Running Wild – Shadowmaker

Nemeckú formáciu RUNNING WILD asi netreba predstavovať, podobne ako ich príbeh. Pre krátke objasnenie len spomeniem, že partia okolo speváka Rolfa Kaspareka je na scéne od vydania prvého albumu už takmer tridsať rokov, no ich posledný štúdiový album pochádza ešte z roku 2005. Po odohraní koncertu na Wackene 2009 kapela oznámila koniec kariéry. Návrat prišiel nečakane, pretože ešte minulý rok frontman kapely tvrdil, že nič také nehrozí. Človek mení, metalový boh mení a tak sa fanúšikovia znovuzrodeniu určite potešili. Poteší ich aj nový album?
Odpoveď na predchádzajúcu rečnícku otázku si samozrejme nechám na záver recenzie, poďme pekne po poradí. Album „Shadowmaker“ obsahuje desať skladieb, ktoré všetky presahujú štvorminútovú dĺžku. História kapely je naozaj bohatá, „Shadowmaker“ je jej štrnástym štúdiovým albumom. Za tú dobu sa kapela striktne držala svojho štýlu a Rolf nikdy žiadnu zmenu a experimenty nepripustil. V poslednej dobe však u viacerých kapiel môžeme vidieť rôzne experimentálne kúsky a snahy o vyhranenie sa zo svojho štýlu.

Už úvodná skladba „Piece of the Action“ ale dáva tušiť, že u RUNNING WILD sa nič také nechystá ani po prestávke. Kapela je známa svojím melodickým podaním heavy metalu, čo dosvedčuje aj v prvej skladbe, ktorá aj mierne zaváňa rockom. Možno by sa na úvod patrila nejaká šialene zbesilá vypaľovačka, no ako úvodná „Piece of the Action“, tak aj nasledujúca „Riding On the Tide“ sa radia skôr do kategórie prijemných podupávačiek. Aj tieto skladby však veľmi dobre navnadia tých, čo kapelu nepoznajú. A tí, čo ju poznajú, správne tušia, že poriadny náklad ešte len príde.

Pocitu rockového naladenia sa nemôžem zbaviť ani v tretej skladbe „I Am Who I Am“. Nie je to však nič vtieravé, tobôž už nie rušivé. Tieto prvky som začal vnímať až po viacnásobnom vypočutí a hľadaní väčších detailov, v základe je to melodický heavy metal v klasickom podaní RUNNING WILD. So skladbou „I Am Who I Am“ naberá album na tempe a patrí medzi najlepšie na albume s najchytľavejším refrénom. V koncepte skladieb však nehľadajte nič prevratne nové a zvláštne. Je to poctivý metal s heavy inštrumentálmi a melodickým spevom, ktorý umocňujú zborové refrény. Žiadne veľké gitarové sóla medzi slohami sa nekonajú tiež, no RUNNING WILD predvádzajú klasiku, ktorá sa proste nedá opočúvať. V starších albumoch boli gitary možno hutnejšie, tento pôžitok zosilujúci plechový zvuk z osemdesiatych rokov však nahradil moderný zvuk dvadsiateho prvého storočia. Stále čistý, bez zbytočných experimentálnych a elektronických prvkov.

Keby som sa vyložene sústredil len na výkon Rolfa za mikrofónom, alebo pánov za hudobnými nástrojmi, album by pravdepodobne skončil niekde v priemere. Rolfov vokál je samozrejme veľmi kvalitný, nepatrí však medzi nezameniteľné. To, čo robí „Shadowmaker“ výborným je súhra všetkých zložiek a kombinácia zohratosti, skúseností a pohody, ktorá z albumu a kapely vyžaruje. RUNNING WILD sa držia svojej už dávno nasadenej linky a pritom držia krok s dobou vďaka dobrému zvuku. Ako rozlúčková, respektíve spomienková vyznieva skladba „Me & The Boys“, ktorá nestrhne ani tak tempom, ale náladou a zborovým spevom, ktorý môže pripomínať spievanie starej partie niekde pri táboráku, keď spomína na staré dobré časy. Aj pri tom si však RUNNING WILD držia svoju tvár. Spomínal som, že kapela má na albume moderný zvuk. V skladbe pomenovanej po celom albume sa predsa len vrátili o pár rokov dozadu. Vokály, aj gitary v skladbe „Shadowmaker“ znejú akosi plechovejšie a a gitaristi si tu strihli dokonca aj sólo. Čas na trochu nostalgie pre všetkých pamätníkov.

Aj v závere albumu je cítiť geniálna zohratosť a súdržnosť. „Shadowmaker“ nie je žiadny šialený album s extra rýchlym tempom, no je cítiť, že nahrávanie tohto albumu si Rolf Kasparek naozaj užil. RUNNING WILD sa týmto oduševneným výkonom môžu bezpochyby radiť k hviezdam ako IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, či KISS.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 9 / 10

 
Názor redakcie:
Nie som veľmi zástancom unáhlených ukončení kariér a ich neskorších opätovných reunionov. DVD materiál „The Final Jolly Roger“, ktorý bol nahratý v roku 2009 na Wackene mal byť definitívnou rozlúčkou s kariérou RUNNING WILD. Samozrejme, že pán Rolf Kasparek si to záhadne rozmyslel a pod značkou RUNNING WILD nám ponúka nový materiál „Shadowmaker“. Ja, na rozdiel od kolegu sa nemôžem zbaviť dojmu, že nový materiál je šitý horúcou ihlou a vo svojej podstate úplne zbytočný. Rolfov rukopis cítiť v každej jednej skladbe, ale asi by som si nedovolil dať tomuto materiálu škatuľku RUNNING WILD. Zlaté časy albumov „Under Jolly Roger“ alebo „Death or Glory“ sa nikdy nevrátia a na strane druhej ich nikto ani po pánovi Rolfovi ani nechcel. Či chcem, či nechcem pri počúvaní „Shadowmaker“ ma nechytá žiadna nostalgia. Zas nechápte ma úplne zle, že by celý album je obrovská tragédia, to nie. Určite potešia skladby „Riding On the Tide“, „Black Shadow“ alebo „Sailing“ Fire“, no zvyšok mi príde ako šedý priemer. Rolf akoby sparodoval samého seba.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: heavy/power/speed metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: SPV Gmbh
Web: www.running-wild.de
Zostava:
Rolf „Rock n Roll“ Kasparek – vokály, gitara
Peter „PJ“ Jordan – gitara
Peter Pichl – basgitara
Matthias „Metalmachine“ Liebertruth – bicie
Diskografia:
Gates to Purgatory – 1984
Branded and Exiled – 1985
Under Jolly Roger – 1987
Port Royal – 1988
Death or Glory – 1989
Blazon Stone – 1991
Pile of Skulls – 1992
Black Hand Inn – 1994
Masquerade – 1995
The Rivalry – 1998
Victory – 2000
The Brotherhood – 2002
Rogues en Vogue – 2005
Shadowmaker – 2012
Tracklist:
Piece of the Action (4:37)
Riding On the Tide (4:25)
I Am Who I Am (4:53)
Black Shadow (5:20)
Locomotive (4:41)
Me & The Boys (5:04)
Shadowmaker (4:38)
Sailing Fire (4:23)
Into The Black (4:52)
Dracula (7:25)
Definitíva:
Veľké očakávania fanúšikov ostrieľaných
harcovníkov RUNNING WILD ani náhodou nezaskočili.
Po sedemročnej odmlke je „Shadowmaker“
 vynikajúcim hudobným dielom a prevedenia
 nestarnúcej tvorby tejto nemeckej formácie
 v modernom podaní.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla