Soulfly – Enslaved

Maxa Cavaleru môžeme s úplnou samozrejmosťou považovať za charizmatickú a dnes už prakticky legendárnu postavičku, ktorá zanechala pomerne hlbokú stopu na celosvetovej metalovej scéne. Jeho zaujímavosti sa môže smelo vyrovnať jedine jeho kontroverznosť, posledné roky nevynímajúc, ba skôr naopak. Nespočetné (a značne pichľavé) vyhlásenia ohľadom reunionu so SEPULTUROU, opätovné spojenie síl so svojim bratom Igorom v CAVALERA CONSPIRACY, množstvo vydaných (áno, taktiež do istej miery kontroverzných) nahrávok aj pomerne veľká čistka v jeho domovskej kapele SOULFLY, o ktorej bude dnes i táto recenzia. Recenzia na ich nový album s názvom „Enslaved“.
Nikdy nezabudnem na slová, ktoré Max utrúsil pre jeden nemenovaný magazín, a to citujem: „Myslím si o sebe, že patrím k odrode muzikantov, ktorým sa najlepšie pracuje, keď nezostávajú dlho s rovnakými ľuďmi. Pri dlhodobej spolupráci rovnakých muzikantov začína byť hudba kapely predvídateľná, ale ja sa predvídateľnosti snažím vyhýbať. Nechcem, aby mi ľudia hovorili, že opakujem to isté, čo som urobil na predchádzajúcej doske. Pozerám sa stále do budúcnosti. Nechcem sa vracať k veciam, ktoré tu už boli.“ Do akej miery sú zmienené riadky pravdivé nevedno, avšak prihliadnuc na situáciu v SOULFLY za posledné roky, môžu tieto slová pôsobiť značne nedôveryhodne. Vo futbalovej terminológií: Marc Rizzo, Joe Nunez, Bobby Burns pôsobili (gitarista Rizzo je ešte členom stále) v SOULFLY nepretržite vyše sedem rokov – 0:1. Do kapely prichádzajú pred nahrávaním albumu „Enslaved“ nové posily v podobe basáka Tonyho Camposa (STATIC X) a bubeníka Davida Kinkadeho (ex – BORKNAGAR), ktoré predstavujú nevyhnutnú novú krv – 1:1. Albumy ako „Omen“, „Conquer“, resp. „Inflikted“ a „Blunt Force Trauma“ od CAVALERA CONSPIRACY, nemôžeme ani náhodou považovať za nepredvídateľné a hlavne originálne – 1:2. Čo je teda hlavným predmetom tohto obligátneho úvodu? No predsa, spomínaná kontroverznosť osoby Maxa Cavaleru! Azda konečne po rokoch stagnácie – predvídateľnosti dal Max na svoje dávne slová, že SOULFLY sú len projekt, v ktorom často rotujú členovia a teda projekt, ktorého počiny sú do veľkej miery nevypočítateľné? Práve táto skutočnosť robila z kapely tú známu pralesnú beštiu, ktorá vedela priniesť svetu silné etno prvky (debut „Prophecy“), chytľavý nu-metal („Primitive“), či silný mix HC/thrashu a netradičných prvkov („Dark Ages“).

Práve názov albumu „Dark Ages“ výborne vystihuje nálady, ktoré panovali na posledných nahrávkach Maxa. Doby temna. Je tu však značné osvieženie v zostave, takže môžeme čakať isté prelomenie ľadov a ukončenie silného prešľapovania na mieste? Odpoveď by mal priniesť album „Enslaved“, ktorý na pulty obchodov dorazil presne 13. marca tohto roku.

Už prvá „lastovička“ v podobe singlu „World Scum“ signalizovala malý kozmetický posun v tvorbe SOULFLY. Za death metalovým vyznením tejto „rachotiny“ samozrejme najviac stojí hosťujúci vokalista Travis Ryan (CATTLE DECAPITATION), ktorý prispel neľudským škrekom. Aj vďaka nemu je spomínaná skladba jedna z najlepších na novinke. Valivé bicie, dunivá basgitara, ostré gitary, a to všetko zabalené vo veľmi dunivom zvukovom balení, hm hm hm. A čo teda zvyšok? Ostatných desať prítomných skladieb si cestu razí podobným štýlom, tu či tam s prehodením rýchlostného stupňa. Narozdiel od zúfalých hobľovačiek z „Omen“, sa kapela konečne snaží svoju hudbu trochu prekombinovať a okoreniť rôznymi zmenami tempa, množstvom typických gitarových vyhrávok, sól a podobne. Najzreteľnejšie je to určite v majestátnom kuse „Chains“, ktorá svojou potemnelou atmosférou pripomína dokonca Lucifera z dielne BEHEMOTH. Určité fragmenty sa však dajú nájsť aj v iných piesňach. Výborné sú náklepy ako „Treachery“, „American Steel“ či „Gladiator“. Medzi jednoznačné vrcholy však treba zaradiť i skladbu „Plata O Plomo“, a to komplet odsypanú v portugalštine. Zaujímavá je takisto pochodová „Revengeance“, v ktorej dokonca hosťuje takmer celý klan Cavalerovcov, menovite  Richie, Igor Jr. a Zyon.

Vyhlásiť záverečný ortieľ nad albumom „Enslaved“ je pomerne namáhavé. V prospech novinky hovoria určite zaujímavé a pestré skladby, kvalitné inštrumentálne výkony, hutný zvuk i zlepšenie Maxa po speváckej stránke. Celkovo je „Enslaved“ určite oveľa lepším albumom než všetko, čoho sa frontman v posledných rokoch dotkol. Na druhej strane by doske pomohlo prestrihanie stopáže a zaradenie klasickej „Soulfly VIII.“ na obyčajnú verziu cd. Taktiež je smutné, že sa z hudby SOUFLY úplne vytratili etno prvky, tradičné domorodé nástroje a neodmysliteľná južanská divokosť. Použitie akustickej gitary to všetko veru nezachráni. Novinka preto vyznieva trochu do prázdna a pôsobí pomerne obyčajne. Aj napriek týmto výhradám však nový album odpisovaných SOULFLY pomerne prekvapil/potešil.

Žáner: groove/thrash/death metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 13.3.2012
Web: www.soulfly.com
Zostava:
Max Cavalera – vokály, gitara
Marc Rizzo – gitara
Tony Campos – basgitara
David Kinkade – bicie
Diskografia:
Soulfly – 1998
Primitive – 2000
3 – 2002
Prophecy – 2004
Dark Ages – 2005
Conquer – 2008
Omen – 2010
Enslaved – 2012
Tracklist:
Resistance (1:53)
World Scum (5:20)
Intervention (3:56)
Gladiator (4:59)
Legions (4:19)
American Steel (4:15)
Redemption of Man by God (5:16 )
Treachery (5:49)
Plata O Plomo (4:53)
Chains (7:18)
Revengeance (5:52)
Definitíva:
Workoholik Max Cavalera konečne
 po dlhých rokoch kopol do vrtule,
zmenil polovicu zostavy a vydal album,
ktorý hanbu SOULFLY určite neurobí.
Síce bez etna a pralesnej atmosféry,
avšak s citeľným závanom death metalu.
 Palec hore!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla