Grinderi z NAPALM DEATH znovu s prstom v nose zruinovali Košice!

Legendárnej partičke z upršaného Birminghamu sa v ďalekých Košiciach evidentne silno zapáčilo. Ako si inak vysvetliť, v poradí už tretiu návštevu (ICCT 2018, Collosseum 2012) východoslovenskej metropoly, ktorá opäť dopadla na výbornú. Neprekvapivo…

KOŠICE. NAPALM DEATH sú totiž dlhými rokmi overená kvalita, a hoci v ich zostave dnes nefiguruje ani jeden jediný pôvodný člen, štúdiovo i koncertne sú frontman Mark „Barney“ Greenway vždy o krok pred ostatnými.

V rámci turné „Winter Assault Tour 2018“ išlo o osamotenú zastávku na našom území, čo si skutočne treba veľmi vážiť. Pred pár dňami sme tu mali PESTILENCE, teraz „napalm“ a chystajú sa mnohé iné chuťovky na čele s CARNIFEX, VENOM INC., ANGRA, PRIMORDIAL a MARDUK. Okrem Bratislavy (vcelku pochopiteľne) sa takýmto bohatým rozvrhom nemôže pýšiť žiadne mesto na Slovensku, čo je vskutku závidenia hodný fakt. Je totiž nádherné vidieť pekne zaplnenú plochu na spomínaných death metalistov z Holandska, a ešte krajšie stáť v natrieskanom stánku za zvukov NAPALM DEATH. Len tak ďalej!

HUMAN HUMUS

Kým úvodný predkrm v podobe GRINDING JESUS BROTHERS míňame snáď o „ritný“ chlp, čoraz známejších Popradčanov HUMAN HUMUS si už vychutnávame plnými dúškami. Chlapci so sebou evidentne dotiahli i nejakú tú „kosu“, keďže silný studený severák je skoro na nevydržanie, no malé zahriatie v podobe dobre natlakovaného grindcoru padne veľmi vhod.

V hudbe tejto štvorice cítiť mierny vplyv švédskej školy, takže naživo nejde iba o ledajakú tancovačku, ale naozaj seriózny akt plný šialeného vokálu aj tvrdých ríffov. Skutočne netuším ako chroptič Ižďo v práci vysvetlí tú poďobanú a riadne zakrvavenú hlavu od boxovania s mikrofónom, lenže výkon to bol prinajmenšom úctyhodný. Prihodiť ďalšiu gitaru, zahustiť finálny sound a hlasité mľaskanie na seba nenechá dlho čakať. Chalanom sa pred piatkovým headlinerom ani náhodou neroztriasli kolená, za čo pol boda navrch!

NAPALM DEATH v zaplnenom klube Collosseum

Jedni z absolútne prvých predstaviteľov svojho žánru nastúpili na scénu niečo pred deviatou hodinou večernou, a to rovno za zvukov pôsobivého intra zo stále aktuálnej placky „Apex Predator – Easy Meat“. Približne hodinová masáž pokračuje známymi peckami ako „Silence is Deafening“ a „When All is Said and Done“, no spočiatku trochu hapruje zvuk a z pódia sa hrnie asi ešte väčší bordel, než sme všetci očakávali.

Po niekoľkých nárezoch sa postupne dostávame k vytúženému ideálu, pribúda množstvo šantivých skokanov a NAPALM DEATH spolu so zaskakujúcim gitaristom Johnom Cookom nepretržite diktujú. Síce máličko zamrzí absencia akejkoľvek ukážky z neskorších 90. rokov (z obľúbenej „Enemy of the Music Business“ alebo „Diatribes), avšak štvorica to hravo kompenzuje zaujímavým coverom „Victims of A Bomb Raid“ (ANTI CIMEX), blokom venovaným kultovej „Scum“ či netradičnou pomalou vecou „Dear Slum Landlord…“.

V samom závere taktiež nechýba publikom vytúžená „wall of death“ i priam zľudovená „Nazi Punks Fuck Off“, ale to už sme v absolútnom finiši, kde sympatickí Angličania opäť vzorne predvádzajú, čo znamená dôsledná rozlúčka s vernými fanúšikmi. Do skorého videnia!

PLUSY:
Výkon NAPALM DEATH, výborná účasť, šatňa, veľmi príjemná atmosféra, časová presnosť

MÍNUSY:
Poriadne „vykradnutý“ merch, zvukovo sme už zažili v „Colle“ lepšie koncerty