Teodasia – Upwards

Keď sa pred šiestimi rokmi sformovala zostava TEODASIE, uplynuli 3 roky do vydania prvého dema. Ďalšie tri roky trval skladateľský proces, kým táto talianska formácia dala život svojmu debutu. Dlhé prípravy a časový odstup sa však na novinke „Upwards“ podpísali prevažne v pozitívnom duchu.
TEODASIA sa hudobne radí medzi kapely, ktoré sa dokázali už na svojom debute výrazne podpísať, aby nezapadli prachom medzi odpad a priemer. To je príjemné zistenie, nakoľko navonok by sa mohlo zdať, že ide o treťotriedny taliansky export založený na ženských vokáloch a biednej snahe o gotiku podloženú orchestrom a amatérskou produkciou. Už úvodná „Intro – Spection“ dáva tušiť, že s orchestrom sa tu bude pracovať na úrovni a zvukový doprovod hanbu robiť nebude.

Majestátny otvárací ceremoniál pokračuje v skoro hodinovej etape, ktorá je bez nejakých výraznejších hluchých miest.  Je to najmä zásluhou výborne poskladaného playlistu, ktorý kombinuje rozsiahlejšie a gitarovo hutnejšie skladby („Revelations“, „Lost Words of Forgiveness“, „Pandoras Knight“) s rockovejšími („Clarion Call“, „A Powerful Life“). Celé to odľahčujú obligátne balady („Close Call“, „Aurora“), ktoré uzatvárajú každú tretinu albumu s výnimkou konca. Zaujímavým ťahom je rozsiahlejšia a inštrumentálna „Eulogy“, ktorá je plná zvukového doprovodu a má predovšetkým filmový charakter.

TEODASIA je so svojim debutom už hotovou vecou, ktorá profituje z inštrumentálnej vyspelosti, ktorú vie podložiť aj technicky po stránke zvuku. Miestami sa síce hitovosť stráca v záplave použitých prvkov, no pre celkovú variabilitu je to prínos. Najmä, keď  sa jednotlivé skladby s malými výnimkami držia kvalitatívne skoro na konštantnej úrovni.

Žáner:  gothic/symphonic metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: vlastné náklady
Dátum vydania: 30.3.2012
Web: www.teodasia.com
Zostava:
Priscilla Fiazza – vokály
Fabio Compagno – gitara
Nicola Falsone – basgitara
Michele Munari – klávesy
Francesco Gozzo – bicie
Diskogafia:
Upwards – 2012
Tracklist:
Intro – Spection (3:03)
Temptress (4:39)
Revelations (5:36)
Lost Worlds of Forgiveness (6:23)
Close Call (4:13)
A Powerful Life (4:35)
Hollow Earth (4:43)
Aurora (4:02)
Pandora s Knight (6:06)
Eulogy (6:14)
My Minotaur (4:49)
Clarion Call (4:05)
Definitíva:
Ak hovoríme o melodickej hudbe postavenej
 na orchestrálnych základoch, je TEODASIA
 správnou adresou. Zaujímavou devízou je fakt,
 že album nevyvoláva potrebu porovnávania,
 pretože charakterom dokáže byť sám sebou. 

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla