2001
The Impossibility of Reason – 2003
Chimaira – 2005
Resurrection – 2007
The Infection – 2009
The Age of Hell – 2011
Tracklist:
The Age of Hell (3:32)
Clockwork (3:44)
Losing My Mind (4:57)
Time Is Running Out (4:13)
Year of the Snake (3:41)
Beyond the Grave (4:55)
Born In Blood (4:09)
Stoma Powerless (4:32)
Trigger Finger (3:54)
Scapegoat (4:33)
Samsara (6:12)
Definitíva:
Šiesty nadupaný album týchto borcov
 z Ameriky vás nenechá sedieť v kľude.
Šíri sa z neho prúd thrash/groovy energie,
pri ktorej si budete spontánne a uznanlivo
 pohadzovať hlavou. Myslím, že budete môcť zhodnotiť
 aký vcelku silný album dokázala nahrať táto
 partička aj po rôznych nečakaných personálnych rošádach.
Vhodné a výdatné pre každého hudobného „tvrďasa“.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla