Devourment – Conceived in Sewage

Od vydania poslednej nahrávky „Unleash The Carnivore“ od DEVOURMENT prešli už viac ako tri roky. V tomto čase nám konečne títo texaskí deatheri priniesli svoj štvrtý dlhohrajúci album „Conceived in Sewage“, ktorý vydali prostredníctvom Relapse Records. Na novom albume kapela opäť napreduje a ponúka nám svoj brutal death metal, ktorý stále rozvíja.
Aktuálna novinka „Conceived in Sewage“, ktorá vznikala pod dohľadom Erika Rutana (HATE ETERNAL) v jeho Mana Recording Studios predkladá poslucháčom na stopáži ľahko presahujúcej pol hodinu, kvalitný slamming brutal death metal, aj keď s tým slovom „slam“ sa už treba oháňať opatrnejšie.

Áno, nájdeme tu aj obľúbené „slamovačky“, avšak oproti predošlému albumu, kde už boli počuteľné prvé zmeny. Vtedy však neboli tieto zmeny ešte v takom rozsahu. Na novine ich ubudlo a kapela tak predvádza viac prepracované postupy, čo vôbec nie je na škodu, skôr naopak. Svoj štýl DEVOURMENT posúvajú zas o krok ďalej a album pôsobí sviežo a navyše o nejakom opakovaní nemôže byť ani reči.



Skladby sú brutálne, nekompromisné, a majú dobrý surový zvuk. Medzi najlepšie kúsky môžeme zaradiť skladby ako „Legalize Homicide“, „Conceived In Sewage“, „Parasitic Eruption“ alebo moju najobľúbenejšiu „Heaving Acid“ so zabijáckym riffom. Skúste si pustiť túto skladbu a hneď budete vedieť o čom hovorím.

Vokál, to je v tomto štýle kapitola sama o sebe a výnimkou nie je ani prejav Mikea Majewskeho. Jeho „žalúdočno-hrdelný“ vokál je stále luxusný, ale svojom prejave pridáva tiež niečo naviac. Na novinke môžeme počuť tri polohy jeho neľudského „spevu“, ale nemusíte sa báť žiadnych veľkých zmien, všetko je to v rámci žánru. Takisto predvádza oproti starším albumom zrozumiteľnejšie frázovanie. Tu by mohol niekto namietať, že v tomto odvetví to nie je nijak extra dôležité, ale zmena je badateľná. Čo sa týka textovej stránky je jasné, že nemôžeme očakávať žiadne mierumilovné spievanky. Naopak, máme tu typické výjavy chorej mysle psychopatických vrahov, šialencov, dávku ľudských orgánov, veľa krvi atď.

Ak by som mal na tomto albume niečo vytknúť tak to, že nahrávka sa dostáva dlhšie pod kožu Neberiem to, ale ako nejaké veľké negatívum. Existujú albumy, ktoré upútajú pozornosť už po prvom vypočutí a hneď to šlape. V tomto prípade som však musel novinku točiť v prehrávači viackrát, aby ma poriadne zaujala. Ale podarilo sa a musím skonštatovať, že materiál na novinke rozhodne stojí zato, a že každý fanúšik, nielen DEVOURMENT, ale celkovo brutal death metalu, by si mal tento album zadovážiť a pridať do svojej zbierky.

Žáner: brutal death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 19.2.2013
Web: www.myspace.com/devourment
Zostava:
Mike Majewski – vokály
Ruben Rosas – gitara
Chris Andrews – basgitara
Eric Park – bicie        

Diskografia:
Molesting The Decapitated – 1999
Butcher The Weak – 2005
Unleash The Carnivore – 2009
Conceived in Sewage – 2013 
Tracklist:
Legalize Homicide (4:11)
Fifty Ton War Machine (4:16)
Conceived In Sewage (4:10)
Fucked With Rats (4:12)
March To Megiddo (1:19)
Today We Die, Tomorrow We Kill (4:15)
Heaving Acid (3:10)
Carved Into Ecstasy (4:16)
Parasitic Eruption (3:37)      
Definitíva:
DEVOURMENT sú kapela, ktorá právom
 velí svetovému brutal death metalu.
„Conceived in Sewage“ je ďalší výborný album
 a Američania nám opäť ukázali, ako sa to robí.
 Plusom novinky je, že kapela neprešľapuje
 na mieste a posúva sa ďalej, samozrejme v rámci žánru.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla