Blut aus Nord – 777 – The Desanctification

Trilógia 777 od blackmetalových minimalistov BLUT AUS NORD vo svojom druhom pokračovaní prináša dôstojný hudobný zážitok. Tam, kde skončil 777 Sect(s), monumentálne nadväzuje dvojka s podtitulom The Desanctification. Náladotvorné dimenzie s chytľavým obsahom už pri prvom počutí. Ak sa ale necháte unášať nahrávkou opakovane, zistíte, že vlastne potrebuje logické pokračovanie. Niečo, ako návyková eufória z nepoznaného, ako čierna diera, pohlcujúca tú všadeprítomnú prázdnotu.
BLUT AUS NORD už dávno nehrajú to, čo kedysi a nesnažia sa prešľapovať v polohách, ktoré sú už  prebádané. Samozrejme nielen nimi, ale tým množstvom potemnených spolkov vzniknutých od deväťdesiatych rokov. Nové polohy hudobného cítenia predkladajú tak, akoby ich hrali od počiatkov.

777 – Sect(s) ma prvou skladbou odrovnal ako výstrelom z kanóna a pozitívna odozva celého albumu prišla až so skladbou druhou. V dvojke paradoxne tento problém nenastáva a blahodarné účinky sa dostavia prakticky od prvých tónov. Magicky vás očarí štvrtá skladba z logickým názvom Epitome X, s ktorou to potiahnete na jeden nádych do samotného záveru. Opisovať 777 – The Desanctification je podobne ťažké ako pokúsiť sa definovať chuť lahodného jedla. Nadľudský výkon a čím viac sa o túto vec snažím, zisťujem, že to nedokážem, no pokúsim sa.

Predstavte si svet, nie bežný, nie tunajší. Svet, v ktorom sú veci zdanlivo na dosah a pritom tak vzdialené. Ak by ste sa ich pokúsili dotknúť zistíte, že sú vlastne vzdialené viac než sa zdalo. Prirovnania hodný je iba vesmír. Hviezdy vidíte a viete, že sú tam aj za bieleho dňa. Pozorovať ich však možno len po západe slnka a jasnej noci. Stavy vo vašej hlave sú schizofrenické, víria vám rôzne konšpiračné teórie o úbohosti bytia ľudstva ako takého, o našej bezvýznamnosti v kontexte nekonečna. Túto spojitosť dokazuje prevedenie celého balenia albumu.

Nedokážem si dobre predstaviť, ako nadviažu v prípade tak dokonalého diela. Obávam sa ale, že opäť podľahnem. Osobne si nepripúšťam, aby záver trilógie priniesol sklamanie, keď jeho jadro ponúka tak sugestívny celok takisto ako aj prvý diel. Veľkoleposť sama! Siedma skladba dá možno malú predzvesť vo svojom závere, ako by to mohlo vyzerať v záverečnej časti tejto trilógie. Tušiť je možné, ale vedieť nie. To prezradí záver eposu. Dokonalého po všetkých stránkach. 

Žáner: atmosférický black metal
Krajina pôvodu: Francúzsko
Vydavateľstvo: Debemur Morti Productions
Dátum vydania: 11.11.2011
Web: www.blutausnord.com
Zostava:
Vindsval – vokály, gitara
GhÖst –basgitara
W.D. Feld – bicie, klávesy
Diskografia:
Ultima Thulée – 1995
Memoria Vetusta I – Fathers of the Icy Age – 1996
The Mystical Beast of Rebellion – 2001
The Work Which Transforms God – 2003
MoRT – 2006
Odinist: The Destruction of Reason by Illumination – 2007
Memoria Vetusta II – Dialogue with the Stars – 2009
777 – Sect(s) – 2011
777 – The Desanctification – 2011
Tracklist:
Epitome VII (7:31)
Epitome VIII (6:27)
Epitome IX (2:07)
Epitome X (7:22)
Epitome XI (6:15)
Epitome XII (5:57)
Epitome XIII (7:08)
Definitíva:
Jednoznačne najlepší počin od BLUT AUS NORD.
Jednoduchý na prvý pohľad a zložitý po niekoľkých
 počutiach. Vťahujúci do obsahu tak, že netrpezlivo
 budete očakávať jeho nasledovníka. Druhá časť
 je impozantná, ba až monumentálna. Nové smery
im sedia, akoby ich praktizovali už niekoľko rokov.
 Ak dokážu zotrvať v nastolenom trende a nebodaj
 sa ešte posunúť čo i len o krôčik, môže byť
 trilógia 777 niečím, čo by si želala aj tá
 najzabehnutejšia hudobná formácia.
Dielom hodným majstrov!

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 9 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla