Riot – Immortal Soul

Immortal Soul je už 15. štúdiovým albumom amerických heavy metalových stálic RIOT.  Musím sa priznať, že aj keď sú RIOT na scéne už dlhé roky, nemal som ešte tú česť stretnúť sa s ich tvorbou. K heavy metalu si nájdem cestu len občas a americká tvorba mi veľmi nevonia ani v iných štýloch. Zmena však raz za čas nezaškodí a tak som si ich pätnásty štúdiový album spomedzi redakčných kolegov vybral ja. Vystrieľali si títo hudobníci po 34. rokoch svoju muníciu, alebo majú stále čo ponúknuť? Poďme sa nato pozrieť podrobnejšie.
Muzikanti ma prekvapili hneď od úvodu, pretože prvá skladba, ktorá nesie rovnaký názov ako kapela naštartovala album parádne. Kto by náhodou nevedel, aký žáner RIOT hrajú, musí mu to byť po prvom gitarovom sóle jasné. Staré (a tento krát to myslím v najlepšom slova zmysle) a osvedčené gitarové riffy v modernom šate poslucháča pripravia na celkom slušnú jazdu. Tony za mikrofónom vyťahuje svoj vokál vysoko a posolstvo tohto albumu sa zdá byť jasné od prvej skladby – ostať pri svojich koreňoch so základnými a klasickými heavy metalovými postupmi a k tomu pribaliť moderné prvky a výborný zvuk.

Pri takomto opise by sa mohlo zdať, že album sa bude niesť v jednom a tom istom duchu a neponúkne nič nové. To nie je, ale celkom pravda. Už v ďalšej skladbe Still Your Man, Tony prešiel do nižších polôh a skladba sa miestami skôr javí ako hardrocková než heavy metalová. Táto skladba je asi najlepšia na albume, má vynikajúce tempo a celkom chytľavý refrén. Obzvlášť prevratné prvky album síce neprináša, no oceňujem snahu kapely striedať rôzne polohy a tempá. Dôkazom toho je aj pieseň Crawling, kde kapela povolila a poslucháčom ponúkla akúsi polobaladu. V prípade celého albumu Immortal Soul cítiť výborné zosúladenie dlhoročných skúseností a snahu o držanie kroku s dobou. Aj keď to v speve možno až tak citeľne nebadať, klasické metalové prvky sa prejavujú skôr po inštrumentálnej stránke. Túto novinku by som len veľmi ťažko zaradil k hociktorému inému štýlu.

Skladby na albume väčšinou neoplývajú šialeným tempom, objavujú sa v nich aj mnou obľúbené zborové refrény, a aj keď im nič v podstate nechýba, pri niektorých skladbách presahujúcich štyri minúty by sa predsa len zišlo viac heavy metalovej šťavy a zošliapnutie plynového pedálu až na podlahu. Toto cítiť hlavne v skladbách Immortal Soul a Believe. Neviem či album Immortal Soul poteší zarytých a konzervatívnych fanúšikov heavy metalu, mňa však milo prekvapil a potešil.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Steamhammer Records
Dátum vydania: 31.10.2011
Web: www.riotrockcity.com
Zostava:
Tony Moore – vokály
Mark Reale – gitara
Mike Flyntz – gitara
Don Van Stavern – basgitara
Bobby Jarzombek – bicie
Diskografia:
Rock City – 1977
Narita – 1979
Fire Down Under – 1981
Restless Breed – 1982
Born In America – 1983
Thundersteel – 1988
The Privilege of Power – 1990
Nightbreaker – 1993
The Brethren of the Long House – 1996
Inishmore – 1998
Shine On – 1998
Sons of Society – 1999
Through the Storm – 2002
Army of One – 2006
Immortal Soul – 2011
Tracklist:
Riot (4:57)
Still Your Man (4:12)
Crawling (5:48)
Wings Are For Angels (5:04)
Fall Before Me (4:56)
Sins Of The Father (3:49)
Majestica (0:58)
Immortal Soul (4:40)
Whisky Man (4:16)
Believe (4:18)
Echoes (4:50)
Definitíva:
Skĺbenie moderného prevedenia klasických
 heavy metalových prvkov, striedanie viacerých polôh
 a postupov dáva albumu šmrnc, čo navyše podporujú
 chytľavé texty skladieb.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla