RUST2DUST: VÍŤAZSTVO SME NEOČAKÁVALI

Prvýkrát v histórii sa na Slovensku uskutočnila súťaž Wacken Metal Battle, kde šesť členná porota vyberala jednu kapelu, ktorá ako historicky prvá z našej krajiny vystúpi začiatkom augusta na legendárnom festivale Wacken Open Air. Ako už zaiste viete, v Nemecku nás budú reprezentovať Bratislavčania RUST2DUST. Práve pri tejto príležitosti som sa spojil s bubeníkom kapely Marekom Matejovom, ktorý v obsiahlom rozhovore prezradil exkluzívne pre Valhalla.sk bezprostredné pocity z víťazstva a taktiež aj čo to zo zákulisia tejto čoraz populárnejšej kapely.
Pomýšľali ste na víťazstvo v súťaži Wacken Metal Battle, už keď ste sa do nej prihlasovali?
Keďže sme sa zúčastnili už viacerých súťaží, boli sme realisti a žiadne veľké oči sme nemali, ale na druhej strane, keď niečo robíme, snažíme sa to robiť na 120 percent a vložiť do konkrétneho projektu čo najviac. Boli sme veľmi milo prekvapení, keď nás porota vybrala do semifinále a aj napriek komplikáciám, ktoré nás sprevádzali (najprv sme nemohli pred semifinále dva mesiace hrať, kvôli môjmu úrazu oka a deň pred finále sa zase nepodarilo gitaristovi Semishovi nastúpiť do lietadla z USA), sme dali do toho všetku chuť a energiu, ktorú sme mali a verili, že máme šancu zvíťaziť. Touto cestou by sme sa chceli ako kapela poďakovať porotcom aj organizátorom, že nielen pre nás, ale pre všetky kapely priniesli takúto možnosť.

Sami ste po vyhlásení výsledkov skonštatovali, že ste víťazstvo vôbec neočakávali a zvažovali ste kvôli Semishovmu „uviaznutiu“ v USA koncert zrušiť. Myslím, že jeho zrušenie teraz neľutujete. Kto, teda podľa vás ako hudobníkov mal v ten večer najväčšiu šancu na postup?
Je pravda že sme víťazstvo neočakávali, o to väčšia eufória a radosť z víťazstva sa u nás prejavila po vyhlásení výsledkov. Zrušenie koncertu bola možno sekundová záležitosť v danej chvíli, keď nám Semish telefonoval že, „prúser, nedostal som sa do lietadla“, ale hneď sme si povedali, že to zahráme na maximum aj štyria a musí to byť minimálne také dobré, ak nie lepšie, akoby sme hrali piati… Dôležitá je atmosféra, ktorá pred hraním vznikne a samozrejme, keď vidíme ľudí v hľadisku, ktorých to baví a žijú s nami, znásobuje to našu energiu na pódiu. Každopádne sme teraz radi, že to dopadlo ako to dopadlo, lebo naozaj konkurencia bola silná a každá z kapiel predviedla svoje maximum. Podľa mňa je ale najdôležitejšia vyhratosť kapely, z ktorej plynie aj energia na ľudí a tú mala asi v ten večer (samozrejme okrem nás) kapela MÄSO. Hrajú už strašne dlho a je to tam cítiť. Samozrejme, je to môj osobný názor.

Nedá mi nespýtať sa na jednu vec. Ešte pred samotným finále sa na všemožnej sociálnej sieti (a nielen tam) objavovali hlasy, že je to všetko dopredu dohodnuté. Stotožňovali ste sa s týmto mylným názorom aj vy a aký máte nato všetko názor už po vašom víťazstve?
Pravdupovediac ma neprekvapuje, že sa takéto názory objavili, je to už taký fenomén na Slovensku, že všetko je z princípu dopredu dohodnuté a rozhodnuté. Ľudia to majú už asi podvedome zakódované v hlavách a niektorým ľuďom aj vyhovuje sa schovať za takéto nepodložené argumenty. Za nás môžem povedať iba toľko, že pred súťažou a ani počas nej sme nikoho z organizátorov ani poroty v podstate osobne nepoznali, nekontaktovali a ani nevyvíjali nejaké tlaky cez tretie osoby na ovplyvnenie výsledkov súťaže. Čiže z toho mi vyplýva jediné: Nie, súťaž nebola nijakým spôsobom dopredu dohodnutá.

Ďakujem za Tvoj názor. Pýtal som sa to naschval ako jeden z členov poroty, pretože ani ja som o ničom takom nevedel a popravde také reči ma už riadne ubíjali. RUST2DUST majú obrovskú fanúšikovskú základňu doma v Bratislave a jej blízkom okolí, o čom svedčí aj fakt, že najvernejším ste zaplatili prenájom minibusu, aby vás mohli ísť podporiť do Banskej Bystrice na finále. Beriem to ako veľmi sympatické z oboch strán. Ako ste na tom s fanúšikmi v iných kútoch Slovenska?
Áno, vznikol nápad, že keď už sme vo finále, tak poďme tam pripravení a aj spolu s našimi fanúšikmi. Touto cestou by sme chceli všetkým z nášho tourbusu poďakovať za ich podporu a super atmosféru, ktorú nám pripravili a dokonca si museli zato aj priplatiť. Ako vravíš, určite máme najväčšiu časť fanúšikov u nás doma, keďže tam pôsobíme ako hudobníci už veľmi dlhé roky a máme tam veľa známych a priateľov. Myslím, ale že hudba je práve nástrojom, s ktorým sa máš šancu dostať do akéhokoľvek kúta nielen Slovenska, ale celého sveta.  Dôkazom toho sú práve ohlasy a dopyty na náš merch, ktoré nám chodia z rôznych krajov Slovenska, čo nás nesmierne teší a vážime si to. Bohužiaľ, najlepší je osobný kontakt na koncertoch, ale my z rodinných dôvodov (keďže máme v kapele už štyri detičky) už musíme prehodnocovať kam je z časového hľadiska reálne ísť. Ďalším faktorom sú aj financie, kde na mnohých miestach bohužiaľ nie sú organizátori schopní uhradiť nám náklady, ktoré sú spojené s dopravou. Samozrejme, nič naviac sa ani z našej strany nepožaduje. Určite máme veľa restov, kde sme ešte nehrali a keďže fanúšikov nie je nikdy dosť, verím že v budúcnosti prídu pre nás zaujímavé ponuky, aby sme  sa mohli ukázať v rôznych mestách Slovenska.

To všetko samozrejme chápem. Poďme už, ale ku Wackenu samotnému. Budete sa pripravovať na toto vystúpenie nejako špeciálne alebo tak, ako na každé iné? Čím si myslíte, že by ste mohli zaujať zahraničné publikum?
Myslím, že táto udalosť si vyžaduje špeciálnu prípravu, hlavne čo sa týka pódiového prejavu, ktorý je tiež veľmi dôležitý, ale bohužiaľ v našich podmienkach veľmi málo používaný, keďže na veľkých pódiách hráme málo. Poväčšine hrávame v kluboch. Samozrejmosťou bude maximálne zhustenie skúšok, aby sme boli zohratí ako nikdy predtým. Nemôžeme zabúdať ani na marketingovú stránku veci, to znamená webstránky, merch, videoklipy, promo pred Wackenom skúsiť hlavne v cieľovej oblasti atď. Veľkú dilemu budeme mať či skúsiť využiť aj sample, poprípade videoprojekciu, samozrejme, ak by nám to bolo organizátorom umožnené, pretože to všetko máme taktiež pripravené. Myslím, že ak sa spraví maximum vo všetkých týchto krokoch, ostáva nám už iba sa roztrhať energiou na pódiu a preniesť to na fanúšikov a potencionálnych promotérov, ktorých tam myslím bude dosť.  A verím, že sa nám podarí zaujať aspoň určitú skupinu fanúšikov.

Nahral si mi na ďalšiu otázku. Máte vynikajúco rozbehnutý marketing okolo kapely. Ako sám spomínaš, merch, tri videoklipy, web a v neposlednom rade stojí za vaším albumom „Daymare“ aj uznávané meno v zahraničí – Tue Madsen. Toto všetko vôbec nie sú lacné záležitosti. Obaja vieme ako to u nás je, tak by som sa rád spýtal, odkiaľ nato všetko beriete financie?
No, v prvom rade sme všetci zamestnaní a keďže hudba je náš dlhoročný koníček patrične sme do neho už každý z nás aj vrazili, ale to by nám určite nestačilo na všetky výdavky, ktoré sú s tým spojené. Podarilo sa nám zohnať ochotných sponzorov, ktorí nás podporili a podarilo sa nám dohodnúť na podmienkach, začo by sme sa im tiež chceli poďakovať. Taktiež máme okolo seba veľa kamarátov, ktorí nám nezištne pomáhajú. Pokiaľ chceme konkurovať aj zahraničným kapelám musíme mať marketing na podobnej úrovni a snažíme sa z minima vytlačiť maximum.

To je samozrejmé, robíte to dobre. Vonku je už nejaký ten čas váš album „Daymare“. Ako prebieha v kapele tvorčí proces? Kto má hlavné slovo?
Ďakujeme. Tvorčí proces aspoň na albume „Daymare“ priebiehal väčšinou tak, že Ondrík priniesol nápad, s ktorým sme sa my dvaja hrali, skúšali, tvarovali, rozvíjali a keď skladba dostala určitú podobu, začali sme na nej ďalej pracovať spoločne. Tomáš zapojil vokálne linky a Riči so Semishom si pridávali svoje nástroje, pripomienkovali a pomaličky sa to utriaslo do finálnej podoby. Nevravím ale,  že to je pravidlom. Niektoré riffy vzniknú spontánne na jednej skúške a niektoré sa vlečú mesiace. Hlavné slovo, ale máme všetci a skladba je zfinalizovaná až vtedy, keď sme všetci spokojní.

Plánujete ešte do Wackenu stvoriť aj nejaké nové skladby, alebo sa chcete naplno pripraviť na vystúpenie v Nemecku a nad novými vecami teraz nerozmýšľate?
Niečo nové už máme aj hotové, ale určite pôjdeme na Wacken s už nacvičeným repertoárom z albumu „Daymare“.

Viem, že kapely nemajú radi hudobné škatuľkovanie, ale ako by si ty označil žáner, ktorý produkujete?
Určite  je to kus poctivého nefalšovaného metalu obsahujúceho prvky crossoveru, metalcoru, nu-metalu i djentu.

Ja osobne tam cítim aj trošku vplyvy SOILWORKU a viacerých kapiel hrajúcich, nazvem to „modern“ metal…
Áno, určite tam je cítiť aj vplyv moderného metalu, pretože aj ten počúvame a ako všetky žánre, ktoré počúvame nás ovplyvňuje…

Už odkedy vás registrujem mi vŕta v hlave váš názov. Je originálny a v podstate je to slovná hračka. Koho to bol nápad a čo to v skutočnosti znamená?
Základný kameň bol položený u Ričiho na záhrade, kde sme si zobrali do hlavy slovíčko Rust, čiže hrdza a keďže kapiel s týmto názvom je nekonečno, potrebovali sme ho niečím doplniť. Až nakoniec Semish prišiel po mnohých návrhoch s typom RUST2DUST. Celkom sa nám to zapáčilo a už nám to prischlo. Vzniklo to ako slovná hračka z biblického, „prach si a na prach sa obrátiš“, teda, „ Ashes to ashes, dust to dust“ a po úprave je to rust to dust …

A tá dvojka v názve? Klasické „To“ ste prečo nechceli?
S dvojkou to vyzerá lepšie, zaujímavejšie a originálnejšie. A tiež pre potreby loga je to kreatívnejšie.

Skúsim sa spýtať aj Teba jednu vec. V poslednej dobe mám pocit, akoby sa s kapelami (nielen slovenskými) roztrhlo vrece. Nemáš pocit, že prevyšuje kvantita nad kvalitou?
Samozrejme, že v dnešnej dobe internetu s neobmedzenými možnosťami si zohnať akúkoľvek kapelu nie je problém. Tým pádom sa nám všetkým na harddiskoch hromadí kopec muziky, ktorú ani nestíhame napočúvať. Ja  mám podobný problém. Už máloktorý album ma nadchne, ale nemyslím, že to je nekvalitou, pretože nové kapely  hrajú naozaj výborne, čo sa muzikálnosti týka. Majú výborný zvuk a produkciu. Skôr mi tam chýba taká iskra ako keď som si kedysi pustil napríklad PANTERU a mesiac nevybral CD z prehrávača. Aj doteraz sa rád vraciam k starým veciam, ale určite sa nájde aj kopec novej výbornej muziky, len treba veľa hľadať.


S predošlou otázkou súvisí v podstate aj táto. Netuším ako je to v Bratislave, ale aj sám si mal možnosť vidieť (finále Wacken Metal Battle), že ľudia chodia na koncerty čoraz v menšom počte. Je pravdou, že nielen s koncertmi sa v poslednej dobe roztrhlo vrece…V čom vidíš problém v čoraz nižšej diváckej účasti na koncertoch? Pociťujete tento fakt aj vo vašej kapele?
To je relatívne či chodia ľudia menej na koncerty. Z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že keď organizátor nepodcení promo ku koncertu, tak väčšinou sa to pozitívne odrazí aj na návštevnosti. Určite nestačí spraviť na event na Facebooku a pozerať koľko ľudí potvrdilo účasť. Musia byť plagáty, mailing listy, upútavky ,tlačové správy atď. A toto veľa ľudí podceňuje. Bratislava má ešte aj tú nevýhodu, že Viedeň je za rohom a dá sa tam ísť na oveľa zaujímavejšie koncerty ako u nás, ale aj tak si myslím že je to s návštevnosťou relatívne ok. Aspoň my sa zatiaľ sťažovať určite nemôžeme. Problém je, ale aj lenivosť ľudí a nezáujem podporiť kapelu.

V čom podľa Teba spočíva spomínaná lenivosť?
Túto otázku ani nemusíme riešiť, skôr by som zmenil v predchádzajúcej odpovedi lenivosť na pohodlnosť ľudí.

Ste športovými fanúšikmi? Pretože v ten deň, ako ste postúpili na Wacken, vyhral hokejový titul republiky aj Slovan Bratislava. Vlastne dvojnásobný úspech Bratislavčanov…
…Tak určiteee…, ja osobne som športový fanúšik, dokonca aj aktívne športujem. Z titulu sme sa samozrejme potešili a patrične sme obidve víťazstvá aj oslávili. Bol to proste dobrý deň.

Hrali ste už pred takými kapelami ako LAMB OF GOD alebo MNEMIC, tí vám dokonca pokrstili aj album „Daymare“. Ako sa s odstupom času dívaš na tieto koncerty?
Berieme to ako obrovskú skúsenosť, motiváciu a zážitok. S LAMB OF GOD to boli v podstate naše prvé dva oficiálne koncerty, kde sme sa mohli prezentovať a boli sme veľmi radi, že sa nám to podarilo. Vidieť ako tieto veľké kapely fungujú a všetko čo sa deje v zákulisí a na pódiu. Pre kapelu je veľmi dôležité sa konfrontovať s takýmito kapelami s obrovskými skúsenosťami a snažiť sa im minimálne vyrovnať. A to sa dá jedine priamo na koncerte. A aj toto sú veci, ktoré nás posúvajú ďalej. S MNEMIC to bola super akcia, keďže prišli iba kvôli nášmu krstu a predčasom sme si to zopakovali v Banskej bystrici, kde sa zastavili spolu s RAUNCHY v rámci turné. Do budúcna verím, že sa nám budú takéto koncerty opakovať.

Máte nejakú vysnívanú kapelu s ktorou by ste si chceli zahrať? Možno sa vám splní sen práve na Wackene…
Je ťažko konkretizovať vysnívanú kapelu, každý máme asi inú, ale pre mňa by to boli asi SYSTEM OF A DOWN. Ale aj na Wackene je obrovské množstvo kapiel, s ktorými bude česť stáť na jednom pódiu. Naozaj sa na to nesmierne tešíme a myslím že to bude zážitok na celý život.

Veru tak. Marek, ďakujem Ti pekne za Tvoj čas a odpovede. Na Wackene vám budeme držať palce!
Na záver by sme sa chceli poďakovať organizátorom tejto akcie, že sa im podarilo vôbec niečo takéto pre slovenský metal vybaviť, aby sa mohli kapely reprezentovať pred oveľa väčším a potencionálnejším publikom. Ďalej porote, že obetovala čas a snažila sa korektne ohodnotiť všetky vystúpenia a samozrejme našim fanúšikom, ktorí nás podporujú. Nech sa ti darí a dúfam, že sa ešte v budúcnosti vidíme alebo počujeme…

Autor: Stillborn