MyGrain – MyGrain

Občas mám pocit, že otvorím chladničku a namiesto konzervy na mňa skočí nejaká ďalšia fínska kapela. Je až neuveriteľné, koľko sa toho liahne v zemi tisícich jazier. Úvodom roka sa po troch rokoch pripomenuli MyGrain. Vitajte v 21. storočí.
Prečo tu pletiem 21. storočie? No jednoducho preto, že MyGrain svojou hudobnou škatuľkou zachytávajú moderné trendy dneška. Nie, neľakajte sa. Nejde totiž o žiadnu tendenčnú a tuctovú záležitosť. No dobre, tak možno trocha.

Melodický death metal v kombinácii s „clean“ vokálom nie je žiadna výhra v rulete originality. Svoj fínsky pôvod však nezaprú. Decentné klávesové plochy dotvárajú typicky fínsku atmosféru chladu a človek by nepovedal, že za týmto nástrojom v kapele stojí žena. Toto tvrdenie podčiarkne hneď úvodná Into The Paralel Universe, ktorá v podstate svojim charakterom v plnej nahote ukazuje, kam sa bude zvyšok albumu uberať. Ten, ale rozhodne nie je žiadnou jednoliatou nudou, ktorá by omrzela po piatej pesničke. Obsahovo je playlist poskladaný pomerne kontrastne, kde svižné veci ako Shadow People či Eye Of The Void striedajú viac nátlakové záležitosti ako Dust Devils And Cosmic Storms. Mierne mainstreamovo pôsobí skladba Of Immortal Aeons, ku ktorej kapela natočila aj videoklip. Celkovo je ten balans agresivity a melodických línii veľmi podarený a album sa svojim výrazom dostáva od popu cez metalcore až po svižný death metal. Niekto môže síce namietať, že tej agresivity v porovnaní s minulosťou ubudlo, ale to samo o sebe otvára ich tvorbu širšiemu publiku. Navyše nejde o žiaden dramatický kompromis. Dovolím si tvrdiť, že takto dostala ich tvorba dospelejší výraz. Kde sa možno trocha ubralo, inde sa pridalo.

Tretí album býva údajne zlomový a ukazuje holú pravdu o tom, aké množstvo perspektívy do budúcna možno ešte očakávať. Z môjho pohľadu tento album najskôr človek buď odignoruje alebo si ho zamiluje. Ja patrím do tej druhej skupiny a moju spokojnosť si užívam od prvých akustických sekúnd až po meditatívny klávesový záver.

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 12.1.2011
Web: http://www.mygrain1.com/
Zostava:
Tommy „To(mm)yboy“ – vokály
Resistor – gitara
Mr. Downhill – gitara
Jonas – basgitara
DJ Locomotive – bicie
Eve Kojo – klávesy
Diskografia:
Orbit Dance – 2006
Signs of Existence – 2008
MyGrain – 2011
Tracklist:
Into the Parallel Universe (5:34)
Shadow People (4:28)
Dust Devils and Cosmic Storms (4:50)
Of Immortal Aeons (5:40)
A Clockwork Apocalypse (6:18)
Eye of the Void (5:16)
Trapped In A Hourglass (5:47)
Xenomorphic (6:06)
Cataclysm Child (6:29)
Definitíva:
Moderne znejúci koktejl power metalu
 a melodického death metalu,
ktorý neváha svoje hranice natiahnuť
 od mainstreamu až po zdravú agresivitu.
A to samo o sebe nie je zmes na jedno stretnutie.
 Môj čas strávený v tejto spoločnosti však rozhodne neľutujem.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla