Z KOŠICKEJ DEATH METALOVEJ PORCIE NAJVIAC POTEŠILI KRISIUN

Otvorenie metalovej sezóny 2012 v košickom Collosseu obstarali v poslednú januárovú sobotu legendy tej najstaršej death metalovej školy, a to v zaujímavom zložení VITAL REMAINS (USA), MALEVOLENT CREATION (USA) a KRISIUN (BRA). Teda totálna anihilácia, navyše dokonca istená pomerne veľkou neznámou v podobe TRUTH CORRODED z Austrálie. Dodajme ešte, že pre turné s názvom Sounds Of Extreme Tour 2012 bola košická zastávka ešte len druhou v poradí, takže všade navôkol dýchala ona špecifická atmosféra a každá kapela tak vyzerala vo veľmi dobrej nálade.
Dobrá nálada snáď ostala po sobote aj samotným organizátorom z Apocalypse Booking. V klube totiž nebolo žiadne závratné množstvo metalových nadšencov a pár nôh navyše by preto tejto akcii jednoznačne len a len prospelo. Snáď nabudúce. Okolo dvesto zúčastnených však dokázalo vytvoriť tradične výbornú atmosféru, aká je snáď v Košiciach na každej podobne zameranej akcii. V taktiež trocha oklieštenej zostave sme dorazili do klubu niečo málo po osemnástej, a to akurát za zvuku úvodných TRUTH CORRODED.

Ako som už naznačil, táto kapela z preďalekej Austrálie bola pre väčšinu v sále poriadnou neznámou. O to viac však samotná banda prekvapila! Neopakovala sa totiž tá klasická situácia, kedy sa neviete dočkať, aby už konečne vypadli predskokani z pódia a uvoľniili tak priestor hlavným hviezdam. Thrash/death metaloví TRUTH CORRODED totiž pôsobili veľmi sympaticky a mali veľmi slušný zvuk, ktorý nechal plne vyniknúť ich nástroje. Na úvod veľmi potešujúci fakt, že?! Samotné skladby takisto disponovali nejedným kvalitným nápadom, ja osobne som si najviac vychutnával hlavne parádne gitarové sóla a vyhrávky. Zaznelo takisto i pár vecí z aktuálneho albumu Worship The Bled.

Ako ďalší v poradí nastúpujú majstri prepracovaných smrtiacich chorálov a hymien, teda VITAL REMAINS. Vskutku démonická banda, na čele ktorej stojí hlavne neprehliadnuteľný a charizmatický Tony Lazaro . Do Košíc však zavítala kapela v poriadne pozmenenej zostave, kde citeľne chýbal hlavne čiperný multiinštrumentalista Dave Suzuki. Takisto spevák Scott Wily je skôr sklamaním. Jeho minimalistický prejav bol zväčša nezaujímavý a hlasovo je snáď – nielen na Slovensku, minimálne pár desiatok lepších chrličov. Hlavný problém vystúpenia však tkvel trošičku inde. Bol ním hlavne absolútne nečitateľný zvuk, ktorý sa vpredu zlieval do jednej obrovskej a nepočúvateľnej gule. Pochopiteľne sme tak radšej zaujali miesto v zadným častiach Collossea, kde to žiaľ nebolo omnoho lepšie. Náladu tak čiastočne vylepšila aspoň záverečná Let The Kiling Begin/Dechristianize, ktorú možno považovať za asi najznámejšiu skladbu týchto neznabohov.

MALEVOLENT CREATION, ďalší zástupca spoza veľkej mláky, nastúpil len vo štvorici a s jednou gitarou (Gio Geraca totiž chýbal), takže zvuk bol možno aj kvôli tomu o dosť lepší a zrozumiteľnejší. Kvôli rozličnej pódiovke však „chýbal“ ešte jeden člen, a to bubeník Gus Rios, ktorého nebolo takmer vôbec vidieť. To, ale nemení nič na tom, že „malevolenti“ odohrali dobrý koncert. Nasadenie, energia a k tomu množstvo novšieho (Slaughterhouse) či staršieho (Coronation Of Our Domain, Eve Of The Apocalypse) materiálu. Nechýbala ani neodmysliteľná záverečná hymna Malevolent Creation, pri ktorej som sa definitívne nemohol ubrániť dojmu, že Phil Fasciana je asi trochu naliaty nejakým tým „posilňovačom“ nálady. Absolútne „dodrbané“ gitarové sólo tomu len nasadilo korunku. Zabávali sme sa takmer všetci a to je známka dobre odvedenej roboty!

To už ale pomaly prichádzal čas na posledný a asi aj najočakávanejší bod sobotňajšieho programu. Divokí pralesní mužíčkovia KRISIUN sa za zvuku skladby Kings Of Killings vyrútili bez rôznych okolkov na scénu a rozobrali ju do poslednej skrutky! Hralo sa prevažne z posledných troch albumov, takže prím hrali skladby ako Slaying Steel, Combustion Inferno, Vicious Wrath či Bloodcraft. Samozrejme došlo aj na aktuálnu a kritikmi veľmi cenenú novinku The Great Execution, z ktorej toto trio vybralo apokalyptické šlehy The Will To Potency, Descending Abomination a Blood Of Lions. Oproti dávnejšiemu koncertu v Spišskej Novej Vsi (spolu s INCANTATION) sa mi kapela zdala oveľa ľudskejšia, ba priam nadšená z diváckej odozvy. Odpovedali tomu hlavne veľmi časté ďakovačky frontmana Alexa Camarga, ktorý nešetril množstvom chvály na tunajšie publikum. Pod pódiom si išlo pár jedincov doslova väzy polámať, a to asi zavážilo aj na odozve samotných KRISIUN. Tí nám totiž na cestu domov ešte naservírovali staručičkú Black Force Domain a človek si ani nestihol uvedomiť, že je už pekná polhodinka po desiatej.

PLUSY:
Príjemné prekvapenie v podobe TRUTH CORRODED, KRISIUN (zvuk, nasadenie, setlist), šatňa, ktorá v Collosseu tak silno chýbala, atmosféra

MÍNUSY:
VITAL REMAINS (zvuk, takisto som čakal niečo viac od tejto kapely), pomerne slabšia účasť, keby som bol na takomto koncerte prvýkrát, tak si pomyslím, že som v blázinci (vskutku pestrá paleta bláznov a rôznych indivíduí – zatiaľ asi najväčší „hardcore“ v KE, čo som tam za poslednú dobu na koncerte zažil).

Autor: Demonick

Foto: Anna „Mortisha“ Jevčiková

TRUTH CORRODED

VITAL REMAINS



MALEVOLENT CREATION

KRISIUN