HEAD2DOWN – 3|orion

Slovenských HEAD2DOWN snáď priaznivcom nu-metalu, ktorí okrem zahraničných mien majú zmapovanú aj domácu scénu snáď netreba predstavovať. „3|orion“ je prvou nahrávkou od reunionu v roku 2015, ktorý však vznikol už v pozmenenej zostave.

Ruku na srdce, ak sa kapela po svojom rozpade ohlási s úmyslom znova vzkriesiť svoje hudobné aktivity, odozva fanúšikov nemusí byť vždy najprívetivejšia. Dôvodov je viacero. Znovuzrodenie nie je často v rovnakej zostave, dôvera fanúšikov je už tiež poškvrnená a v prípade kapiel svetových formátov sú často dôvodom takéhoto kroku peniaze (Lepra z ABORTION vám o tom na placke „Konvert“ povie svoje).

HEAD2DOWN – 3|orion

V prípade reunionu topoľčianskych HEAD2DOWN pochybnosti neobchádzali ani mňa a to aj napriek tomu, že sa dredatý guru FUXo spolu so SOjom obklopili výbornými muzikantmi. Obavy sa však nakoniec ukázali ako úplne zbytočné. „3|orion “ je výborným hudobným nosičom a to nie len po hudobnej stránke. Osobne ma už na prvý pohľad upútal obal. Síce minimalistický, ale zato veľmi pekne spravený.

Hudobne sa na rozdiel od predchádzajúcej nahrávky „NUM3eRS“ začína novinka svižne. „ S.O.L. (Social Orthodox Liars) “ je rock’n’rollovou peckou, ktorá poslucháča prebudí hneď po prvých úderoch. Ak by som ale mal vybrať absolútneho favorita spomedzi všetkých skladieb, voľba by určite padla na dvojku „Tolstoj“ so znamenitým refrénom, výbornými gitarovými a vokálnymi nápadmi a „sekačkovským“ úvodom. Slovami lídra kapely: „ a sám diablov syn zisťuje, že ľudstvo je oveľa horšie, ako je on sám… “.

HEAD2DOWN

Čo však považujem za veľký plus nahrávky „3|orion“ je fakt, že HEAD2DOWN spravili to, čo v globále robí málo súčasných kapiel. Nahrali album. A nie súbor regulárnych skladieb nasledujúcich bezducho jedna za druhou. „3|orion“ totižto obsahuje dve „medzihry“ v podobe vsuviek „4 My Love“ a „Interruption #113“ , dva vydarené re-mixy od zvukára, ktorý dosku nahrával, jednotlivé skladby majú často svoje vlastné Intro (V 2Q13 sú napríklad na začiatku a konci povystrihované komentáre z vojnových dokumentov z BBC a CNN), pričom bodku celej novinky predstavuje klavírna „About a Sun“. O jednotvárnosti „3|orion“ preto nemôže byť reč. Zvukovo nahrávka pôsobí na rozdiel od prechádzajúceho albumu „NUM3eRS“ trocha surovejším dojmom, čo však jednotlivým skladbám vyslovene pasuje.

Výhrady sa len ťažko hľadajú. Občas iba citeľne započuť „slovenčinu v angličtine“ pri čistom vokály/hovorenom slove, všetko je ale v rámci normy. Tvrdá práca chalanov po opätovnom znovuzrodení prináša svoje ovocie.

„3|orion“ vo forme digitálneho nosiča uzrel svetlo sveta už deň pred Vianocami 2017, jeho fyzická digi-pack podoba by vraj mala vyjsť v blízkej budúcnosti tiež, aj keď promo CD so šiestimi kúskami sa už stihlo stať súčasťou februárového čísla časopisu Spark. Sľúbený je aj videoklip ku skladbe „Visions“, takže je sa na čo tešiť.

MAKE SOME NOISE!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: alternative/nu-metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Topoľčany)
Vydavateľstvo: self-production
Dátum vydania: 23.12.2017 (digitálne vydanie)
Web: http://bandzone.cz/head2down
Zostava:
Lukáš „FUXo“ Gašparík – vokály
Martin „SOja“ Vančo – basgitara/vokály
Lukáš „Kotě“ Koterec – gitary
Lukáš „Tuky“ Michálek – bicie/perkusie
Tracklist:
S.O.L. (Social Orthodox Liars) (03:08)
Tolstoj (04:15)
2Q13 (04:39)
4 My Love (01:16)
Walls of Ba Sing Se (04:39)
Lake Laogai (05:13)
Knifechase (04:03)
Interruption #113 (00:39)
Orion (03:53)
Drink With Houdini (feat. Juro Kankula) (03:19)
Visions (04:23)
Septembra (01:40)
About A Sun (feat. Peter Mojžišík) (06:24)
Orion (BlazeShatter remix) (04:29)
Knifechase (BlazeShatter remix) (02:51)
Diskografia:
Word 1.0 – 2008
NUM3eRS- 2011
3|orion – 2017
Definitíva:
Návratový album „3|orion“ sa topoľčianskym HEAD2DOWN podaril na výbornú a to od obalu, cez zvuk, jednotlivé skladby, remixy až po vsunuté intrá, pričom nahrávke nechýba rozmanitosť a vydarené nápady. Obavy z neúspešného znovuzrodenia boli zbytočné, priaznivci alternatívnej hudby a nu-metalu sa určite majú na čo tešiť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články